Întreaga lume trece în această perioadă printr-o situație dificilă. Deschidem știrile, aflăm că noul virus care a pus stop mișcării în jurul globului se extinde tot mai rapid, iar noi avem nevoie de măsuri potrivite luate la momentul potrivit. Începând de acum, în timp ce tastăm sau citim acest text.

În primul rând, nu mai este o surpriză că o atitudine calmă este primul pas în adoptarea oricărei strategii de supraviețuire, iar mințile noastre trebuie să fie mai pline decât frigiderele de acasă. Și când spunem pline, ne referim la informație de calitate, bine documentată și comunicată doar de autoritățile acreditate să comunice directive naționale sau decizii oficiale. 

Pentru că și noi lucrăm foarte mult cu adolescenții, iar această perioadă ne ține puțin departe de ei fizic, ne-am gândit să facem un mic ghid al celor mai importante valori pe baza cărora să construim planuri istețe de prevenție, prin educație centrată pe valori și multă, multă atenție. Informarea corectă și aplicarea măsurilor sanitare fac sigur echipă bună, iar evoluția virusului depinde de cât de consecvenți suntem noi.

Să începem!


1. Securitate – Când discutăm despre securitate, ne referim atât din perspectiva individuală, cât și din cea de grup. Vedem deja că autoritățile iau măsuri, următorii care trebuie să se asigure de asta suntem noi. 

P.S. Hai să consultăm surse oficiale atunci când ne informăm. Mai știm ceva care se răspândește mai ceva ca un virus: fake news, da! #tucefaciacum

Surse cu informații actualizate și verificate:

  • www.mae.ro – pentru alerte de călătorie;
  • Grupul de Comunicare Strategică – pentru decizii de ordin intern privind funcționarea mai multor domenii ale țării;
  • Ministerul Sănătății și Direcția pentru Sănătate Publică – pentru informații de actualitate privind situația îmbolnăvirilor și directive sanitare;
  • Ministerul Educației Naționale – pentru știri cu privire la închideri sau deschideri de școli.

2. Sănătate – Acum, mai mult ca niciodată, este timpul să ne gândim la sănătatea noastră.

Mâini curate, dezinfectare frecventă și contact redus cu suprafețele din spațiile publice, grija față de ceilalți și față de toate locurile în care mergem trebuie să fie ca cititul de cărți – cu cât mai des, cu atât mai bine!

Nu numai că avem datoria să ne îngrijim de propriul organism, dar dacă noi suntem bine, vor fi și ceilalți din jurul nostru. Mai mult decât atât, e momentul să ne îngrijim și de sănătatea creierului, să abandonăm panica și să nu cădem în capcana unei infodemii fără precedent.

Surse principale de consultat în media, pentru știri sănătoase #tucefaciacum:

  • Mediafax.ro, Agerpres.ro, News.ro – agenții de presă naționale cu știri diverse;
  • Edupedu.ro – știri din educație;
  • G4media, Digi24, Hotnews.ro.

3. Apartenența – Este momentul să conștientizăm că suntem parte dintr-un ecosistem global. Ceea ce facem pentru a ne feri de pericol ca indivizi are efecte asupra grupurilor cu care interacționăm.

Mai puțin este mai mult, de data asta. În plus, este vremea să fim alături de cei care suferă în acest moment și să rămânem la curent cu ce se întâmplă și dincolo de granița noastră. Alții duc lupte foarte grele. Să le fim alături măcar cu gândul.

Surse internaționale de consultat:#tucefaciacum

  • Theguardian.com
  • Nytimes.com
  • BBC.com

Noi am putea continua lista valorilor, însă vrem ca ea să ajungă cât mai repede la voi ca împreună să le aplicăm și să facem lumea un loc mai bun, unde suntem cu toții pregătiți pentru situații neplăcute.  Ce credeți că lipsește ca lista noastră să fie cât mai completă? 🙂 

NB! Când ne gândim la valori, ne gândim la ceea ce este important pentru noi. Fiecare are propriul set de valori. În momente de tensiune, cum este cazul acestei perioade în care se impun măsuri de prevenție a răspândirii virusului Covid-19, trebuie să privim în sufletul nostru pentru a redescoperi umanitatea și grija. Școala de Valori dă startul campaniei TU CE FACI ACUM?, prin care facem apel la valorile care ne ghidează acțiunile și la prevenție prin educație.

Tu ce faci acum? Respecți măsurile de prevenire? #tucefaciacum