Major Leaue Cup, un proiect realizat de Școala de Valori în parteneriat cu ING Tech România, este o competiție națională de antreprenoriat social, o provocare lansată tinerilor dornici să se afirme, să creeze impact în societate și să își pună la încercare pasiunile pentru a crea proiecte tech revoluționare. Tinerii din competiție au pregătit idei și proiecte pentru domenii precum: digitalizarea educației, conectarea societății și protejarea mediului și diminuarea poluării.

Noi, la Școala de Valori, credem în puterea lucrului în echipă, așa că cei 110 participanți selectați pentru a participa în Major League Cup au lucrat în echipe de câte 5 persoane, fiecare având un rol bine definit, în funcție de abilitățile și pasiunile lor. Pentru ca proiectele să aibă un caracter cât mai apropiat de realitate și să reprezinte un punct de plecare pentru crearea unui start-up, fiecare echipă a fost formată dintr-un comunicator, un inovator, un agregator (cercetător) și doi specialiști IT.

Și pentru că știm că tinerii noștri sunt la început de drum pe meleagurile antreprenoriatului, în prima jumătate a proiectului am organizat workshop-uri pe subiecte precum antreprenoriat, branding personal, public speaking, principii agile, dar și o bibliotecă vie, la care am invitat antreprenori din cele trei domenii ale competiției și IT-iști din cadrul ING Tech România, iar participanții au avut ocazia de a le asculta povestea de viață și cum s-au lansat în carieră, dar și de a le adresa tot felul de întrebări.

După parcurgerea workshop-urilor, am dat oficial startul competiției, fiecare echipă plecând la drum cu doi mentori care să îi susțină pe parcurs și să îi ajute în realizarea proiectului: un mentor ING Tech (care i-a susținut în dezvoltarea soluției tehnice) și un mentor Școala de Valori (care a ajutat echipa din punct de vedere al fezabilității ideii pe piață, dar și a impactului în societate).

Astfel, șase săptămâni mai târziu, competiția a luat sfârșit și a avut loc evenimentul ”Marea Finală”, unde tinerii și-au prezentat proiectele în fața juriului. Am ajuns în finală cu 19 proiecte care ne-au întrecut toate așteptările și care ne fac încrezători în viitorul antreprenoriatului social, idei cu impact pentru buna dezvoltare a societății.

În domeniul digitalizării educației, proiectele create sună cam așa: o aplicație menită să asiste elevii în studiul fizicii, o cafenea virtuală în care elevii să studieze împreună motivându-se reciproc, o aplicație de învățat în tandem între elevi prin schimb de cunoștințe, o aplicație care centralizează toate oportunitățile școlare la un loc, o platformă de e-learning pentru elevii din clasele primare, o aplicație de cursuri de dezvoltare personală și nu în ultimul rând, o aplicație ce pune la bătaie materiale despre educația sexuală și financiară.

În domeniul conectării societății, proiectele realizate de către participanți au fost: o platformă prin care elevii pot comunica deschis despre probleme psihice, o aplicație care strânge laolaltă turiști locali de pe teritoriul României, o platformă de conectare și socializare pentru locuitorii din Balș, o aplicație turistică pentru a întâlni oameni noi în orașe noi, o aplicație cu oportunități de voluntariat pentru elevi și o platformă de conectare a voluntarilor la nivel național.

În domeniul protejării mediului și diminuării poluării, proiectele create de tineri: un robot utilitar care să curețe pădurile de deșeuri, o aplicație în care oamenii pot raporta autorităților acțiuni ilegale împotriva mediului, o aplicație ce își propune educarea oamenilor privind mediul înconjurător, o platformă ce le arată oamenilor cum pot reutiliza obiecte pe care nu le mai folosesc și într-un final, o platformă menită să ajute autoritățile în depistarea și rezolvarea problemelor ce țin de mediu în diferite zone geografice.

Odată cu încheierea proiectului, am întrebat participanții cum li s-a părut experința din competiția PepinTEEN – Ediția Major League Cup. Ce au împărtășit cu noi:

Briana Biro, elevă în clasa a XI-a la Liceul Teoretic Carei din Satu Mare

”Experiența în Major League Cup a fost ca un rollercoaster. Perioada webinarelor părea cea de urcare spre înălțimea maximă, adunam tot mai multe informații și aveam o groază de idei ce abia așteptam să fie puse în aplicare. Primele săptămâni din realizarea proiectului propriu-zis au fost ca și o picare în gol care m-a adus cu picioarele pe pământ și m-a ajutat să-mi fixez obiective reale. Apoi a urmat o parte liniștită în care ne-am întâlnit cu mentorii și am dezvoltat soluția, iar ultimele zile au fost ca și bucla aceea de la final din care nu mai știi dacă ieși sau nu. Partea bună e că eu ador adrenalina provocată de un astfel de rollercoaster, iar concursul acesta este o experiență de neuitat.”

Alexandru Culda, elev în clasa a XI-a la Colegiul Național ”Mihai Viteazul” din București

 

“Această competiție de antreprenoriat nu mi-a arătat doar ce experiențe insolite și deosebite putem rata în viață, ci și o latură a acestor concursuri nemaiîntâlnită: lucrul în echipă – comunicarea.

Atelierele m-au ajutat să îmi dezvolt skill-urile de comunicare în echipă, vorbit în public și dezbătut subiecte. Participând la toate activitățile, am avut ocazia de a întâlni tineri pasionați, la fel ca mine, care vor să schimbe societatea în bine și, deopotrivă, oameni cu o vastă experiență, ce au înființat ONG-uri și activează în domeniu prin proiecte cunoscute și implementate pe piață de ani buni (e.x. iVelo – închiriat biciclete).

Pot spune că acest concurs m-a ajutat să mă dezvolt enorm pe toate planurile vieții. Mi-a părut tare bine că am participat și am avut ocazia de a întâlni oameni atât de minunați, pasionați, muncitori, perseverenți și dornici de a schimba societatea și, în mod special, tineretul.”

Denisa Miklos, elevă clasa a XII-a la Colegiul Național “Mihai Eminescu” din Petroșani

“Major League Cup e o experiență de neratat: oameni faini, ateliere creative, cooperare și competiție, chiar și muzică bună, toate la un loc. E un start bun pentru oricine vrea să își creeze o carieră din antreprenoriat, să învețe cum se construiește un proiect sau pur și simplu caută provocări noi. Personal, MLC m-a ajutat să cunosc oameni noi și să învăț să lucrez în echipă, să mă organizez mai bine și să îmi depășesc limitele.”