Proiectul „Profesii Bine Cimentate” desfășurat de Școala de Valori, cu susținerea Holcim România, oferă tinerilor posibilitatea de a participa la șase ateliere de dezvoltare personală. Proiectul se adresează studenților de la profilele tehnice care doresc o carieră în domeniul construcțiilor și care mai beneficiază și de șapte ateliere tehnice desfășurate la fabricile Holcim, dar și de 25 de internshipuri.

Iustin, Ioana, Ilie, Ana și Roxana au participat și la atelierele soft, dar și la cele tehnice. Tinerii recunosc că i-au ajutat să-și consolideze abilitățile personale și, acum, sunt mai motivați să se dezvolte profesional. Ei au participat la atelierele de Valori personale și universale, Inteligență emoțională, Branding personal, Viitorului locurilor de muncă în industria cimentului, Intraprenoriat și Eficiență personală. Totodată, acești tineri au înțeles prin intermediul atelierele tehnice desfășurate în cadrul fabricilor Holcim Romania care sunt competențele de care au nevoie pentru a răspunde cerințelor de pe piața muncii: de la lucru în echipă la punctualitate, de la comunicarea eficientă la gândirea critică, de la adaptabilitate la intraprenoriat.

Ioana Ruxandra Tiucă este studentă în anul trei la Facultatea de Inginerie Chimică și Biotehnologii, Universitatea Politehnica din București. Ioana simte că atelierele de dezvoltare personală au ajutat-o să-și cunoască abilitățile: „În aceste ateliere mi-am aflat valorile personale, am înțeles mai bine ce este inteligența emoțională, știu mai multe și despre joburile viitorului. Din aceste ateliere am înțeles cât de bine este să fii o persoană punctuală și care să-și respecte atribuțiile. Aceste ateliere au avut impact asupra mea deoarece după fiecare atelier am plecat cu ceva nou și cu o gândire schimbată.”

Iustin Beniamin Aenoaei urmează cursurile Facultății de Construcții și Instalații Construcții civile, industriale și agricole, din cadrul Universității Gheorghe Asachi din Iași. Atelierele soft i-au adus lui Iustin baza pentru dezvoltarea în carieră: „Pentru mine cele mai importante lecții pe care le-am învățat în cadrul celor șase ateliere au fost că m-au făcut să mă analizez pe mine mai bine, mi-am consolidat valorile, mi-am îmbunătățit stima de sine. Aceste ateliere au contribuit într-un mod pozitiv la dezvoltarea mea deoarece mi-am îmbunătățit cunoștințele personale, m-au motivat să mă dezvolt pe plan profesional.”

Ilie-David Pătrăscoiu este student la Facultatea de  Construcții, specializarea Construcții Civile, Industriale și Agricole, din cadrul Universității Transilvania, din Brașov.  David a ajuns la următoarea concluzie în urma parcurgerii atelierelor: „Am învățat că trebuie să îți faci un plan în care să creionezi viitorul propriei persoane și să muncești zilnic pentru a-ți atinge țelul. Vorbind din toate punctele de vedere, emoțional, pe plan profesional, cât și în relaționarea cu oamenii. Atelierele m-au mai învățat că trebuie să fiu un bun ascultător și un om care știe ce vrea și muncește pentru asta.” Așa că David și-a făcut un top al comportamentelor pe care dorește să și le însușească după parcurgerea atelierelor: „ 1. Trebuie sa ne îmbunătățim și să evoluăm în fiecare zi. 2. Gestionarea și rezolvarea diferitelor situații. 3. Formarea obiceiurilor sănătoase (cum ar fi învățarea continuă, socializarea etc).”

Ana Cristina Moraru urmează cursurile Facultății de Hidrotehnică, Geodezie și Ingineria Mediului Specializarea Geomatică și Cartografie, din cadrul Universității Tehnice Gheorghe Asachi din Iași. Atelierele soft au contribuit la dezvoltarea sa personală prin lucrul în echipă, dar și profesional prin gândirea strategică în alegerea unui nou loc de muncă. „Trebuie să îmi scot în evidență valorile personale, să lucrez mai cu calm în echipă, să creez noi idei și să motivez pe alții, să mă axez pe ce sunt bun și îmi place în viitorul loc de muncă și să i-au în calcul contribuțiile pe care le pot aduce eu la locul de muncă.”

Roxana Alexandru urmează cursurile Facultății de Chimie Industrială și Ingineria Mediului, specializarea Ingineria Substanțelor Anorganice și Protecția Mediului, de la Universitatea Politehnica Timișoara. Roxana și-a luat din atelierele soft mai multe lecții, printre care cea despre faptul că valorile personale ne ghidează alegerile, că este important să conștientizăm emoțiile pentru relaționarea cu alte persoane din diferite contexte, este nevoie să fim atenți la construirea brand-ului personal pentru că acesta va avea impact pentru dezvoltarea personală și profesională, va fi benefic să evaluăm condițiile de muncă din cadrul unei companii, pentru a vedea dacă se potrivesc cu așteptările noastre, iar comunicarea eficientă este necesară în cadrul lucrului în echipă.

