Justinian Heroiu are 19 ani și este pasionat de IT, s-a înscris în proiectul CreȘTEM Viitor din acest an din curiozitate. A reușit să treacă de examenul de Bacalaureat cu media de 7.86 cu ajutorul meditațiilor obținute prin proiect. A asimilat ușor informațiile pentru că pregătirea a fost interactivă, iar profesorii au pus accent pe predarea conceptelor, dar și pe demonstrarea lor: „Modelele de antrenament pentru Bacalaureat făcute cu profesorul din proiect au fost singurele pe care le-am făcut deci, pe de o parte, am beneficiat de practica dar, pe lângă practică, explicațiile teoretice m-au ajutat foarte mult să înțeleg multe tipuri de probleme.”

Tânărul recunoaște că acum este mai consecvent în luarea deciziilor. „Am învățat că zicala englezească „practice makes perfect” nu există degeaba și că majoritatea minusurilor mele nu se datorau lipsei de înțelegere a problemei/materiei, ci lipsei de exercitiu.”

Deocamdată, Justinian nu se va înscrie la facultate, pentru că vrea să se angajeze ca programator, așa își va da seama ce i se potrivește, ca apoi să-și completeze dezvoltarea profesională cu studiile. „Aceasta este o idee pe care o aveam înainte de a participa la proiectul CreȘTEM Viitor, dar care a fost întărită în urma discuției cu inginerii Raytheon Missiles & Defensen. Am decis asta pentru că mi s-a demonstrat că ai nevoie de abilități și de dovada lor practică (proiecte, voluntariat, internshipuri, chiar și experientă lucrând în domeniul preferat), dovada teoretică (diplome de la concursuri școlare/academice, studii superioare) ocupând un loc secundar. Toate orele de mentorat m-au făcut să cred că succesul ți-l faci singur.”

Chiar dacă meditațiile l-au ajutat să ia examenul de Bacalaureat, iar sesiunile de mentorat să-și dea seama care este motto-ul său, activitatea cu cel mai mare impact pentru Justinian rămâne „Biblioteca Vie”, în care profesioniștii din cadrul companiei Raytheon Missiles & Defense, au venit cu poveștile lor de viață, dar și de carieră. Tinerii au reușit astfel să găsească o cale deja „bătătorită” de profesioniști.

IT-ul este și pasiunea unei tinere de 19 ani – Cozinia Motronu. A participat în acest an la CreȘTEM Viitor și a reușit să-și „crească” notele, dorințele și așteptările. Proiectul a ajutat-o să aibă note bune la Bacalaureat, să-și îmbunătățească abilitățile personale și să știe clar ce va face în viitor. În cadrul proiectului, a beneficiat de meditații la Informatică. „Am reușit să ajung de la nota 6.70 în simulare la 8.85 la Bacalaureat.Pe lângă ședințele de pregătire la Informatică am participat și la numeroase ateliere unde am învățat o mulțime de lucruri precum persuasivitatea, inteligența emoțională și valorile esențiale unui tânăr la început de drum. De asemenea, am avut ocazia de a interacționa cu specialiști în domeniul STEM care ne-au oferit o idee de ansamblu asupra acestui domeniu și ne-au făcut să vedem frumusețea lui.”

Va studia Informatica la Academia de Științe Economice din București, ca apoi să lucreze în IT. De asemenea, plănuiește să-și deschidă propria afacere. Recunoaște că „Biblioteca Vie” a fost momentul când și-a dat seama ce carieră își dorește ca urmare a poveștilor oferite de „cărțile vii” 

An de an proiectul CreȘTEM Viitor îi ajută pe elevii de liceu să își maximizeze șansele pentru examenul de Bacalaureat, să înțeleagă conceptele de la clasă. Pe de altă parte, proiectul reprezintă o sursă reală de informare pentru tineri, prin interacțiunea cu profesioniștii Raytheon Missiles & Defense, au interacționat cu alte cerințe de pe piața muncii, dar și cu modele de carieră. Toți le-au adus în prim-plan ideea că succesul se obține prin muncă, iar pasiunea cu care îți faci jobul te va îndemna să evoluezi profesional indiferent de vârstă. 

Andreea-Patricia Todirișcă a participat în proiectul CreȘTEM Viitor, ediția din anul 2022, iar acum este studentă la Inginerie medicală din cadrul Universității Tehnice din Cluj-Napoca. A terminat profilul matematică-informatică la Colegiul Național „A.T. Laurian” din Botoșani și deține mai multe certificate de acreditare în Oracle, EDCL Office și EDCL Imprimare 3D. Acum, lucrează împreună cu un coleg la o aplicație în domeniul nutriției ce are drept concept de bază punerea la dispoziție a informațiilor pentru o viață cât mai sănătoasă. Proiectul CreȘTEM Viitor a ajutat-o să-și dea seama ce vrea să facă mai departe, cum să îmbine medicina cu ingineria și să ajungă să ocupe un job care să răspundă pasiunilor sale și să poată să se specializeze constant. 

Creștem Viitor este programul prin care Școala de Valori împreună cu partenerul Raytheon Missiles & Defense oferă pregătire gratuită elevilor de clasa a XII-a pentru materiile cu profil real, ca ei să ia Bacalaureatul cu bine și să intre la o facultate din domeniu.