W3Schools.com
W3Schools.com
W3Schools.com
W3Schools.com

Înainte, pe Drum Sigur

Înainte, pe Drum Sigur

Posted in Proiecte and tagged | Leave a Comment

E frumos să descoperim în fiecare zi copilul din noi, e interesant să vezi copilul din oamenii maturi și e absolut fascinant să descoperi copilul din copilul maturizat mult prea devreme. E ca și cum ai descoperi omul din spatele umbrei.

Copiii adolescenți din Drum Sigur sunt speciali, pentru că în timp ce societatea îi consideră o cauză pierdută, noi descoperim în fiecare dintre ei o flacără vie; în timp ce lumea îi consideră neinteresanți și limitați, descoperim povești de viață, speranțe și visuri.

Sunt adolescenți care își exprimă iubirea prin ghionturi oferite la întâmplare şi glume neînsemnate, dar la care râd cu toți în cor, un grup în care plutește spiritul de prietenie și sacrificiu pentru binele celuilalt, chiar dacă nu vor să recunoască.

drum sigur fieni

La Drum Sigur am găsit multă inocență și naivitate adunate într-un singur loc. Am descoperit un grup de copii cu povești grele de viață, povești triste, povești șterse; copii care, luați de acasă și aduși la un atelier de educaţie non-formală, te privesc nedumeriți, stingher și rușinați, iar după câteva minute îți spun: ”Domnișoară, noi suntem aşa mai…., nu știm să vă răspundem la așa întrebări”.

La început de Drum Sigur, adică acum jumătate de an, acești copii priveau parcă prin noi în timp încercam să scoatem un cuvânt de la ei, în timp ce îi îndemnam cu mult patos să creadă în visele lor, gândindu-se probabil la treburile pe care le au de făcut acasă.

drum sigur scoala de valori

Însă jocurile educative propuse de noi, încurajarea și aprecierea noastră de zi cu zi, i-au trezit parcă din somn. Deodată s-au simțit importanți, ascultați, pentru că am hotărât să stăm cu fiecare dintre ei și să-i aflăm povestea. A apărut interesul față de educație, față de învățare – ”Astăzi mi-a plăcut că am învățat care sunt valorile noastre, am învățat că nu e bine să judeci, am învățat să comunicăm și să colaborăm ca o echipă, am învățat cum să-mi economisesc banii”.

Am trezit simțul aprecierii și comunicării; i-am îndemnat să ceară ajutor și să ajute, punându-i în situații ipotetice, dar rupte din realitate. Am stârnit dorința de cunoaştere: ”Azi la dezbatere mi-aș fi dorit să fiu mai deștept, adică să știu mai multe”. Am stârnit pofta de viață și responsabilitatea pentru propria fericire.

proiect drum sigur

Când prima oară i-am întrebat: ”Care e povestea ta de viață?” au zis: „A?… Cum adică?” privind uluiți. Ochii lor întrebau ”Eu am o poveste de viață?”… Așa am aflat cum unii dintre ei se întrețin singuri, având mai mulţi frați și surori; alţii văd viața în negru şi nu au încredere nici măcar în umbra lor sau tânjesc după dragostea părinţilor.

În zile petrecute cu participanții la Drum Sigur am învățat că orice copil de pe lumea asta, indiferent de școala la care învață, de mediu  sau categorie socială, este special în felul său și merită apreciere și afecțiune ca să înflorească. Orice copil are dreptul la educație și dragoste părintească.

Articol scris de Cristina C.

Dă mai departe!

Fă o investiţie de viitor și sprijină financiar tinerii ambițioși. Donează pentru educație!


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *