W3Schools.com
W3Schools.com
W3Schools.com
W3Schools.com

Jurnal de Transmaraton. Jorge González de Matauco, despre cursa de pe Transfăgărăşan

Jurnal de Transmaraton. Jorge González de Matauco, despre cursa de pe Transfăgărăşan

Posted in Jurnal, Transmaraton and tagged , , , | Leave a Comment

Ne pregătim de proiectul Excepţionalii, care va începe anul viitor, fiind finanţat prin fondurile strânse în cadrul Transmaraton, cu ajutorul echipei noastre de alergători şi a donatorilor care le-au susţinut paşii. Ne amintim de această frumoasă cursă citind jurnalul alergătorului nostru spaniol, Jorge González de Matauco. Jorge, îţi mulţumim încă o dată pentru implicarea şi entuziasmul tău! 🙂

“După ce am alergat în Antarctica, Polul Nord și alte locuri izolate, în septembrie am ales să particip la Transmaraton, cursa de pe Transfăgărăşanul românesc. Am întâmpinat destule dificultăţi la înscriere și la sosirea la punctul de start, dar, cu toate acestea, Transmaratonul a reprezentat şi una dintre cele mai uluitoare experiențe pe care le-am avut ca alergător.

JorgeCursa m-a atras din mai multe motive. În primul rând, participarea la Transmaraton mi-ar fi permis să-mi continui şirul de alergări prin cele mai spectaculoase locuri de pe glob. În al doilea rând, conform prestigioasei emisiuni de televiziune BBC Top Gear, Transfăgărăşanul primeşte titlul de “cel mai frumos drum din lume”.

Am contactat organizatorii, care m-au informat că Transmaraton îşi propune să strângă fonduri pentru 3 ONG-uri din România dedicate sănătăţii, mediului şi educaţiei. Prin urmare, pentru a fi acceptat la cursă, trebuia să aleg o organizaţie pentru care să strâng fonduri. Încântat de ideea de a alerga în scopuri caritabile, dintre cele trei ONG-uri înscrise am optat pentru Şcoala de Valori, cu proiectul Excepţionalii, dedicat tinerilor talentaţi, pentru ca aceştia să-şi poată dezvolta potențialul.

Traseul maratonului parcurgea cei mai spectaculoși kilometri ai Transfăgărășanului, constând într-o alergare dus-întors între Cabana Capra și Bâlea Cascadă. Cu câteva ore înainte, la 4:30 dimineaţa, 30 de oameni curajoși au luat startul pentru proba de 64 de km de ultramaraton.

Startul probei de maraton s-a dat la ora 8. Vremea era foarte rece, în jur de 5 grade, iar cerul înnorat, dar nu părea că va ploua. Nici vântul nu ne-a deranjat pe parcursul cursei, ba chiar am fost însoţiţi de un soare timid. Am avut noroc, deoarece la final de septembrie prin aceste părţi poate chiar ninge, iar drumul se închide de la finalul lui octombrie până în iunie.

Primii 8 kilometri au fost în urcare, către Bâlea Lac, o porţiune de acomodare cu şoseaua şi cursa, la cei 2034 metri altitudine. Era partea sudică a muntelui, cu priveliști incredibile ale pășunilor alpine și împrejurimilor sălbatice. La vale, traseul devenise mai uşor de alergat, dar partea cu tunelul a fost cea mai neplăcută din întreaga cursă. Era frig și umiditate, luminozitate redusă, iar drumul nu a fost închis pentru mașini. În plus, tunelul are o lungime de 844 de metri, fiind cel mai lung tunel rutier din România. Într-un final, am ajuns la Bâlea Lac, un mini complex turistic cu cabane şi mici tarabe cu produse tradiţionale.

Am început coborârea şi atunci am înțeles de ce Transfăgarăşanul este considerat cel mai frumos drum din lume.  Şoseaua şerpuieşte în jos, formând curbe fără sfârșit, ce par a fi mâzgălite de un copil cu minte de inginer. Cu o panoramă atât de impresionantă şi întortochiată, coborârea a fost oricum, dar nu plictisitoare. Abia la sfârșit, în apropiere de Bâlea Cascadă, drumul a devenit mai monoton, fiind din nou înconjurat de păduri de pin şi vederi spectaculoase spre câmpii.

Traseul de întoarcere a fost prin acelaşi loc ca la dus, dar cei 13 kilometri care fuseseră de coborât s-au transformat într-un asalt frontal, cu o puternică și spectaculoasă urcare spre Bâlea Lac, trecând apoi prin acelaşi tunel, unde  între timp traficul se aglomerase. Au urmat apoi 8 kilometri la vale, până la linia de finish de la Cabana Capra şi aşa s-a încheiat maratonul pe Transfăgărăşan.

Dacă ar fi să aleg o singură amintire din această cursă, aș alege, în ciuda spectaculosului drum Transfăgărășan şi a  peisajelor sale superbe, cu cascade și vârfuri ascuțite,  ospitalitatea și căldura alergătorilor şi a organizatorilor. Școala de Valori, Irina, Mirela, Cristina, Larisa, Ileana, Lilica, Alina, Gabriel, Andrei, Adriana şi Aris: Vă mulţumesc pentru ospitalitate!”

Dă mai departe!

Fă o investiţie de viitor și sprijină financiar tinerii ambițioși. Donează pentru educație!


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *