Otilia și-a descoperit pasiunea pentru oameni și pentru educație prin acțiunile de voluntariat din perioada studenției. Simte că scopul său este acela de a-i ajuta pe cei din jur să-și descopere potențialul și să îl valorifice la maximum. Este ferm convinsă că tinerii trebuie să profite de orice oportunitate care le iese în cale pentru a se dezvolta și a se descoperi, tocmai de aceea își dorește să le insufle curaj.

Otilia își dorește și să contribuie la dezvoltarea sistemului educațional și până acum a avut mai multe funcții prin care a încercat să producă un impact în lumea studenților. A fost președinte al Asociației Studenților din Facultatea de Limbi și Literaturi Străine în anul 2021 și Vicepreședinte Relații Interne al Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România în anul 2022. Otilia s-a alăturat Școlii de Valori în mai 2021, fiind pasionată de zona de training și de project management, iar acum este manager de proiect pentru Bursele stART. Așa că i-am pus câteva întrebări pentru a afla mai multe despre unul dintre oamenii din spatele acestui proiect.

(Află mai multe)

  1. Otilia, ce îți aduce bucurie?

Ce mă împlinește cel mai tare este felul în care pot contribui la evoluția celor din jurul meu. Fie că este vorba de o discuție prietenoasă cu cineva, de un training pe care îl livrez sau de un eveniment la care am ocazia să-mi împărtășesc experiențele, cel mai mult mă bucură sclipirea din ochii oamenilor când au momente de „aha”, provocate de spusele mele. Mă bucur de oameni, de prezența și energia lor și de felul în care lucrurile gândite și făcute în echipă ne fac mai înțelegători și mai buni.

  1. Care este de ce-ul tău personal?

De-a lungul timpului am observat cum tinerilor le este destul de greu să-și dea seama de ce colț trebuie să apuce viața și pe ce părți să o întoarcă pentru a se simți împliniți cu ceea ce fac. Chiar am trăit acest lucru pe propria piele, fiind la începutul carierei mele. Ce îmi doresc cel mai mult este să îi sprijin pe cei din jur să își conștientizeze potențialul și să profite la maximum, cu încredere, cu optimism și cu o doză sănătoasă de curaj.

Sunt de părere că este nevoie de oameni care să ia inițiativă, să spună lucrurilor pe nume și să înțeleagă unde pot plusa pentru a se simți împliniți cu ceea ce fac.

  1. Cum este în echipa Școala de Valori?

Școala de Valori a fost prima organizație în care mi-am dorit să mă implic și care apoi mi-a deschis ușile pentru a-mi pune în practică ideile. Cred cu tărie în misiunea organizației, în felul în care dinamismul proiectelor și inițiativelor sunt un sprijin real pentru beneficiari. Impactul acțiunilor noastre este cel care mă hrănește cel mai mult.

Gândurile pe care le-am primit de-a lungul timpului, în ultimul an, de la persoanele cu care am lucrat, de la participanți și parteneri au contribuit la dezvoltarea dorinței mele de a fi un om mai bun, de a crește și de a explora în continuare cât de mult posibil toate oportunitățile care îmi ies în cale.

  1. La Școala de Valori, MAI este luna integrității. Este nevoie de integritate în actul educațional?

Printre valorile pe care le promovez se numără și integritatea, sub toate formele acesteia. Din perspectiva mea, educația și integritatea sunt două concepte care nu pot exista unul fără celălalt. Pentru mine, puterea exemplului în educație constituie un pilon esențial. O persoană integră îi inspiră pe cei din jur, și devine, astfel, un model demn de urmat. Integritatea ne ajută să nu ne abatem de la drumul pe care ni l-am construit în viața prin muncă și de la persoana care ne dorim să devenim.

  1. Cum îi ajută pe tineri proiectul pe care îl coordonezi – Bursele stART?

Proiectul Bursele stART vine în ajutorul tinerilor talentați într-o etapă a vieții în care sprijinul emoțional și material este esențial pentru împlinirea visului pe care îl au. Personal, am admirat întotdeauna oamenii care au diferite talente și care nu ne privează pe noi, cei din jurul lor, de acestea. Încrederea în sine pe care le-o insuflăm tinerilor în cadrul proiectului reprezintă pentru ei o confirmare foarte importantă că sunt buni la ceea ce fac, că sunt susținuți și că talentul lor contează și trebuie dezvoltat la cote maxime. Lumea are nevoie de artă, de frumos, de momente de respiro de la viața monotonă de zi cu zi, iar tinerii înscriși în proiect au toate calitățile necesare să trezească emoții prin talentul pe care îl au.

Otilia ți-a lăsat și ție un gând frumos, cu speranța că împreună putem aduce schimbarea prin educația bazată pe valori.

Fiecare dintre noi poate contribui la o lume puțin mai bună, tot ce trebuie să facem este să ascultăm, să susținem oameni și idei și să credem în noi înșine. Timpul și energia sunt cele mai importante resurse de care dispunem, iar dacă le investim în educație, rezultatele vor fi uimitoare și contribuția noastră se va întoarce înzecit de la cei din jur, prin recunoștință.