În bestseller-ul “Trezește uriașul din tine”, scris de Tony Robbins, vei găsi o perspectivă cel puțin interesantă despre valori. În acest articol vei regăsi o parte din teoria prezentată de el, plus alte informații culese din alte resurse și din experiența noastră.

Tony Robbins spune că îți este dificil să iei decizii atunci când ai un conflict de valori.

Să vedem un exemplu. Să zicem că ești în momentul în care vrei să te decizi între următoarele opțiuni: “Să plec din țară la facultate și sau să rămân în România?”/ “Să rămân la facultate la mine în oraș sau să plec în alt oraș?”. Bineînțeles, putem lua și alte exemple, precum acela în care ești indecis/ă cu privire la facultatea pe care să o urmezi. Nu există un singur răspuns general corect. Dimpotrivă, toate răspunsurile sunt corecte, ceea ce este important în rezolvarea acestei ecuații este să conștientizezi ce este mai important, mai valoros și mai util pentru tine. Însă, pentru tine, dificultatea de a alege poate că a apărut tocmai pentru că încă nu îți este clar care sunt lucrurile importante și prioritare pentru tine.

Te provoc să mergem pe exemplul de mai sus și să îl disecăm puțin, pentru a vedea cum valorile pot deveni partenerii tăi atunci când ai de luat o decizie importantă pentru tine sau cum a nu-ți cunoaște valorile face uneori procesul de luare a deciziilor mai dificil. 

Să spunem că Alex este în situația în care simte că îi este dificil să se hotărască între a pleca la facultate din orașul natal/din România în altă țară. Haide să o ajutăm pe Alex să se decidă, ce zici?

Pasul 1. Alex, de ce ar fi mai bine pentru tine să studiezi în altă parte? Dar de ce crezi că ar fi mai bine pentru tine să studiezi în orașul/țara ta?

  1. Vreau să plec din oraș/țară pentru că:
  • Vreau să plec de acasă;
  • Vreau să scap de prietenii de aici;
  • Nu cred că este posibil ca în România să realizez ceea ce îmi doresc;
  • Mă obligă părinții;
  • Îmi e frică să eșuez dacă rămân în mediul din România;
  • Vreau să accesez oportunități care nu se găsesc aici;
  • Vreau să cunosc culturi noi;
  • Vreau să învăț lucruri pe care apoi să le aduc în România; 

2. Nu vreau să plec din oraș/țară pentru că:

  • Nu vreau să îmi trădez țara;
  • Nu sunt fluent/ă în limba țării în care aș vrea să studiez;
  • Îmi este frică că îmi va fi greu printre străini;
  • M-aș îndepărta de părinții mei;
  • Trebuie să am grijă de părinții mei;
  • Îmi place orașul meu/țara mea;
  • Am spirit patriotic bine dezvoltat;

Bravo, Alex! Conștientizarea motivelor pentru care vrei să faci un lucru/refuzi să faci un lucru este un prim pas prin care tu îți identifici valorile și te apropii de decizia cea mai potrivită pentru tine!

Pasul 2. Alex, te invităm să descoperi care dintre valorile pe care le ai te propulsează înainte și care sunt cele care te împing departe. 

Află că există Valori Moving-Towards și Valori Moving-Away-From. Odată ce îți conștientizezi valorile și cum ele te aduc mai aproape de ceea ce îți place, respectiv te îndepărtează de ceva ce îți displace, îți va fi mult mai ușor să iei decizii. Haide să luăm exemplele de mai sus.

  1. Vreau să plec din oraș/țară pentru că:
  • Vreau să plec de acasă; – Moving-Away-From
  • Vreau să scap de prietenii de aici; – Moving-Away-From
  • Nu cred că este posibil ca în România să realizez ceea ce îmi doresc; – Moving-Away-From
  • Mă obligă părinții; – Moving-Away-From
  • Îmi e frică să eșuez dacă rămân în mediul din România; – Moving-Away-From
  • Simt, pur și simplu, să merg la studii în străinătate; – Moving-Towards
  • Vreau să accesez oportunități care nu se găsesc aici; – Moving-Towards
  • Vreau să cunosc culturi noi; – Moving-Towards
  • Vreau să învăț lucruri invovative, pe care să le aduc apoi în România; – Moving-Towards

2. Nu vreau să plec din oraș/țară pentru că:

  • Nu vreau să îmi trădez țara; – Moving-Away-From
  • Nu sunt fluent/ă în limba țării în care aș vrea să studiez; – Moving-Away-From
  • Îmi este frică că îmi va fi greu printre străini; – Moving-Away-From
  • Nu am suficienți bani; – Moving-Away-From
  • Îmi este frică că m-aș îndepărta de părinții mei; – Moving-Away-From
  • Vreau să fiu aproape de părinții mei; – Moving-Towards
  • Îmi place orașul meu/țara mea și sunt sigur/ă că pot crea multe lucruri aici; – Moving-Towards

Așa cum ai observat, valorile Moving-Away-From provin, din cele mai multe ori, din dorința de a evita durerea, suferința. Aceste valori pot fi benefice o perioadă, însă, având ca și combustibil mai mult frica, ele cu greu generează soluții. De aceea, vor trebui curând înlocuite cu valori de tipul Moving-Towards.

