13 nu e neapărat o zi cu ghinion, chiar dacă afară plouă și tu aveai în plan o ieșire în aer liber. Dimpotrivă, dacă te mobilizezi, poate fi o zi reușită, care să-ți dea satisfacția lucrului bine făcut. A demonstrat-o o trupă de adolescenți PepinTeen din Pucioasa, București și Giurgiu, care nu s-au lăsat descurajați de vremea capricioasă din weekend și au răspuns “Da!” la inițiativa de a planta arbori pentru un aer mai curat.

Așadar, sâmbătă, pe 13 aprilie, 45 de adolescenți din proiectul PepinTeen au devenit eco-voluntari și, alături de oameni din echipele Școala de Valori, ING Tech și Asociația ViitorPlus, au luat parte la o acțiune de plantare în comuna Chirnogi, județul Călărași. N-a fost ușor să ne trezim dis-de-dimineață, mai ales că cerul înnorat nu dădea semne de prietenie, însă la final putem spune că a meritat din plin!

După 2 ore de lucru, o luptă cu ploaia, dar și un prânz gustos, rezultatul a fost pe măsură: 500 de puieți de stejar vor crește într-o zonă până acum pustie, completând peisajul natural.

Mesajul inițiativei a fost acela că stă în puterea fiecăruia dintre noi de a face un gest pentru a avea grijă de natură și, deci, de viitor. Asta pentru că “perdelele” de copaci susțin biodiversitatea, cresc umiditatea din sol și productivitatea agricolă, devin o barieră pentru vânt și înzăpeziri. Am vrut să-I inspirăm pe elevi să fie mai implicați în problemele din comunitățile lor locale, aducându-și contribuția pentru rezolvarea lor.

În luna aprilie, tinerii PepinTeen continuă atelierele de soft și hard skills, îndrumați de voluntari din ING Tech și traineri din Școala de Valori. Prin jocuri și activități practice, ei își vor exersa gândirea critică și vor învăța despre logica deductivă și inductivă, astfel încât să poată lua decizii cât mai corecte.