Colecția de Cărți este un proiect care încurajează cititul în comunitățile defavorizate de elevi, prin conectarea acestora cu scriitori contemporani.

Proiectul a pornit de la ideea unor întâlniri consecutive între scriitori și adolescenți, în care aceștia să poată aborda literatura și altfel decât așa cum erau obișnuiți la școală.

Sesiunile online

În contextul COVID-19 și a situației extraordinare în care se situează întreaga societate, proiectul a trebuit să își adapteze coordonatele astfel încât ele să fie accesibile din mediul digital. 

Ne-am reunit astfel în online: elevi, scriitori și organizatori deopotrivă.

Entuziasmul participanților a făcut ca ecranele instrumentelor digitale să facă experiența cu atât mai specială, cu cât nu simțeam depărtarea dintre noi.

Elevii au avut ocazia să se familiarizeze până acum cu scriitori precum Iustin Panța, Herta Muller, Dan Sociu, Nichita Stănescu și Mircea Cărtărescu. Am vorbit despre cum fiecare poezie sau carte citită își poate schimba semnificația în funcție de cel care o citește și ne-am bucurat atunci când foarte mulți dintre adolescenți ne-au spus cu timiditate că scriu versuri sau proză.

Provocarea noastră!

Acum că te-ai familiarizat puțin cu proiectul, sperăm că te-am inspirat și te invităm să accepți provocarea #TuCeCiteștiAcum! Tot ce trebuie să faci este să postezi la Instagram Story o fotografie cu ceea ce citești în această perioadă folosind #TuCeCiteștiAcum și dându-ne tag (@scoaladevalori) pentru ca noi să te putem pune pe pagina noastră și să devii astfel parte din proiect. We will let you know care sunt cărțile și poeziile preferate ale participanților în articolele viitoare, așa că stai cu ochii pe noi!

Proiect co-finanțat de Asociația Fondului Cultural Național.