Roxana ne-a explicat și cum au contribuit atelierele soft la dezvoltarea sa personală:  „Aș putea spune că pentru mine cel mai important aspect al atelierelor a fost faptul că m-au provocat să mă cunosc mai bine, să conștientizez diverse aspecte atât despre valorile și aptitudinile mele, cât și despre planurile mele de viitor. M-au făcut să evaluez modul în care îmi desfășor acum activitățile, să mă gândesc la oamenii din jurul meu și dacă aceștia sunt potriviți cu planurile mele de viitor, dar și la oamenii care au contribuit la ceea ce sunt eu acum sau la ceea ce doresc să fac în continuare. Atelierele au reprezentat un context în care am interacționat cu oameni diverși și am învățat că acceptarea și comunicarea stau la baza obținerii celor mai frumoase rezultate în echipă.”

Atelierele de dezvoltare personală pun accent pe competențele necesare joburilor din domeniul tehnic de pe piața muncii. La început de carieră, angajatorii pun accent pe abilitățile personale, pentru că își doresc în echipă angajați care să se integreze la locul de muncă, să lucreze bine în echipă și să comunice eficient. Participanții din proiectul nostru se pregătesc pentru o carieră în domeniul construcțiilor și se concentrează pe competențele tehnice raportându-se constant la dezvoltarea industriei,. Dezvoltarea personală aduce un plus în formarea lor pentru a putea să învețe continuu și să relaționeze bine în echipă

Alina Cristea, CSR & Educational Program Manager, Sustainable Development, în cadrul Holcim România, le-a explicat tinerilor fără experiență, dar care își doresc o carieră în domeniul construcțiilor de ce este nevoie de îmbinarea abilităților soft cu cele tehnice pentru îndeplinirea unui job în acest domeniu. „Să ne imaginăm un șantier de construcții pentru o clădire industrială sau civilă. Un asemenea proiect presupune: zeci de oameni, materiale și utilaje de construcții, drumuri de acces, surse de apă și curent, organizarea de șantier, furnizori, etc. Toate în același loc și-n același timp. Gândiți-vă că fiecare acționează după bunul plac complet independent …ar fi un dezastru chiar înainte de a începe lucrările, nu-i așa? Ei bine, pentru a gestiona un astfel de proiect ai nevoie de multă coordonare și expertiză tehnică pentru fiecare etapă de construire, iar tu vei fi unul dintre cei care va trebui să îți folosești abilitățile intra și interpersonale, de comunicare, de muncă în echipă, de rezolvare a problemelor, de etică, de creativitate, de management- pe scurt soft skills pentru a fi „dirijorul orchestrei” în timp real, astfel încât, fiecare lucrător, utilaj, material să fie în siguranță, la locul și momentul potrivit. Îmi place să spun că un „job în construcții” este ca un organism viu sănătos care trebuie întreținut în echilibru perfect, orice „strănut” putând conduce la „colaps”, iar tu vei fi unul dintre cei care va contribui la menținerea acestui echilibru apelând la toate abilitățile tale soft & hard. Doar competențele tehnice fără cele „soft” nu te vor ajuta sa construiesti durabil și în siguranță.”

Proiectul Profesii Bine Cimentate este la a treia ediție. De-a lungul timpului , studenții participanți au reușit să își dezvolte abilitățile personale și pe cele tehnice. Mulți și-au dat seama de ce mai au nevoie pentru a ajunge să fie profesioniști în domeniul construcțiilor. Crina Bonea, managerul proiectului „Profesii Bine Cimentate”, a văzut evoluția participanților, iată care este concluzia sa: „Atât atelierele de dezvoltare personală cât și cele tehnice au format un parcurs educațional sănătos pentru viitorii ingineri. Industria construcțiilor este un domeniu complex, dinamic în care siguranța este pe primul loc. Prin urmare, este nevoie ca studenții să dezvolte responsabilitatea, cooperarea și comunicarea. Atelierele au fost un context bun de îmbunătățire a acestora. Dacă la început, participanții nu știau ce pot face cu specializările lor sau cum să aplice pentru jobul dorit, acum, în cadrul aplicării la programul de internship au știut care este departamentul potrivit cunoștințelor lor, cum să își creeze un CV profesionist și cum să se prezinte în fața unui angajator. Sunt bucuroasă că împreună am contribuit la evoluția lor.”

Tinerii din proiect au parcurs până acum un program educațional care le-a oferit informații despre o carieră în domeniul construcțiilor prin 3 webinarii tematice. 145 de tineri au beneficiat de 6 ateliere de dezvoltare personală, 60 dintre ei au fost selectați și pentru cele 7 ateliere tehnice, iar, 25 dintre participanți vor avea parte și de un internship în cadrul fabricilor Holcim din  iulie până în octombrie 2023.

Dacă îți dorești să aplici la Programul Profesii Bine Cimentate, te așteptăm cu drag la ediția 4! Stai aproape de noi pe Facebook Școala de Valori, dar și pe site, aici.