Conform consultanților KPMG, România este pe ultimul loc în Europa la capitolul educație financiară, cu un procent de 21%, sub media de 52%.

De aceea, avem nevoie să îi învățăm pe copii, de la vârste fragede, că banii se câștigă greu, prin muncă, și se pot cheltui foarte ușor dacă nu suntem suficient de conștienți de cum ar trebui să îi gestionăm.

Prin intermediul proiectului și atelierelor online FLiP Școala de bani pe roți folosim învățarea experiențială și jocuri special create de specialiști de la Universitatea din Viena pentru a-i ajuta pe cei mici să acumuleze într-un timp foarte scurt cunoștințe pe care le pot folosi toată viața.

Pentru a descoperi împreună istoria banilor, am adunat pentru voi toți, copii, profesori, părinți, o serie de informații interesante despre istoria banilor:

➡️ Înainte de apariția banilor, oamenii obișnuiau să facă troc, ceea ce este o simplă formă de schimb de bunuri.

➡️ Romanii foloseau sarea ca monedă de schimb. Cuvântul „salariu” provine din cuvântul „sal”, care înseamnă „sare” în latină.

➡️ Cei mai vechi „bani” găsiți vreodată sunt mici bucăți de obsidian, folosite în Turcia încă din 12.000 î.Hr.

➡️ Banii de hârtie au fost inventați în China, în secolul al IX-lea d.Hr. Numele lor iniția era „bani zburători”, deoarece putea fi luați ușor de vânt.

Cu toate acestea, ei au folosit acești bani din hârtie, pentru o perioadă scurtă de timp, ei devenind utilizați în mod constant abia în secolul al XVII-lea de către francezi.

➡️ Astăzi, în lumea întreagă sunt utilizate peste 170 de monede diferite.

➡️ Cele mai vechi bănci erau templele antice religioase, unde oamenii depozitau cereale sau metale prețioase, pe care le foloseau ca monedă de schimb.

➡️ Dolarul american este cea mai comercializată bancnotă din lume, urmată de euro, yenul japonez și lira sterlină.

➡️ Cardurile de credit au fost folosite pentru prima dată în anii 1920. Hotelurile au fost primele care au oferit carduri clienților lor pentru ca aceștia să-și plătească șederea la hotel.

În curând, marile magazine și companii de gaz și-au oferit la rândul lor propriile carduri. Aceste carduri puteau însă fi folosite doar la afacerea care le emisese.

Diner Card a apărut apoi în anii 1950 și putea fi folosit în diferite restaurante și hoteluri. În 1951, unele bănci au început să emită carduri de credit care să poată fi utilizate în diferite locuri.

➡️ Astăzi, majoritatea banilor nu sunt sub formă de bancnote sau monede, ci sunt deținuți în calculatoare la companii și bănci.

Noi facem ateliere de educație financiară, destinate copiilor între 7-14 ani!

Participarea la ateliere este gratuită. Părinți, profesori, vă așteptăm cu drag să îi înscrieți pe cei mici și să participați alături de ei:

➡️ https://www.scoaladebani.ro/peroti/inscrieri/

FLiP Școala de Bani pe Roți este un proiect ce face parte din programul Școala de Bani, al BCR. ????