Bogdan Coșa, Elena Vlădăreanu, Mihai Duțescu și Cristina Ispas sunt cei patru scriitori români care au răspuns “da” la invitația noastră de a face parte din proiectul Jurnal de Scriitor. Cu deschidere, răbdare și propuneri interesante de cărți, ei i-au provocat pe elevii de la patru școli din țară să dea o șansă cititului, în cadrul mai multor întâlniri interactive de tip club de carte.

Scriitoarea Elena Vlădăreanu, care a ținut clubul de lectură de la Liceul Teoretic “Ion Ghica” din Răcari, a fost încântată de proiect.

“Sunt absolut înnebunită după atelierul de la Răcari. Habar nu am, poate e latentă în mine o profă pasionată, dar știu că mă simt fabulos cu copiii ăștia, Robert, Ștefan, Andrei, Georgiana, Roxana, Raluca și ceilalți, cu profa lor, Valentina Mușat.”

Și pentru că i-a plăcut atât de mult experiența, Elena a mers mai departe și a propus o zi de film. Elevii au vizionat scurt-metrajul despre adolescenți “O zi bună de plajă” (2008), care a câștigat Ursul de Aur, și au avut ocazia să discute cu regizorul Bogdan Mustață despre literatură și scenariile de film.

Citește jurnalul scriitoarei Elena Vlădăreanu


Deși s-a pregătit și și-a notat câteva idei înainte de prima întâlnire cu elevii de la Liceul Tehnologic “Victor Jinga” din Săcele, scriitorul Bogdan Coșa ne-a mărturisit că a avut oricum emoții. Pe lângă recomandări de lectură, Bogdan le-a oferit elevilor săi atenție și încredere, încurajându-i să-și spună părerile și să se exprime.

Au vorbit despre cărți, dar și despre fotbal, dans și mașini, au citit povestiri, iar cele patru întâlniri au lăsat în urmă amintiri frumoase și mai multe permise la biblioteca școlii 🙂

O mână de copii din prima tranșă de participanți, clasele a șasea și a șaptea, chiar au îngrămădit-o pe bibliotecară să le facă permis de împrumut la sfârșitul atelierului, dându-și coate și râzând la mine din ciorchinele făcut în jurul femeii excedate.

Citește jurnalul scriitorului Bogdan Coșa


Întâlnirile scriitoarei Cristina Ispas cu elevii de la Școala Gimnazială “Alexandru Vlahuță” din Focșani au stat sub semnul entuziasmului și al discuțiilor despre cărți interesante, dar și despre viață.

Cristina s-a implicat trup și suflet în proiect și s-a bucurat că a putut împărtăși cu elevii din pasiunea sa pentru citit și scris, îndrumându-i să găsească acele lecturi care să li se potrivească.

mi s-au părut destul de nerăbdători să intervină şi să îmi ofere părerea lor despre subiecte serioase, aşa că i-am întrebat dacă nu cumva, de obicei, li se întâmplă mai degrabă să fie uşor infantilizaţi de către adulţi, în timp ce ei sunt la vârsta la care ar trebui deja să încerce să se implice mai mult sau măcar să afle mai multe despre lumea celor mari”

Citește jurnalul scriitoarei Cristina Ispas


Scriitorul Mihai Duțescu le-a dat elevilor de la Colegiul Național “Nicolae Grigorescu” din Câmpina motive pentru a citi, dar și sugestii de texte captivante, care să le trezească semne de întrebare și curiozitatea de a explora alte pagini. De la participanții la clubul de lectură, el a primit chiar mini-încercări literare, poezii sau mici fragmente de proză / jurnal, cărora le-a oferit feedback și încurajări.

Sper să-i găsesc la fel cum i-am lăsat, ageri și frumoși – și relaxați, că au fost învoiți de la ore ca să participe la întâlnirea cu mine, să citim și să vorbim despre literatură, dar întotdeauna mai mult sau mai puțin tangențial și despre altele – unele, mai importante, poate, decât literatura.

Citește jurnalul scriitorului Mihai Duțescu


*Jurnal de Scriitor este un proiect implementat de Școala de Valori, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național și implementat cu susținerea partenerilor Avis, Forbes, Goethe Institut și Radio România Cultural.