1. Ce este Excepționalii Sector 2?

Excepționalii Sector 2 este proiectul care îi ajută pe elevii din unitățile de învățământ din Sectorul 2 să pună accent pe dezvoltarea personală și comunitară.

Excepționalii Sector 2 este proiectul care aduce la un loc 40 de tineri schimbă-lume, care cred ca puterea educației sta la baza schimbării comunităților și a mentalităților. Liceeni care prin pasiunile și interesele lor vor să contribuie la rezolvarea nevoilor comunității în care ei trăiesc și adulții care sunt gata să le fie sprijin și exemplu. Datorită comunității oamenilor implicați social din Sectorul 2, Exceptionalii Sector 2 se transformă în incubator de initiațive comunitare.

Acest proiect este dedicat stimulării și dezvoltării abililităților tinerilor liceeni din Sectorul 2, fiind un proiect derulat în parteneriat cu Primăria Sectorului 2. Excepționalii Sectorului 2 este un demers cofinanțat de Primăria Sectorului 2,
drept urmare accesul este gratuit celor dornici.



Proiectul va dura 4 luni, în care elevii selectați vor parcurge 10 ateliere de dezvoltare personală, un eveniment în care vor cunoaște 10 oameni-model al Sectorului 2 (Biblioteca Vie), vor lua la pas sectorul pentru cunoașterea comunității cu ajutorul a 3 companii și 3 instituții publice care vor deveni gazdele tinerilor, vor trece apoi la etapa proiectelor de impact - Step Up, unde vor implementa o inițiativă comunitară. La final, va avea loc un eveniment prin care tinerii vor expune rezultatele proiectelor Step Up cu impact asupra procesului de îmbunătățirii cetățeniei active în rândul tinerilor.

2. Cui ne adresăm?

Elevilor din liceele din Sectorul 2 care s-au remarcat prin implicarea lor, prin ideile lor și au spirit antreprenorial sau dorința de a contribui la o lume mai bună. 40 de liceeni vor deveni tinerii schimbă-lume.

3. Cum te poți înscrie?

Citește regulamentul proiectului și completează formularul de înscrie
până la data de 27.07.2022

De ce să particip la Excepționalii Sector 2?

● Vei fi implicat într-un program educațional și de dezvoltare a comunității Sectorului în care trăiești sau înveți;
● Vei putea propune activități comunitare de tip Step Up, mai exact, te vei putea implica în toate etapele, de la planificare până la evaluare și multiplicare;
● Vei avea posibilitatea de a-ți crește încrederea în tine, cu ajutorul celor 10 ateliere cu tematici precum: lucru în echipă, vorbire în public sau management de proiect;
● Vei învăța cum să iei decizii potrivite, cu impact asupra comunității locale și a societății, toate vor avea o influență pozitivă asupra traseului tău educațional și de carieră;
● Vei interacționa cu personalități în Sectorul 2 care activează în diverse domenii;
● Vei cunoaște alți tineri cu dorință de a se implica social prin proiecte în Sectorul 2.

5. Cum se desfășoară activitățile Excepționalii Sector 2?

Excepționalii Sector 2 îți oferă posibilitatea de a te dezvolta prin intermediul atelierelor de dezvoltare personală, la evenimentul „Biblioteca Vie” vei cunoaște 10 oameni-model, 3 companii și 3 instituții publice îți vor fi gazdă, pentru a învăța din poveștile celor de acolo, la Step Up vei dezvolta o inițiativă comunitară, iar rezultatele le vei prezenta într-un eveniment care pune accent pe impactul proiectului.

6. Ce vei face mai exact?

10 ateliere

10 ateliere cu tematici precum: lucru în echipă, vorbire în public sau management de proiect. În decursul atelierelor, liceeni vor fi „echipați” cu abilități și competențe care să le asigure un demers plăcut pe întreg parcursul proiectului, dar și să îi sprijine în demersul formării lor ca cetățeni activi.

Biblioteca Vie

Pe parcursul unei zile, tinerii exceptionali vor avea oportunitatea de a interacționa cu 10 personalități din comunitatea locală, din diverse domenii. Biblioteca Vie este o metoda de învățare nonformală prin care cărțile sunt de fapt oameni ale căror povești pot motiva și inspira, iar cititorii sunt publicul.

Cunoașterea comunității

Cunoașterea comunității cu ajutorul a 3 companii și a 3 instituții publice din Sectorul 2. Acestea devin gazde pentru cei 40 de tineri. Scopul acestor vizite este de a înțelege modul lor de funcționare, de a adresa întrebări și de a cunoaște impactul asupra comunității. De asemenea, tinerii vor lua la pas sectorul într-un tur pietonal, pentru a vedea rezolvarea provocărilor din comunitate.

Step Up

Cei 40 de tineri vor fi împărțiți în 5 echipe, iar fiecare echipă va propune câte o inițiativă socială/ comunitară. Echipa o va planifica, implementa și evalua. Toate inițiativele vor avea activități publice, vor urmări rezolvarea unei probleme, nevoie identificate de tineri în cadrul comunității. Tematicile pe care echipele le pot aborda: 1. Mediu si urbanistica; 2. Social si artistic; 3. Participare la viața orașului;

Rezultatele

Eveniment de final de proiect, în care participanții, partenerii locali și alți membrii ai comunității vor împărtăși din poveștile proiectului. Tinerii ne vor expune rezultatele proiectele lor de Step Up, echipa de proiect va prezenta rezultatele analizei de impact cu privire la procesul îmbunătățire a cetățeniei active în randul tinerilor.

7. Care sunt temele atelierelor?

Comunicare și vorbire
în public

Valori personale si valori comunitare

Management de
proiect

Fundraising

Leadership

design_services

Media & Design

Lucru în echipă

ABC-ul implicarii comunitare

Cetățenie activă

Cum funcționează orașul?

8. Portret de Excepțional