Ce legătură este între o găină și educația nonformală? Aparent, niciuna. Însă lucrurile se schimbă dacă vorbim despre “Găina care a născut pui vii”, un nou program din care suntem parte (nu are nimic de-a face cu zoologia, te asigurăm).

„Găina care a născut pui vii” este un proiect de media literacy inițiat de Ana-Maria Diceanu, specialist în comunicarea de criză şi jurnalistul Tudor Mușat, desfășurat cu susținerea Lidl România prin programul său de grant-uri „Împreună cu Lidl pentru un viitor mai bun”. Ne-am alăturat lor pentru că vrem să le oferim adolescenților resurse pentru a înțelege și gestiona realitatea pe care o trăiesc. 

Deci… care-i treaba cu găina?

Reprezentativă pentru fenomenul fake news în România, “Găina care a născut pui vii” este o știre care a făcut vâlvă în presă în 1993, foarte comentată la acea vreme, când senzaționalul în media se servea în porții mai mici. De aici titlul proiectului.

Ce este media literacy?

Media literacy se referă la capacitatea de a evalua critic (socia) media, de a o consuma responsabil și de a crea conținut adecvat pentru rețelele de socializare. Este o abilitate extrem de necesară în prezent, când zilnic suntem expuși unei cantități impresionante de informații.

Împreună vrem să ajungem anul acesta la 1000 de elevi din toată țara pentru a-i ajuta să descifreze corect mesajele din media, adică să înțeleagă ce se ascunde dincolo de Senzațional! Click aici să vezi ceva nemaipomenit! Incredibil! Șoc! N-o să-ți vină să crezi!

“Găinușa” noastră și-a deschis deja aripile, astfel că primul atelier din proiect a avut loc la Liceul Teoretic “Ion Ghica” din Răcari, unde Ana Diceanu si Tudor Mușat au povestit celor peste 100 de elevi prezenți despre fake news – cine le inventează și în ce scop. Ei au explicat de ce este nevoie de gândire critică și de ce trebuie să apelăm a ea inclusiv când citim știri sau suntem activi în social media. La atelier au luat parte și câțiva profesori, pentru care am pregătit o serie de workshop-uri separate, astfel încât ei să continue discuțiile pe acest subiect la clasă.

Până la următoarea întâlnire, tinerii au și o mică temă, care sperăm să le antreneze atât spiritul critic, cât și creativitatea: vor crea un ziar al școlii.

Fii la curent cu lor și află mai multe informații despre fenomenul fake news urmărind pagina de facebook www.facebook.com/fakenewsedu!