Presiunea emoțională înainte de BAC - sfaturi de la psihologul asociației

Bacul este considerat examenul maturității, dar ce se întâmplă dacă elevul nu simte că a ajuns la acea ,,maturitate” despre care i se tot vorbește? Finalul clasei a XII-a este un moment presărat cu stres, tot felul de afecte, entuziasm, practic un rollercoaster de emoții, atât pentru elevi, cât și pentru părinți.

În rândurile de mai jos vom descoperi ce sentimente se află în spatele Bacalaureatului, cum pot face elevii și părinții față acestor emoții și ce impact a avut acest an pandemic asupra tuturor.

Absolventă a Facultății de Psihologie și Științele Educației, în cadrul Universității București, în prezent masterand în Evaluare și Intervenție Psihologică și psihoterapeut în formare cognitiv-comportamentală al Asociației Române de Terapie Comportamentală și Cognitivă, Ana Anghelescu a consiliat, în ultimul an, cursanții Școlii de Valori, oferindu-le sfaturi referitoare la gestionarea presiunii emoționale și psihice. Psihologul și specialistul în educație al Școlii de Valori vine cu o serie de sfaturi utile pentru elevi și părinți în vederea parcurgerii cu succes a acestei perioade importante.

Ce sentimente stârnește Bacalaureatul

Examenul de ,,maturitate” este o perioadă dificilă atât pentru elevi, cât și pentru părinți. Aceștia se lovesc de emoții și stări pe care poate nu le-au mai întâlnit și cu care le este greu să se confrunte. De multe ori, se pune multă presiune externă asupra elevului, iar acesta poate să se simtă stresat, epuizat, dar mai ales anxios.

Presiunea pusă pe umerii adolescentului în această se poate resimți în corp prin dureri de cap, oboseală acută, pierderi de memorie, neatenție și nu numai. Anxietatea se poate traduce prin nesiguranță, gânduri iraționale și negative de tipul ,,nu știu, nu pot”, palme transpirate, lipsa concentrării, chiar și memoria poate fi afectată. Mulți dintre elevi experimentează și o anxietate de testare, care se traduce prin emoții care pot afecta rezultatele la examenul de Bacalaureat, iar elevii au nevoie să învețe să își gestioneze sentimentele astfel încât să nu îi copleșească.

Părintele, în încercarea lui de a-și ajuta copilul, pune inconștient presiune pe acesta, iar cele mai întâlnite mecanisme de apărare la care apelează copiii sunt retragerea și izolarea de cei din jur, în urma cărora apar convingeri precum ,,nu sunt suficient de bun” care afectează sistemul nervos, acesta intrând într-un mod de luptă și alertă. Elevii, adesea consideră că părinții lor nu înțeleg prin ce stres și presiune trec și se îndepărtează de aceștia. Nu este nimic rău în a fi vulnerabil în fața copilului, tocmai acest lucru îi poate aduce mai aproape iar elevul la rândul lui va simți că părintele este cu adevărat acolo pentru el.

Într-o notă mai veselă, BAC-ul aduce și multe bucurii. După perioadele în care este depus un efort pentru a trece cu bine de un examen, elevii experimentează niște stări foarte plăcute de satisfacție, împlinire și, odată cu ele, încrederea în propria persoană și creșterea stimei de sine la cote înalte.

 

Cum pot face față elevii și părinții emoțiilor negative

Ana Anghelescu, psihoterapeutul Școlii de Valori, este de părere că ,,atunci când se instalează stresul și anxietatea, apare un tip de gândire irațional, în care elevul nu mai vede realitatea așa cum este. Iată mai jos sfaturile Anei pentru elevii care se pregătesc de BAC:

„Gestionarea emoțiilor, în perioadele stresante, e cheia succesului. Nu vă neglijați pe voi și activitățile care vă încarcă. Relaxați-vă, apoi reveniți la învățat”

·         Un pas important în controlul emoțiilor fată de examene pornește de la această acceptare a faptului că poate să ne fie frică şi nu trebuie să negăm această teamă.

·         Nu este nicio rușine în recunoașterea sentimentului de teamă față de examen. Este ceva normal şi nu se întâmplă numai unui singur adolescent, majoritatea simt același lucru.

·         Dacă simți că este prea mult, vorbește cu un bun prieten sau cu un membru al familiei despre asta. Doar faptul că-ți exprimi trăirile într-un mediu sigur te va ajuta foarte mult să depășești momentul.

·         Părinții sunt acolo pentru tine, să te susțină și să te încurajeze. Și ei trec în această perioadă prin stări și emoții la fel ca tine.

·         Când simți că nu-ți poți controla emoțiile și nu te poți concentra asupra lecțiilor, cel mai benefic este să iei o pauză. Acordă-ți timp de relaxare, petrece timp cu tine, mergi la o plimbare în parc, mănâncă echilibrat, hidratează-te bine și ieși la alergat. Se știe că sportul este o modalitate foarte bună de eliberare a tensiunii, atât fizice, cât și psihice. Este important să nu te neglijezi într-o perioadă stresantă. De asemenea, meditația sau yoga sunt practici de relaxare care te pot scoate din aceste stări negative și îți pot da un boost de energie și o stare de bine generală.

”Nu uita, nu există o rețetă universală, descoperă ce funcționează pentru tine și aplică acele tehnici și practici astfel încât să fii odihnit, relaxat și să reușești să înveți tot ce îți propui.”

 

Importanța pregătirii pentru BAC

Emoțiile pot fi constructive, iar pentru asta elevul este de preferat să-și asigure o pregătire adecvată care să îi ofere siguranța și încrederea că poate face față oricărui subiect de examen. Fie că adolescentul alege să facă meditații cu un profesor sau să învețe pe cont propriu, presiunea nu trebuie să depășească limitele normalului.

Există multe modalități prin care adolescenții se pot pregăti pentru examenul de Bacalaureat. Pe lângă meditații, aceștia pot alege să iasă în parc și să învețe în aer liber, au la dispoziție testele de antrenament, adică modele de subiecte care să-i ajute să se orienteze pentru examenele propriu-zise. Ele sunt structurate exact după modelul probelor scrise, cu aceeași bibliografie și cu baremul de notare aferent. Aici poți găsi teste de antrenament.

Eleviise pot distra învățând cu ajutorul cartonașelor, culorilor, stickerelelor. Pot găsi informații benefice despre opere și scriitori chiar pe Instagram, unde informația este la un hashtag distanță #bacalaureat2021, #indicațiibacalaureat.

 

Pandemia și impactul ei

Acest an pandemic a fost o mare provocare pentru toți cei implicați în domeniul educației. Au avut loc multe schimbări la care a trebuit să ne adaptăm din mers. Psihoterapeutul Școlii de Valori menționează că ,,protecția excesivă atât din partea părinților, cât și din partea profesorilor accentuează anxietatea. Elevii pot interpreta această protejare ca o accentuare a fricii față de pericol. Astfel, măsurile de siguranță pot crea mai multă anxietate în momentul testării pentru unii elevi, pentru simplul fapt că sunt mai mulți factori externi care pun presiune pe ei. 

Bacalaureatul este unul din cele mai importante examene din viața unui adolescent. Este o perioadă presărată cu multe emoții: anxietate, presiune, stres dar și cu multe bucurii, mândrie și încredere în sine. Părintele joacă un rol foarte important în această perioadă, poate oferi sprijin și o mână de ajutor copilului, întărindu-și relația cu acesta. De asemenea, a fost un an diferit, care a venit cu noi obstacole, dar pe care cei implicați în educație au reușit să le depășească cu succes. Multă baftă tuturor. 😊