Toamna aduce un nou proiect de educație digitală pentru copii! Se numește CoderDojo Tech Academy și ne bucurăm să-l organizăm la Brașov alături de parteneri cu care ne mândrim: CoderDojo București și Microsoft, în cadrul programului “Alt Viitor”.

Prin CoderDojo Tech Academy ne propunem să-i apropiem pe copiii cu vârsta cuprinsă între 8 și 14 ani de tehnologiile inovative. Într-un cadru nonformal, cu mentori dedicați și cursuri interactive, ei își vor dezvolta cunoștințele de IT pentru a-și “programa” un viitor pe măsura pasiunilor proprii. Toate atelierele sunt gratuite. 

Vom atrage alături de noi ca mentori profesori din școli și licee, dar și companiile de IT, ca parteneri pentru deschiderea unor “Dojo”-uri – cluburi de programare pentru copii.

Primul pas l-am făcut pe 13 octombrie, când la Brașov a avut loc evenimentul “Gestionarea digitală a activităților școlare”, un workshop gratuit dedicat profesorilor, indiferent de materia predată.

Cu suportul Microsoft și sub îndrumarea trainerilor Școala de Valori Flori și Alexandra, participanții au învățat cum pot să-și eficientizeze munca la școală folosind pachetul digital Microsoft Education. Mai exact:

  • Au descoperit cum pot folosi aplicația Class Notebook pentru a optimiza colaborarea la clasă și cu direcțiunea școlii.
  • Cu ajutorul aplicației Sway, ei au aflat cum să realizeze prezentări inspirate pentru ca lecțiile să fie adaptate nevoilor elevilor.
  • Au explorat Minecraft Education, platformă educațională care promovează colaborarea și identificarea de soluții în mod creativ, pentru a-i inspira în activitățile desfășurate cu tinerii.

Din echipa Școala de Valori, Diana – Project Manager și Roxana – voluntar s-au asigurat că organizarea este perfectă.

66 de profesori de la școli și licee din județul Brașov au luat parte la atelierul “Gestionarea digitală a activităților școlare”, împărțiți în două grupe, de 38, respectiv 28 de persoane, pentru a face mai ușoară interacțiunea.

Cum a fost la atelier

Pentru început, profesorii au fost invitați la joacă. Ca să le stimulăm curiozitatea față de Minecraft Education, am pregătit piese de Lego, astfel încât ei să se conecteze mai ușor la conținutul atelierului, prin joc. Participanții au fost încântați de acest exercițiu, care i-a relaxat, dar i-a și familiarizat cu tema evenimentului.

O surpriză plăcută a fost prezența doamnei inspector de informatică în județul Brașov, Cristina Besnea, care s-a alăturat grupului de profesori din sesiunea de dimineață și a participat și dumneaei la jocul Lego.

În timpul atelierului, profesorii s-au arătat foarte interesați de aplicațiile Microsoft, iar prin întrebările adresate au demonstrat că vor să facă o schimbare în modalitatea de organizare a activităților școlare și extrașcolare.

Și atelierul de după-amiază a venit cu o surpriză frumoasă: Brasovtv.com a aflat de prezența noastră în oraș și ne-a făcut o vizită, transformând atelierul într-o știre.

Feedback-ul trainerilor a fost la fel de optimist:

“Am găsit la Brașov câteva zeci de profesori curioși să își transforme orele și să își eficientizeze munca folosind aplicațiile Microsoft. M-am bucurat de deschiderea și entuziasmul lor – dar și de dezbaterea dintre cei puțin reticenți de folosirea unei aplicații precum Minecraft Education – lucru absolut normal și sănătos. Am plecat cu bucuria că profesorii sunt deschiși la nou și dornici de a crea medii inovative de învățare pentru elevii lor. Cu siguranță îmi doresc să mai am ocazia de a participa ca trainer în acest proiect, dat fiind potențialul său.”

Alexandra Mircea – trainer Școala de Valori

Următoarea oprire?

Evenimentul oficial de lansare a proiectului CoderDojo Tech Academy de pe 27 octombrie, care se va desfășura la Colegiul Național “Dr. Ioan Meșotă” – Brașov. Aici sunt așteptați specialiști IT, profesori, reprezentanți ai companiilor private și instituțiilor publice, dar si părinti și copii pentru a forma o comunitate puternică dedicată educației digitale și inițierii în noile tehnologii. Te așteptăm și pe tine!

Mai multe despre Academia CoderDojo te invităm să descoperi aici, iar despre mișcarea globală CoderDojo poți citi pe platformă.

CoderDojo Tech Academy este un proiect de educație digitală implementat de CoderDojo București și Şcoala de Valori, în parteneriat cu Microsoft, în cadrul programului “Alt Viitor”.