Mă numesc Dana Novăcescu, am 19 ani, și locuiesc în Cluj-Napoca. Am absolvit Colegiul Național „George Coșbuc” din Cluj-Napoca.

În prezent, sunt studentă în anul I la Facultatea de Drept din Cluj a Universității Babeș Bolyai.

În toți cei patru ani de liceu mi-am dedicat foarte mult timp și suflet activităților pe care le-am organizat și luptelor pe care le-am purtat pentru un învățământ de calitate, care să respecte nevoile elevilor, făcând parte din Consiliului Elevilor și apoi devenind președinta la nivel județean a acestei organizații.

Cele mai dragi proiecte pe care le-am organizat împreună cu colegii mei de consiliu au fost: „Zilele Elevului Clujean”, Sesiunea Națională de Formare a Elevilor Reprezentanți,  Festivalul National de Teatru „Histrioniada liceenilor”- singurul festival naţional organizat de liceeni pentru liceeni şi Marea Frescă închinată Centenarului „Revoluția Ultima” din curtea școlii noastre.

Din februarie 2019 sunt membru al „Boardul-ui Copiilor” care au scris „Declarația de la București a copiilor din Uniunea Europeană”. Acest document, adoptat recent, cere decidenţilor să respecte dreptul copiilor de a participa la luarea deciziilor şi elaborarea politicilor publice care țin de ei.

Această declarație a fost adoptată de către peste 60 de copii din Uniunea Europeană şi 100 de specialiști si miniștri din UE care au participat la Conferința internațională organizată de UNICEF și Guvernul României, în cadrul președenției RO la Consiliul UE.

Proiectul FliP și motivul pentru care am decis să mă implici ca trainer

Am aflat de FLiP în anul 2018 când un reprezentant al Școlii de Valori m-a contactat în calitate de președinte al Consiliului Județean al Elevilor Cluj pentru a mă informa de această oportunitate.

De cum am auzit în ce constă proiectul mi-a plăcut foarte mult și am lansat tuturor membrilor din Consiliile Elevilor din Cluj apelul de a forma o echipă de traineri.

Încă din primul an de liceu am avut o dorință și o hotărâre puternică de a îmbunătăți mediul în care învățam și activam. Astfel, m-am angajat să pun valorile personale și obiectivele pe care le-am avut în slujba comunității din care fac parte.

Am întâlnit atât de mulți tineri dedicați, informați, inteligenți dornici şi capabili de schimbare care mi-au adus speranţă și putere să cred că noi suntem cei care dacă vor rămâne în țară vor ajuta societatea în care trăim.

Țara asta are atâtea valori și potențial, trebuie doar să învăţăm să le valorificăm, să le folosim spre binele nostru şi să nu le mai izgonim către străini.

Din păcate, școala (în general, nu doar în cazul României) nu încurajează elevii să fie creativi și curajoși, să investească în visele și talentele lor și uită de formarea anumitor competențe cheie, cum ar fi educația financiară de la o vârstă timpurie.

M-am bucurat mult să am posibilitatea să fac parte din echipa de traineri care poate să umple acest gol din sistemul nostru educațional și să am ocazia să vorbesc cu copii de diferite vârste despre importanța economiilor, cheltuielile lunare din fiecare familie, diferența dintre valoarea materială și emoțională a obiectelor, cum deciziile noastre financiare influențează traiul și bunăstarea oamenilor de pe alte continente și chiar a planetei.

Percepția mea asupra banilor de când lucrez ca trainer în acest proiect

Percepția mea asupra deciziilor și investițiilor mele financiare s-a modificat considerabil, mai ales în domeniul obiectelor de îmbrăcăminte.

Am aflat că pentru producerea unei singure perechi de blugi se consumă 8.000 de litri de apă și este afectată sănătatea multor muncitori.

Cred că dacă oamenii ar afla care este adevăratul preț al deciziei lor de a-și cumpăra „n” perechi de blugi în fiecare an, am avea o șansă să spargem aceste tipare de consum și să încurajăm industriile, prin deciziile noastre financiare să transformăm producția într-un mod sustenabil.

Cum se raportează oamenii din jurul meu la bani

Majoritatea oamenilor pun mare preț pe bani. A ajuns să fie un lucru normal, deoarece în societatea în care trăim banii au ajuns să fie principalul scop al oamenilor, și nu un mijloc.

Înainte de a ne alege liceul pe care să-l urmăm, facultatea s.a.m.d., nu ne întrebăm dacă domeniul pe care vrem să îl alegem ne va aduce un salariu bun, ne va oferi stabilitate financiară. Nu ne întrebăm dacă ne va aduce împlinire decizia luată? Ne vom putea transforma pasiunea într-o afacere din care să obținem o sursă de venit?

Părinții mei m-au învățat de când eram mică importanța economiilor și a investițiilor inteligente și de durată. Ei fiind principalul exemplu în educația mea financiară și nu numai.

M-au învățat să economisesc cât pot pentru a-mi putea asigura securitatea și că principala investiție trebuie să fie în educația și dezvoltarea mea personală, care îmi va aduce profit chiar și pe timp de criză.

În ce fel va schimba atelierul de educație financiară percepția copiilor despre bani

Cred că cel mai important lucru pe care îl oferă acest atelier copiilor este că îi ajută să înțeleagă de ce mama sau tata nu pot să le cumpere de fiecare dată jucăria sau telefonul dorit.

Ei se familiarizează cu categoriile de cheltuieli care trebuie suportate de părinți în fiecare lună, învață cât de costisitoare e îngrijirea personală și alimentele, sau cum îi place tatălui meu să spună : „ frigiderul nu se umple singur”, și pot să ajungă ei însuși să își cumpere obiectele dorite dacă învață să își creeze un buget personal detaliat unde să își rezerve mereu un loc pentru economii.

De asemenea, cel mai mare impact l-a avut discuția despre descoperirea valorii ascunse a unui obiect și efectele globalizării.

E foarte important să cunoști modul prin care a ajuns acel obiect de vestimentație pe rafturile magazinelor, cu cât sunt plătiți muncitorii care le produc și ce efect avem noi asupra lor, cu toate că suntem la mii de kilometri distanță.

Ce înseamnă pentru mine să fiu trainer FliP

E o bucurie să am posibilitatea de a discuta cu acești copilași, de a descoperi opiniile lor și reacțiile când află ceva nou.

Am observat în timpul studiilor la liceu că ceea ce au nevoie copiii este un strop de speranță și încurajare, inspirată de persoanele care îi înconjoară.

Eu încerc să le aprind și o scânteie de curiozitate și pasiune pentru educația lor financiară în călătoria noastră în lumea banilor.

Câteva sfaturi pentru cei care vor să își reevalueze bugetul

Să privească banii mereu ca pe un mijloc și nu un scop.

Să înceapă să își creeze un buget personal detaliat, unde să ia mereu în calcul probabilitatea în timp și impactul negativ al investițiilor lor, iar la finalul lunii dacă observă că bugetul lor este pe + să investească în educația timpurie a copiilor care nu beneficiază de suport financiar ( fiecare dolar investit în educația timpurie a copiilor aduce mai târziu un beneficiu între 6 si 17 dolari).