#TuCeCiteștiAcum

Acum că proiectul Colecția de Cărți se apropie de final, ne întoarcem, inevitabil, la primele pagini din povestea sa pe care le-am scris alături de tinerii participanți. 

Astfel, ne-am amintit de primele 2 ateliere susținute de scriitoarea Cristina Ispas, ce au avut ca teme subiecte precum: trecutul recent (perioada de dinainte de Revoluţia din 1989 şi perioada de tranziţie care a urmat), perioada copilăriei și a adolescenței, relația dintre literatură și film.

Pornind de la titlurile de cărți amintite de Cristina Ispas  în aceste ateliere și care au reprezentat un punct de pornire a discuțiilor cu participanții, am alcătuit o listă de recomandări de lectură ca un sneak peek în universul proiectului! 

  • Lavinia Braniste – Sonia ridica mâna, Polirom, 2019

Cartea prezintă povestea unei scenariste care se documentează despre trecutul recent dinainte și după anul 1989.

  • Thomas Brussig – Aleea soarelui, Humanitas, 2003

Aleea Soarelui este o stradă berlineză despărțită în două de construirea Zidului Berlinului, capătul mai scurt rămânând în partea de Est, unde locuiește Micha Kuppisch, a cărui preocupare principală este frumoasa, unica Miriam, de care sunt îndrăgostiți toți băieții din cartier.

  • Bogdan Lipcanu – Fuck tense, Editura Casa de pariuri literare, 2011

În acest volum veți regăsi poezii care refac atmosfera din perioada comunistă, din perspectiva (naivă) a unui copil – elev de gimnaziu, cu accent pe impactul pe care propaganda asiduă îl are asupra unei minți fragede.

  • Prietena mea genială, tetralogie scrisă de Elena Ferrante

Apărută în România în traducerea Ceraselei Barbone, editura Pandora M, cartea a fost adaptată într-un serial de televiziune regizat de regizorul italian Saverio Constanzo, şi produs de HBO, sub acelaşi titlu, Prietena mea genială.

Chiar dacă proiectul e pe sfârșite, am învățat o lecție importantă: cititul este esențial. De aceea, sperăm ca următoarea dată când te întrebăm #TuCeCiteștiAcum, pe lista ta să se regăsească măcar unul din titlurile de mai sus!

*Colecția de Cărți este un proiect implementat de Școala de Valori, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național și implementat cu susținerea partenerilor Goethe Institut, Radio România Cultural, Editura TREI, Editura Humanitas