Chiar dacă nu ai un salariu consistent, trebuie să înveți să nu cheltui mai mult decât ai, acest lucru te poate scuti de viitoare datorii, de care îți va fi tot mai greu să te descotorosești.

În cadrul atelierelor de educație financiară FliP Școala de Bani pe Roți dorim să creștem coeficientul de inteligență financiară a copiilor între 7-14 ani, pentru ca aceștia să acumuleze informații ce le vor fi de folos pe întreaga durată a vieții.

Iată câteva lucruri pe care le poți face pentru a te încadra mai bine într-un buget restrâns și a face economii, când te aștepți mai puțin:

1. Negociază contractele la utilitățile casei

Acest lucru poate fi înfricoșător pentru persoanele care nu obișnuiesc să ceară lucruri, dar este important să înveți să negociezi și chiar funcționează.

Puteți începe să faceți acest lucru cu facturile utilităților.

Sună companiile și întreabă dacă pot să îți ofere reduceri sau contracte mai avantajoase decât cel pe care îl ai în curs. Mulți dintre aceștia vă vor face o ofertă mai bună pentru a vă păstra în continuare client. Nici nu aveai idee că abonamentul de telefon, de electricitate sau la gaze poate fi renegociat pentru ca totul să fie mai avantajos pentru tine, nu?

2. Elaborează-ți lista de cumpărături

Toată lumea știe că trebuie să evite să meargă la cumpărături alimentare când le este foame. Este o modalitate sigură de a cumpăra mai mult decât ți-ai propus. Dar același lucru se întâmplă și când nu ai o listă de cumpărături sau o respecți. Planifică și respectă planul de cumpărături. Mai mult decât atât, cumpără la vrac, este mult mai ieftin și mai ecologic.

3. Pachețel pentru masa de prânz

Poate fi atât de tentant să mergi la prânz în fiecare zi, mai ales când lucrezi în oraș. Dar ai calculat vreodată cât cheltui într-o săptămână? Încearcă să îți pregătești pachețul de prânz de acasă, nu numai că vei fi șocat cât vei economisi, dar vei mânca și mult mai sănătos. Contul tău bancar îți va mulțumi!

Deci ce crezi? Ești dispus să începi să economisești prin acești pași mici? Împărtășește aceste sfaturi și celor din jur!

FLiP Școala de bani pe roți este un proiect ce face parte din programul Școala de Bani, al BCR.