W3Schools.com
W3Schools.com
W3Schools.com style=
W3Schools.com

Generatia G (GROW) – Jurnal de pseudo-cercetator aflat in cautarea unor semnificatii (2)

Generatia G (GROW) – Jurnal de pseudo-cercetator aflat in cautarea unor semnificatii (2)

Posted in Motivationale, Scoala de Valori and tagged , , , | Leave a Comment

Prima parte

MEMBRII GENERATIEI G NU DORM

Este o realitate. Indubitabilă şi, aparent, de neevitat. Luaţi la întrebări, adolescenţii îţi spun cu smerenie că în timpul şcolii, în intervalul luni-vineri, de obicei se culcă la orele 2 sau 3 dimineaţă. Excepţional, 5 sau 6 dimineaţa. Se trezesc până în ora 8:00. Asta îi lasă în medie cu un somn de 4-5 ore pe noapte. Şocul îl ai când înţelegi că în timpul verii, când au vacanţă, dorm şi mai puţin. Se laudă cu perioade de 24 sau 36 de ore de lipsă de somn. Pare să fie un fel de maraton al nesomnului. Având calculator, tabletă şi telefon în camera personală, adolescenţii adorm mult după ora de somn a părinţilor. Profesori cu care am vorbit mi-au spus că la 3 dimineaţa îşi găsesc elevii pe Facebook “plăcând” articole sau poze sau comentarii ale colegilor de clasă.

liceeni grow

Pe de o parte, lipsa de somn le justifică randamentul personal – şcoală, voluntariat, învăţare online, cerc de prieteni, pasiuni. În egală măsură, puţinul somn justifică şi faptul că a doua zi beau băuturi energizante sau cu mult zahăr şi mănâncă apoi “alimente” cu conţinut ridicat de grăsimi sau/şi zahăr.

MEMBRII GENERATIEI G POT FACE ORICE IN CADRUL CONSTRUIT CORECT

Ca o concluzie personală finală, cred că adolescenţii G sunt absolut “umani”. O combinaţie dintre potenţial constructiv şi distructiv maxim, foarte bine agitat şi acidulat. Aceeaşi adolescenţi puşi în cadrul potrivit pot să creeze şi să construiască mai rapid, mai eficient şi mai inovativ decât orice adult. Aceiaşi indivizi, în alt context, pot să abuzeze de sine şi de ceilalţi şi se pot arunca în spirala distructivă a neexistenţei.

Ce este absolut fantastic la ei este că nu au rezerve. Joacă totul pe o singură carte. Atunci când sunt “în ceva” sunt cu totul înăuntru. Se împing cu toată fiinţa şi cu tot ce au, muşchi, creier şi inimă la marginea fiecărei secunde. Sunt acolo 100% prezenţi, gata să se înfrupte din următoarea clipă oferită de viaţă. Îşi trăiesc în felul acesta vieţile în mod prezent, intens, continuu. Au încredere oarbă şi nebună în propriile forţe şi în propria judecată. Este ştiinţific dovedit că (la modul în care funcţioneaza creierul în transformare al adolescentului) iau în considerare mult mai puternic recompensele decât pericolele. Dacă ajung la marginea prăpastiei, sub formă de rămăşag pus cu alţii sau cu propria persoană, sunt gata să facă încă un pas peste linie pentru a vedea ce se poate întâmpla mai departe.

Aşa sunt ei, aşa probabil că au fost, aşa probabil că vor fi.

stefan palarie grow scoala de valori

Ce NU putem face este să ne căinăm de pe margine – “domne, tzzz-tzzz-tzzz, generaţia de tineri de astăzi nu mai este cum era odată!!!” ca şi cum această generaţie creşte în neantul vidului înconjurător şi îşi poartă singură responsabilitatea propriei dezvoltări şi creaţii.

Eu CRED că este rolul nostru (al celor trecuţi prin adolescenţă) să punem sub picioarele lor încă o treaptă atunci când trec de muchia prăpastiei.

Şi e datoria noastră să stăm de vorbă cu ei.

Să stăm de vorbă cu ei cu intenţia de a asculta mai mult decât a spune.

Să stăm de vorbă cu ei cu dorinţa sacră de a nu schimba prin acţiune directă nimic din ceea ce ei simt, gândesc sau cred.

Dar să stăm de vorbă cu ei cu intenţia neascunsă de a le crea lumi şi spaţii în care singuri să se descopere şi în care singuri să descopere ce potenţial de creaţie au atunci când, pornind din interior, îşi descoperă nordul şi sudul. Să-i sprijinim să îşi descopere valorile personale şi să descopere ce fel de lume vor să construiască în jur pornind de la aceste valori personale.

Să ne auzim cu bine până data viitoare. Şi dacă între timp te vei întâlni pe stradă, în autobuz, la mare sau la munte cu un adolescent “G”… adu-ţi doar aminte că şi TU ai fost cândva exact la fel. Doar ca între timp … ai uitat.

grow summer camp liceeni

Articol scris de Ştefan Pălărie

Dă mai departe!

Fă o investiţie de viitor și sprijină financiar tinerii ambițioși. Donează pentru educație!


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *