Patru scriitori care prin talentul lor pot accentua importanța lecturii în viețile unor adolescenți din zone defavorizate cultural. Sună bine, nu-i așa?

Acesta este modul în care ne-am propus să abordăm lectura în proiectul Colecția de Cărți. Pentru că au trecut deja mai bine de 2 luni de la lansarea proiectului, ne-am gândit să vă facem cunoștință cu participanții din proiect, tineri care experimentează un dialog provocator cu scriitori consacrați. 

Le-am lansat două întrebări “Cu ce personaj dintr-o carte ți-ar plăcea să fii prieten în viața reală?”și “De ce e cititul important?”, iar răspunsurile au fost pe măsură!

Alex, clasa a XI-a, Liceul Tehnologic Elie Radu

Ce pot spune? Îmi doresc să îl cunosc pe domnul Rostov din romanul “Un gentleman la Moscova”, un personaj cu o poveste de excepție care învinge fără să iasă dintr-o cameră de hotel. Consider că promovarea cititului ar trebui susținută puternic, pentru că este fundamental, unește oamenii și îi face mai fericiți.

 Georgian, clasa a IX-a, Liceul Tehnologic Elie Radu

Nu cred ca mi-ar plăcea să fiu prieten cu niciun personaj din cărțile pe care le citesc deoarece nu am observat niciun personaj care mi-ar putea fi prieten .

Din punctul meu de vedere, cititul este important de la vârste cât mai fragede pentru a-ți dezvolta mentalul și vocabularul. 

Tudor Roxana, clasa a X-a, Liceul Tehnologic Cezar Nicolau

“În viața reală mi-ar plăcea să am o prietenă care să semene cu personajul Matilda din cartea cu același nume scrisă de Roald Dahl, pentru că sunt fascinată de comportamentul ei și voința de care dă dovadă.

Cititul este foarte important, ne ajută să ne dezvoltăm atât pe plan personal, cât și pe plan social…Ne îmbogățim vocabularul, descoperim lucruri și informații care ne sunt de mare folos în viața cotidiană” 

Oancea Daniel, clasa a XII-a, Liceul Tehnologic Cezar Nicolau

“Mi-ar plăcea să întâlnesc mulți protagoniști din cărțile pe care le-am citit, fiindcă majoritatea mi-au oferit o experiență pe care nu o poți uita, chiar dacă ți-ai dori acest lucru.

Pentru că sunt o persoană pesimistă, mi-ar plăcea să fiu prieten cu cineva care să mă facă să zâmbesc. Răspunsul meu va fi, fără îndoială, Don Quijote de la Mancha, protagonistul romanului cu același nume scris de autorul spaniol Miguel de Cervantes.

Cu siguranță, cititul este primordial în viața fiecărui om. Acesta îți poate oferi privilegiul de a te dezvolta, de a-ți lărgi perspectivele asupra vieții, de a te responsabiliza. Indiferent dacă citești literatură ori cărți de specialitate, la finalul lecturii va exista întotdeauna o evoluție.”

Sperăm că răspunsurile participanților te-au pus pe gânduri. Spune-ne #TuCeCitestiAcum și dacă ți-ai dori să fii prieten în viața reală cu personajele din carte!

*Colecția de Cărți este un proiect implementat de Școala de Valori, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național și implementat cu susținerea partenerilor Goethe Institut, Radio România Cultural, Editura TREI, Editura Humanitas