„Protecție și educație pentru copii cu părinți plecați la munca în străinătate” este un proiect derulat în parteneriat cu Organizația Salvați Copiii care se adresează elevilor cu părinți plecați la muncă în străinătate și care are ca scop stimularea participării la educație și prevenirea fenomenului de părăsire timpurie a școlii.

Conform datelor furnizate de către Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții la finalul anului 2020, în Regiunea Sud-Est, peste 11.500 de copii au rămas singuri acasă, dintre care 3.908 copii doar în județul Galați şi alți 1.212 copii în judeţul Vrancea.

La Școala de Valori credem în puterea programelor educaționale care determină tinerii să descopere lumea într-o manieră interactivă și care îi motivează pe aceștia să își continue studiile și să-și găsească calea spre un viitor mai luminos. Ne dorim să-i ajutăm pe elevi să-și descopere potențialul și să înțeleagă că sunt creatorii propriei vieți!

În cadrul parteneriatului dintre Beneficiarul proiectului Organizația Salvați Copiii și Școala de Valori ne-am unit forțele și am creat proiectul „Protecție și educație pentru copii cu părinți plecați la muncă în străinătate”, finanțat prin intermediul Programului Operațional Capital Uman 2014-2020, Axa prioritară „Educație și competențe”, contract de finanțare nr. 9153/31.03.2021, Cod SMIS: 139631.

Durata proiectului este de 10 luni și acesta se va desfășura în perioada octombrie 2021- iulie 2022.

Cine sunt beneficiarii proiectului?

Inițiativa va fi implementată în 5 unități școlare din Galați și Vrancea:

  • Școala Gimnazială „Iorgu Iordan” din Municipiul Tecuci, județul Galați;

  • Școala Gimnazială „Alexandru Moruzi” din Comuna Pechea, județul Galați;

  • Școala Gimnazială nr. 1 Biliești din Comuna Biliești, jud. Vrancea;

  • Scoala Gimnaziala ”Mihail Armencea” din Municipiul Adjud, județul Vrancea;

  • Liceul Tehnologic „Costache Conachi” din Comuna Pechea, județul Galați.În toate aceste comunități au fost identificați 255 de copii a căror părinți lucrează în străinătate, cu vârsta cuprinsă între 6 și 16 ani, distribuiți astfel pe 3 grupe de vârstă:

push_pin

120 de copii cu vârste cuprinse între 6 - 10 ani;

push_pin

105 copii cu vârste cuprinse între 11 - 14 ani;

push_pin

30 de copii cu vârste cuprinse între 14 - 16 ani;

Cum este structurat procesul de învățare?

Tinerii vor avea acces la 3 tipuri de activități: sesiuni de dezvoltare personală, testări psihometrice și simulări ale proceselor de orientare vocațională.

În cadrul atelierelor tinerii vor explora, identifica și recunoaște care sunt lucrurile importante pentru ei, valorile pe care le au, felul în care unele sunt mai prioritare decât altele, când și cum se regăsesc aceste valori în comportamentele sociale, cum le influențează deciziile și alegerile. Vor învăța despre despre competențele viitorului și vor înțelege mai bine cum anume se pot pregăti pentru intrarea lor pe piața muncii.

Cu ajutorul evaluărilor psihometrice tinerii își vor identifica și explora interesele și preferințele, își vor identifica tipurile de profil dominant conform modelului Holland, primind informații despre tipurile de activități și ocupații care li s-ar potrivi cel mai bine. Prin intermediul activităților aceștia se vor familiariza cu stilurile de învățare și vor identifica modalități de îmbunătățire a interacțiunii lor cu profesorii, colegii sau chiar membrii familiei.

Participanții vor avea acces la alte două tipuri de ateliere, o „Bibliotecă vie” și o activitate facilitată prin intermediul board game-ul „Career Bus”, instrument dezvoltat de către Școala de Valori. Aceste două ateliere au ca scop lărgirea orizontului tinerilor în ceea ce privește opțiunile de carieră pe care le au la dispoziție. De asemenea, prin intermediul atelierelor tinerii vor avea șansa să exploreze meserii la care nu s-au gândit până în prezent.

Ne dorim ca după finalizarea acestui proiect tinerii să poată lua decizii de viață care să-i pună în valoare și care să-i ghideze spre un viitor mai bun!

PROJECT MANAGER (COORDONATOR Partener):

Elena Vasilica, [email protected]