Nu știm #TuCeCiteștiAcum, dar ne-am gândit să te ajutăm să te decizi care va fi următoarea poveste pe care o vei descoperi în paginile unei cărți.

De când a început proiectul Colecția de Cărți și până acum, adolescenții participanți au parcurs o călătorie în universul literar, ghidați fiind de scriitorii mereu pregătiți să le răspundă la întrebări. De aceea, i-am întrebat pe tineri care sunt cărțile lor preferate și le-am înșirat în acest articol sub forma unor recomandări pentru tine și toți prietenii tăi!

Începem recomandările cu un titlu clasic, împărtășit de Alex din clasa a XI-a de la Liceul Tehnologic Elie Radu.

  • “Roșu și negru” de Stendhal

“Cartea mea preferată este “Roșu si Negru” scrisă de Stendhal. Îmi place foarte mult modul în care este scrisă, având două planuri elaborate: unul exterior afișat tuturor și unul interior la care doar cititorul poate ajunge. Ce pot spune?  Protagonistul Julien Sorel este un personaj foarte interesant și datorită planului secundar ajungem să îl cunoaștem. Felul în care vorbește și se poartă n-aș putea spune că este unic, dar este o mare abatere de la rețeta clasică. ”

Următoarea recomandare vine de la Georgian din clasa a IX-a, tot de la  Liceul Tehnologic Elie Radu și este potrivită celor pasionați de istorie.

  •  “Scurta istorie a Românilor” de Ioan Aurel Pop

“ Aceasta este cartea mea preferată deoarece, în general, sunt pasionat de istorie și geografie, de aceea îmi plac mai ales cărțile istorice/geografice, hărți, atlase, etc.”

 

Roxana din clasa a X-a de la  Liceul Tehnologic Cezar Nicolau ne-a povestit despre o carte cu o protagonistă tare simpatică.

  • „Matilda” de Roald Dahl

“Îmi place această carte deoarece mi se pare fascinant comportamentul acelei fetițe de 3 anișori pasionată de lectură (în zilele noastre găsești doar copii pasionați de jocuri pe calculator, de biciclete, etc). Cu toate că este micuță, aceasta dă dovadă de o voință imensă pentru a dobândi cât mai multe informații citind, dar și de ambiție, făcând ceea ce-i place, neluându-se după parinții ei și neluându-le acțiunile drept exemplu.”

Daniel din clasa X de la liceul Y a venit cu două recomandări pentru toți pasionații de poezie.

  • “Corbul” de Edgar Allan Poe
  • “Omul negru” de Serghei Esenin 

“Acestea sunt doar două exemple de poezii care îmi plac foarte mult. Ele au jucat un rol considerabil în percepția mea despre viață, chiar dacă mesajul este unul cutremurător. Voi alege un fragment din ,,Omul negru” pentru că strofa pe care o voi transcrie este una dintre cele mai fermecătoare dintre câte am citit:

 ,,Când te bântuie tristețea,

Când pierzi toate,

Când te doare,

Când te-nşfacă gerul vieții,

Sub furtuni, sub ani, sub vânt, –

Să zâmbești cu nepăsare

E cea mai înaltă artă

Dintre câte-s pe pământ”

Spune-ne dacă te-am convins să dai o șansă cărților și poeziilor recomandate de participanți. În schimb, noi promitem să te ținem la curent cu evoluția proiectului!

 

*Colecția de Cărți este un proiect implementat de Școala de Valori, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național și implementat cu susținerea partenerilor Goethe Institut, Radio România Cultural, Editura TREI, Editura Humanitas