Un om mare se recunoaște după atitudinea sa. Recunoaște că poate (încă) nu știe un lucru, însă știe că asta nu-l face mai puțin valoros decât alți oameni. Își asumă că până atunci nu a vrut să învețe ceva anume sau nu a avut nevoie. Și recunoaște momentul sau ocaziile care apar ca el să se autodepășească și face pași înspre “a ști”. Poate nu mereu o face conștient, însă are o busolă interioară pe care o ascultă, care îl direcționează spre contextele potrivite lui. Sunt atât de frumoși astfel de oameni! Te contaminează cu entuziasmul și curiozitatea lor. Le admiri potențialul, vezi unde pot ajunge și speri doar să aibă perseverența și curajul să urmeze această cale care se deschide în fața lor.

Astfel de oameni mari sunt Claudiu și Ionuț, doi dintre participanții la “Raftul cu experiențe”, ediția 2017. Te invităm să le citești scurtele mărturisiri și să descoperi două povești de succes: 

Povestea lui Claudiu

“Hei! Eu sunt Claudiu și sunt elev la Colegiul Economic A.D. Xenopol. M-am înscris în proiect pentru a căpăta experiență. M-am gândit că mă va ajuta participarea la un astfel de proiect cum este “Raftul cu Experiențe”, deoarece cunoști persoane noi, povești noi. Până să înceapă proiectul, aveam dubii despre cum o să fie. Mă întrebam: “Dacă nu o să-mi placă? Dacă va fi o pierdere de timp?”. Temerile s-au risipit, însă, imediat după întâlnirea cu trainerii și colegii.

Săptămâna non-formală, cât și celelalte 3, petrecute în magazinul Kaufland alături de mentori, au fost pentru mine pline de lucruri noi care parcă abia așteptau a fi culese. Proiectul mi-a dat ocazia să mă cunosc mai bine pe mine însumi, cât și a vedea cum funcționează un magazin din comerțul modern (magazin Kaufland). Poate că sună clișeic când spun că m-am cunoscut mai bine, dar este adevărat. Spre exemplu, aici am învățat ce tipuri de inteligențe sunt predominante la mine. În cadrul magazinului Kaufland am aflat cum se așază marfa la raft, cum se fac etichetele cu prețuri, cum arată o strategie de marketing. Nu în ultimul rând, în urma întregii experiențe, am căpătat mai mult respect pentru angajații magazinelor, pentru că am fost în locul lor și am văzut câtă muncă presupune rolul pe care îl au.”

Povestea lui Ionuț

“Salut! Eu sunt Ionuț și am participat la “Raftul cu experiențe”, ediția 2017. Învăț la Liceul Tehnologic Tărtășești. Despre mine îți pot spune că sunt un player dedicat și ambițios și că, odată implicat într-un proiect, îmi ating scopurile.

Recunosc că m-am înscris în acest proiect pentru a scăpa de plictiseală. Aveam doar așteptarea să întâlnesc oameni deschiși în a ne învăța lucruri noi și utile. Cum a arătat realitatea, vă voi povesti în continuare.

Am relaționat bine cu cei din jur, însă, ca în orice alt grup, au existat și mici conflicte. Acest lucru mi-a dat șansa să învăț ceva foarte valoros pentru mine. Am înțeles, în cele din urmă, că comunicarea este foarte importantă într-un grup și că, pentru a funcționa eu mai bine într-o echipă, am nevoie să învăț să fiu mai disciplinat, mai organizat.

Am fost inspirat de Ale, unul dintre trainerii din Școala de Valori. Admir la ea pasiunea cu care face lucrurile și se implică în orice, puterea de convingere și calmul cu care a fost înzestrată.

Mi-a mai plăcut comunicarea deschisă din timpul proiectului, faptul că am creat prietenii pe viață, legătura care s-a născut între noi și traineri/mentori. Au fost zile cu energie, lucruri noi și multă muncă. Am avut și un moment de AHA, în care mi-am dat seama că trebuie să profit cât mai mult de fiecare clipă, pentru că e unică.

Celorlalți liceeni ca mine, care încă nu au participat la programe precum “Raftul cu experiențe”, le spun doar atât: Înscrieți-vă acum, pentru că nu știi dacă o poți face mai târziu…Eu mă bucur mult că am participat la acest proiect și, dacă voi mai avea ocazia să particip, o voi face fără ezitare. Și știi de ce?  Înveți într-un mediu mult mai prietenos decât în liceu, te cunoști mai bine pe tine, îți faci prieteni noi, de la mentori/traineri, până la participanți și, cum este specificul “Raftul cu experiențe”, cunoști mecanica din spatele unui magazin.”

Datorită lui Claudiu și Ionuț, noi ne-am primit porția de inspirație pe ziua de azi și încă o confirmare că proiecte precum “Raftul cu experiențe” sunt binevenite în dezvoltarea adolescenților din România.

Comunitatea tinerilor autonomi, care acționează colaborativ, responsabil și etic devine mai puternică, cu fiecare proiect. Suntem bucuroși să vă cunoaștem și să creștem împreună, dragi adolescenți! Cu mult curaj înainte, căci potențial aveți!

Cu drag de educație și liceeni,

Echipa Școala de Valori și echipa Kaufland România


“Raftul cu experiențe” este un proiect organizat de Kaufland România, în parteneriat cu Școala de Valori.Pentru mai multe despre proiect, accesează pagina: www.scoaladevalori.ro/raftul-cu-experiente/.