Talentul poate rămâne doar o dorință din anii copilăriei, dacă nu este cultivat pentru a se transforma din pasiune în jobul ideal. Programul Bursele stART susține tinerii talentați să-și urmeze visul, să îl crească și să ajungă pe cele mai importante scene și vernisaje.

Tinerii de liceu au nevoie de acest imbold, pentru a lucra și cu mai multă determinare pentru talentul lor, pentru a înțelege că talentul reprezintă un start, dar, pentru a ajunge printre cei mai buni este nevoie de multă, multă muncă.

Ioana Neagu are doar 17 ani, dar muzica i-a deschis calea spre pasiunea ei – Jazz-ul, pe care îl studiază și la Colegiul Național de Muzică „George Enescu”, din București. A participat la proiectul Bursele staRT 2021 și a dat ștafeta altor 30 de tineri care fac parte din ediția de anul acesta.

Prin intermediul proiectului, Ioana a aflat că dezvoltarea personală o poate ajuta să-și gestioneze talentul. Unul dintre oamenii care au avut impact asupra sa a fost Mirela Hagea, în procesul de life coach. „Am realizat ce impact mare au avut aceste cursuri asupra mea.  Am învăț cum să iau deciziile corecte, cum să aleg drumul cel bun, dar, nu în cele din urmă, cum să interacționez cu cei din jurul meu. ”

Ioana susține că proiectul i-a adus schimbarea de care avea nevoie atât în plan personal, cât și în cel profesional, deoarece atelierele urmăresc dezvoltarea ambelor paliere, pentru a crea un tot care să ajute participantul să își valorifice punctul de plecare, adică talentul, într-un mod actual, în concordanță cu realitatea.

Așa a ajuns să-și dorească să fie cea mai bună variantă a sa. Iată ce spune Ioana: „Am învățat foarte multe din toate cursurile la care am participat și m-au motivat să devin cea mai buna variantă a mea, ajutându-mă să îmi îndeplinesc visul. Am învățat că dacă adaugi 99% muncă în acel dram de talent, totul se va întâmpla exact așa cum îți dorești.”

Au fost momente emoționante, momente în care a înțeles că este nevoie de informații pentru a parcurge pas cu pas traiectoria profesională, dar a învățat că răbdarea poate să o ajute să își depășească limitele. A reușit să depășească teama de a pune întrebări atunci când nu știe, așa a devenit curajoasă pentru talentul său.

Iar în tot acest demers un rol important l-au avut și trainerii Asociației Școala de Valori, susține Ioana. Aceștia i-au fost de ajutor pentru că nu au renunțat atunci când și-au dat seama că sunt informații care nu au fost înțelese, ci au căutat soluții. „Au reușit să rezoneze foarte bine cu mine, având răbdare cu fiecare dintre noi pentru a putea aprofunda subiectul respectiv la cote maxime. Din acest motiv pot să spun că am învățat foarte multe din toate proiectele și am rămas cu informații care îmi vor fi utile toată viața. Au fost momente în care subiectul mi s-a părut puțin greu de abordat din perspectiva mea, dar trainerii au reușit să mă facă să înțeleg tot ce și-au dorit de la bun început, prin alte alternative de învățare. Participând la aceste cursuri, am realizat că este necesar să nu îți fie rușine dacă alți colegi au înțeles, dar tu nu. Fiecare înțelege în ritmul lui, de aceea, cel mai important pentru mine a fost să pun întrebări.”

Ioana are acum planuri mari, va continua să cânte Jazz, dar la un alt nivel, la nivel internațional, și crede că, dacă va studia în Statele Unite, la „Berklee College of Music” va avea șansa de a fi acea variantă a sa la care tot visează, o variantă care va prețui talentul, pașii făcuți pentru perfecționare, care nu va uita să fie empatică și să transmită emoții prin fiecare sunet. Pentru Ioana, îndeplinirea visului înseamnă să cânte pe cel mai mari scene, în fața a mii sau poate chiar sute de mii de spectatori, cărora cu siguranță, le va umple sufletul de bucurie, de întrebări, fără să le fie teamă că trăiesc pasiunea cu care se cântă Jazz.

Dacă vrei să afli mai multe despre proiectul Bursele stART intră pe Școala de Valori . Iar dacă tu ești cel talentat, vei afla cum poți chiar tu să ajungi bursier și să-ți iei startul de care ai nevoie pentru a-ți crește talentul. Informații despre tinerii din proiect găsești și pe Facebook Bursele stART . Te așteptăm și acolo!