Când ne gândim la educație și la felul în care acesta a evoluat la nivelul societății românești, de cele mai multe ori ni se ivesc imagini despre școli celebre, învățători sau legi ale învățământului adoptate de-a lungul timpului. Astăzi, e despre un altfel de om care a adus plusvaloare unei zone a educației atât de importante pentru parcursul evolutiv al societății: medicina românească.

Dincolo de bisturiu și apetența pentru medicină legală, Mina Minovici a fost o personalitate puternică, un om motivat și dornic să își depășească starea materială precară în care s-a aflat întreaga copilărie. 

Născut în Brăila, într-o familie modestă de vlahi macedoneni, Mina a renunțat la studiile gimnaziale și s-a înscris la Şcoala superioară de Farmacie a lui „Carol Davila”, unde a urmat trei ani de practică farmaceutică în calitate de bursier, în urma căreia a primit un certificat de asistent în farmacie.

De aici și până la fondarea unei noi instituții de medicină în România ar părea un singur pas, însă Mina a fost nevoit să parcurgă foarte multe etape pentru ca astăzi Institutul de Medicină Legală să îi poarte numele și să dobândească reputația de inovator în educația medicală.

Director general al Serviciului Sanitar, membru fondator al Societății de științe fizice și mai apoi Decan al Facultății de Medicină din București, Mina Minovici a activat într-o meserie destul de puțin discutată, dar care reprezintă baza medicinei românești și un pas important către consolidarea antropologiei medico-legale și a studiilor privind microbiologia și anatomia umană.

Poate nu știai, dar…

Mina Minovici a lucrat alături de fratele său, Nicolae, la o colecție de tatuaje umane, în secolul al XIX-lea. Acest nou concept, nemaiîntâlnit până la acel moment în România, i-a adus lui Nicolae succesul în obținerea tezei de doctorat.

#100 ani de educație
Prin campania #100 ani de educație scoatem la lumină fapte mai puțin cunoscute despre cum s-a schimbat educația din 1918 și până în zilele noastre. Împreună inovăm pentru educația viitorului!