Valorile Moving-Towards provin, din cele mai multe ori, dintr-un impuls puternic de autodepășire și găsire a plăcerii, sunt acele valori care te împing către un vis și care, drept urmare, au o energie puternică de acțiune.

În cazul tău, Alex, putem observa că ai și Valori de tipul Moving-Away-From, cât și valori de tipul Moving-Towards. De aceea, următorul filtru este să observi care sunt valorile care simți că îți vor aduce mai multă bucurie și împlinire pe termen mediu-lung. De ce nu pe termen scurt? Pentru că este posibil ca, pe termen scurt, până la acomodarea ta și a celor din jur cu decizia ta, să fie încă valuri de confuzie, reticență și rezistență la schimbare. Vor trece, să știi.

Este important să știi că fiecare dintre noi valorificăm anumite emoții mai mult decât pe altele, avem preferințe. Iar aceste preferințe determină modul în care noi luăm decizii. Unii oameni valorizează mai mult confortul peste plăcere sau intimitatea peste succes. Ție care emoții îți oferă mai multă plăcere – Iubirea sau Succesul? Libertatea sau Intimitatea? Aventura sau Securitatea? Acele stări de plăcere pe care le valorificăm cel mai mult sunt cele pentru care am face cel mai mult să le obținem. Printre aceste valori, găsim Iubirea, Succesul, Libertatea, Intimitatea, Securitatea, Aventura, Puterea, Pasiunea, Confortul, Sănătatea. Noi putem obține cele mai înalte valori mai întâi, dar să știi că întotdeauna este o modalitate prin care să ne atingem toate valorile în același timp.


Printre valorile Moving-Away-From regăsim Respingerea, Furia, Frustrarea, Singurătatea, Depresia, Eșecul, Umilirea, Vinovăția.

O valoare de tipul Moving-Away-From poate fi mai puternică decât o valoare Moving-Towards și, în acea situație, impactează decizia. De exemplu, dacă am Onestitatea ca valoare Moving-Towards și A evita durerea ca valoare Moving-Away-From, iar evitarea durerii este mai importantă decât onestitatea pentru mine în acest moment, ghici ce voi alege?! În unele situații, pentru a evita durerea, voi evita să spun adevărul și voi rămâne tăcută. Nivelurile de durere pe care le asociem cu emoțiile ne afectează deciziile.

“Your values are your current estimations of truth. They represent your answer to the question of how to live.”
Steve Pavlina

Valorile Moving-Towards sunt cele pe care le percepi, de multe ori, intuitiv. Valorile Moving-Away-From vin, mai mult, dintr-o formă de judecată față de ceva pe care îl consideri bun sau rău.

Pasul 3. Alex, aici va trebui să estimezi ce valori sunt mai importante și valoroase pentru tine și pentru viitorul tău.

Dacă parcurgi de fiecare dată exercițiul de mai sus atunci când îți este dificil să iei o decizie, vei vedea că, treptat, capeți claritate și vei începe să te simți mult mai stăpân/ă pe tine. Aceasta este una dintre părțile cele mai frumoase la a-ți asuma responsabilitatea acțiunilor tale. În timp, indiferent de rezultatele alegerilor tale, pentru că ai fost tu cel/cea care ai ales pe deplin, complet asumat, cât și pentru că, acționând, vei începe să discerni între ce îți face bine și ce nu, vei simți că ai din ce în ce mai multă încredere în tine și în deciziile tale. Și așa, cunoașterea valorilor pe care le ai acum te conduce către a acționa, ceea ce conduce către a te cunoaște pe tine, ceea ce conduce la mai multă încredere în tine, ceea ce conduce la a-ți reafirma sistemul de valori. 

Cum îți dai seama că este alegerea cea mai potrivită pentru tine? Te vei simți liber/ă, în pace și vei simți impulsul să continui, indiferent de obstacolele de pe drum. S-ar putea chiar să îți dai seama că ai știut mereu, în sinea ta, care este răspunsul. Acum ești mai centrat(ă) în valorile tale. Îți accepți adevărul.

Referințe:

Anthony Robbins – Trezește Uriașul din tine