Am început o nouă ediție a burselor stART! Comunitatea tinerilor noștri talentați se va mări curând cu noi liceeni pasionați de muzică, desen sau pictură. Până atunci, am reunit câteva impresii și gânduri de la bursierii stART ai ediției 2017. 

Kriszta Petho, muzică

Cânt la oboi de 9 ani și îmi place să trăiesc după motto-ul: “Tot ce faci, fă cu pasiune”. Pentru mine, fiind în clasa a 12-a, anul acesta este o provocare, deoarece a venit timpul să iau decizii importante în ceea ce privește cariera mea viitoare. Trebuie să mă concentrez pe foarte multe lucruri și direcții în același timp, dar și să păstrez un echilibru. Totuși, dacă privesc înapoi, pot să spun cu bucurie că am făcut tot ce am putut, am dat tot ce am mai bun. Am avut trei concerte memorabile și am colaborat cu oameni de excepție, iar aceste experiențe mă vor ajuta mult pe viitor. Am aplicat la un festival de muzică în Germania și am fost aleasă să particip la Academia de vară din Pommersfelden. Aștept cu mult interes și curiozitate acest nou început în viața mea profesională!

Julia Lăpușan, desen

Pasiunea mea este să desenez, deși la început nu-mi apreciam acest talent. Credeam că arta nu îmi poate oferi un viitor, dar în cele din urmă mi-am dat seama că fiind un lucru care îmi iese foarte bine ar trebui să-l dezvolt la maxim. Îmi doresc să devin o sursă de inspiraţie pentru alți tineri, iar pe viitor visez să realizez o revistă cu artiști contemporani din România și să devin un arhitect foarte bun.

Cornelius Zirbo, muzică

Bursa primită și sponsorizarea de care am beneficiat m-au ajutat mult în formarea mea ca vitor artist. Astfel, am putut achiziționa partituri pentru studiul individual, dar mai ales am reușit să particip la mai multe concursuri internaționale, unde am avut ocazia să cunosc și să interacționez cu profesori și artiști din alte țări. Toate aceste experiențe au avut un impact pozitiv asupra mea și a dezvoltării mele profesionale. Datorită bursei stART am reușit să obțin mai multe rezultate printre care:

  • Premiul I la Olimpiada Națională de Interpretare Instrumentală clasele IX-XII, Timișoara
  • Premiul al II-lea la Concursul Internațional “Pro Art” Khmelnitsky, Ucraina
  • Marele Premiu la Concursul Internațional de Interpretare Instrumentală “George Georgescu”, Tulcea
  • Premiul I la Concursul Internațional “Young Virtuosos” Sofia, Bulgaria

Sunt recunoscător pentru sprijinul acordat și sunt sigur că o parte din rezultatele și visurile mele nu s-ar fi putut realiza dacă nu existau în jurul meu oameni care au avut încredere să investească în mine.

Raluca Chiriță, pictură

Îmi place să pictez portrete și clădiri, sunt pasionată de design vestimentar, fac tatuaje henna, decorez haine și îmi place să împletesc părul. Mă preocupă mult și voluntariatul, fotografia, sporturile de toate felurile (am încercat peste 9 sporturi) și limba engleză.

Rebeka Petho, muzică

Studiez flautul din anul 2011 și cânt la pian ca instrument secundar din 2012. Relația mea cu muzica a început cu mult timp înainte, în copilărie. În clasa a patra, la școala de muzică, mi-am dat seama că iubesc arta și vreau să mă dedic ei zi de zi. În ultimii ani am participat la multe concursuri și masterclassuri naționale și internaționale, iar cele mai reprezentative sunt olimpiadele naționale din 2015 și 2017, unde am câștigat premiul 1 cu 100 puncte, concursurile “Emanuel Elenescu” și “Aulodia” din anii 2016 și 2017, unde am primit premiul 1 și am fost selectată la gala finaliștilor. Am avut parte de experiențe de neuitat: am cântat de trei ori ca solistă cu Filarmonica de Stat din Tg. Mureș, iar în această toamnă particip la un concert cu Filarmonica și dirijorul Shinya Ozaki din Japonia, care mi-a oferit o bursă.