W3Schools.com
W3Schools.com
W3Schools.com
W3Schools.com

Laboratorul de cariere

Ce este Laboratorul de Cariere?

Acesta este un program în care o comunitate de specialiști în educație, business și Universități lucrează împreună pentru promovarea unei culturi a performanței, integrare academică și egalitate de șanse pentru toți studenții din România, indiferent de anul de studiu în care se află sau de specializarea pentru care aceștia învață.

Cu Laboratorul de Cariere, implementăm un program național de tradiție care ne dorim să sprijine dezvoltarea tinerilor 19+ din România, din perspectiva abilitățiilor de care au nevoie pe parcursul întregii lor vieți, și pentru a obține succesul în lumea digitală.

Laboratorul de Cariere este platforma educațională potrivită pentru creșterea angajabilității tinerilor prin crearea de oportunități și participarea într-un program atractiv, livrat în limbaj specific, în limba română, care dezvoltă abilități și promite experiențe de învățare relevante, precum și „contactul cu viața reală profesională” din industriile Partenerilor noștri. 

Ce câștigi dacă participi?

 • Îți vei identifica nevoile de dezvoltare personală, educațională, de carieră.
 • Vei afla răspunsuri la întrebări precum: Cine sunt? Încotro mă îndrept? Care sunt lucrurile pe care le fac cel mai bine? Ce așteptări am de la mine? Unde doresc să ajung? Ce îmi place? Astfel, vei afla cum să-ți dezvolți și să-ți valorifici aptitudinile deja existente și să ți le proiectezi pe cele viitoare.
 • Îți vei consolida încrederea în sine și vei deveni mai auto-motivat(ă).
 • Vei lua decizii mai potrivite, cu impact pozitiv asupra viitorului tău academic și de carieră.
 • Vei practica lucrul colaborativ în realizarea proiectelor educaționale personale și îți vei crea premize pentru a contribui în a-i ajuta și pe ceilalți.
 • Vei avea o perspectivă clară asupra evoluției tale educaționale și de carieră.
 • Vei învăța cum să-ți aliniezi traseul profesional în acord cu pregatirea educațională.
 • Vei descoperi căi de a-ți construi cariera pe care ți-o dorești pentru a obține beneficii pe măsura așteptărilor tale.
 • Îți vei întocmi un plan de dezvoltare cu acțiuni concrete, ancorat în realitate, pe care să-l și urmezi.
Inscrie-te

Participarea este gratuită!

Citește Regulamentul proiectului

Cum se desfășoară? 

Laboratorul de Cariere urmărește un proces multilateral de formare prin intermediul unor ateliere și resurse:

 • Lifelong Learning Values-based – ateliere de dezvoltare personală prin auto-descoperire (4 zile)
 • Technical Leadership Today – studiu de caz centrat pe antreprenoriat și intraprenoriat (1 zi)
 • Company Lab – studiu de caz centrat pe inginerie de specialitate în Holcim (2 zile)
 • Creative Education Hub – bibliotecă vie, mentorat, auto-învățare și auto-organizare pentru a învăța cum să înveți pentru întreaga viață
 • O bibliotecă virtuală – resurse educaționale open pentru creșterea angajabilității participanților
 • Program de consiliere academică și orientare pentru carieră – dialog de calitate, planificarea și crearea unui plan academic și de carieră centrat pe interesele și nevoile participanților

Ce este Company Lab?

În cadrul unor vizite restrânse efectuate la sediile partenerului, 80 de tineri din cei 1.180 participanți vor fi acompaniați de manageri și specialiști, și expuși unor momente inspiraționale pentru a deveni mentori pentru ceilalți tineri. Acest program de mentorat le va oferi informații cu privire la oportunitățile de carieră în domeniul de activitate al partenerului, și îi va familiariza cu fenomenele și procesele organizaționale, prin intermediul unor studii de caz personalizate fiecărei specialități pentru care tinerii învață.

Inclusiv tu ai putea fi printre cei 80 de mentori în devenire care vor lucra pe cazuistica specifică industriei. Ulterior, vei avea ocazia să-ți inspiri colegii, transferându-le din cunoștințele tale. 

Cu ceea ce ai aflat, vei putea să începi să lucrezi la propria lucrare de licență/ dizertație, să-ți spijini colegii să facă la fel sau chiar să dezvolți împreună cu ei un proiect educațional relevant pentru voi.

Ce este programul de consiliere și orientare academică și în carieră?

Programul de consiliere și orientare în carieră constă într-o serie de întâlniri între studenți și psihologi, stabilite de comun acord.

Parcursul educațional urmărește:

 • Definirea clară a obiectivelor academice, respectiv de carieră;
 • Explorarea opţiunilor de carieră;
 • Identificarea unor surse de informare relevante pentru căutarea unui job și pentru înțelegerea pieței muncii;
 • Autocunoaștere aprofundată: identificarea punctelor forte și a abilităților transferabile (acele abilități dobândite din surse diferite – facultate, muncă, timp liber – pe care le putem valoriza ulterior în diverse domenii);
 • Conștientizarea ariilor de îmbunătățit – acele zone pentru a căror dezvoltare trebuie să depui un efort conștient;
 • Realizarea unui plan de acțiune personalizat pentru îndeplinirea obiectivelor academice și de carieră.

De ce e o șansă de neratat?

Pe lângă facilitarea unor experiențe foarte utile pentru dezvoltarea personală și profesională, “Laboratorul de Cariere” oferă participanților perspective de lucru direct în companiile partenere. Depinde doar de tine, dacă ești interesat și te califici.

Concret, în ediția din acest an, Holcim oferă:

 • 3 locuri în internship pe specializare* pentru studenții și masteranzii aflați în anii terminali (inginerie mecanică, inginerie chimică, automatizări – inclusiv inginerie electrică, inginerie minieră)
 • 6 locuri la practică pe specializare* (inginerie mecanică, inginerie chimică, automatizări – inclusiv inginerie electrică, inginerie minieră)

* Selecția va fi efectuată în funcție de o serie de criterii pe care le vom anunța la început programului tuturor candidaților înscriși în ediția din acest an.

Autonom pune la dispoziție:

 • 36 locuri în internship plătit, în site-urile locale ale companiei: Bistrița, Botoșani, Brașov, București, Cluj-Napoca, Craiova, Iași, Oradea, Sibiu, Târgu-Mureș, Timișoara.

*Acestea se adresează studenților și masteranzilor de la toate specializările, indiferent de anul de studiu (nu doar studenților la inginerie).

** Tipul de joburi disponibile, precum și numărul locurilor per locație le vom anunța pe parcursul derulării programului.

Locurile în practică/ internship la BCR vor fi comunicate după începerea atelierelor.

Care este calendarul activităților?

 • Perioada de înscriere în proiect: până pe 10 martie 2020
 • Anunțarea celor 1180 de studenți selectați: 16 martie 2020
 • Desfășurarea programului (Parcurs educațional față în față și studiu individual online): martie – iulie 2020
 • Celebrare absolvire & Practică/ Internship la Holcim, BCR sau Autonom: iulie – septembrie 2020

Ce spun participanții din edițiile anterioare despre Laboratorul de Cariere?

Participarea este gratuită!

Regulamentul proiectului


Parteneri program


Contact

Cosmin Marin, project manager

Email: laboratoruldecariere@scoaladevalori.ro