Academia de Cariere Tehnice a adus împreună tineri din toate colțurile țării, prin intermediul taberei organizate la Sinaia, de Școala de Valori cu susținerea PEPCO. 

Timp de 5 zile, participanții au avut parte de trei vizite, pentru a înțelege importanța unui job, a lucrului în echipă, a necesității dezvoltării unor competențe și abilități. Au avut parte și de ateliere care i-au ajutat să se dezvolte personal și să își dea seama care este meseria potrivită pentru ei. Așadar, tabăra a consolidat prieteniile din cadrul proiectului. La activitatea „Povestea taberei” au dat cu ușurință filă după filă, pentru a înțelege ce le-a adus fiecare zi, de la activitatea „Copacul așteptărilor” la „Planul personal de carieră”, de la „Cetățenia activă” la „Misiune imposibilă” sau de la „Leadership” la „autoritate”. Prin job, interacțiune, prezentări și întrebări s-au declarat mulțumiți de tot ce s-a întâmplat în tabără. 

Au doar 16-17 ani, dar visul lor poate schimba lumea, își doresc să ajungă acolo unde nici nu visau când erau copii. Acum au curaj, datorită proiectului ACT by PEPCO, știu ce li se potrivește și care le sunt abilitățile. Am discutat cu Alexandru Acatrinei, Cristian Andrei Stoica, Daria Andreea Iarca, Adrian Mihai Mănoiu despre cum s-au simțit în tabără și ce le-au adus experiențele de aici. 

Alexandru aștepta cu nerăbdare tabăra, după experiența online din timpul pandemiei și a proiectului. Dacă de la începutul proiectului, a reușit să-și învingă timiditate, acum și-a făcut și prieteni. „Am venit în tabără pentru că am zis să ne vedem cu toții, e altceva față de online, eu țineam părerile doar pentru mine, am învățat să îmi expun părerile acum, îmi era rușine să vorbesc, eu mă simțeam în largul meu doar de față cu anumite persoane, iar acum mă simt foarte bine, am căpătat încredere și pot să mă exprim mai bine în public. Mi-a adus un beneficiu că am cunoscut și alți tineri. ” Și-ar fi dorit să facă sport în tabără, dar este mulțumit că „și-a antrenat” mintea prin atelierele de dezvoltare personală și de carieră, subiecte pe care școala nu pune accent. Este convins că atelierele îl vor ajuta să ajungă la facultate, la locul de muncă pe care și-l dorește, îl va ajuta în familie și i-au adus o nouă idee: de a face voluntariat. În ansamblu, proiectul l-a făcut să ajungă la concluzia că „orice fac nu trebuie să regret, dacă eșuez trebuie sa merg mai departe, vreau să urmez Facultatea de Inginerie și să mă axez pe o profesie de viitor”.  

Pentru Andrei Cristian Stoica a contat că a învățat să-i asculte pe ceilalți și să lucreze în echipă. 

Este convins că experiența din tabără îl va ajuta pe viitor. „Faptul că înveți lucruri noi, cum să-ți faci un CV, chiar o să mă ajute, am învățat să adaug niște detalii foarte importante pentru angajator pentru a fi acceptat. Am învățat cum să lucrez în echipă, am descoperit care sunt problemele unei societăți, să le rezolv.”

Daria Andreea Iraca are 17 ani și pune accent pe activitățile care îi deschid noi orizonturi , așa a ajuns și să se înscrie în proiectul ACT by PEPCO: „Odată cu acest proiect m-am dezvoltat pe plan mental, am avut niste probleme, iar tabăra și proiectul m-au ajutat să mă redeschid în fața celorlalți. Aveam probleme cu comunicarea, nu puteam să comunic în fața unor persoane, mă blocam, dar de când am început atelierele, m-am deschis.” Tabăra i-a arăt că este important să colaborezi cu cei din echipa ta, dacă reușești să îți îndeplinești rolul, atunci cu toții vor avea de câștigat: „Eu acum sunt cu capul în nori, mă gândesc că am trecut și prin acest proiect, nu vreau să se termine aici, vreau să țin legătura cu trainerii și cu colegii, dar și să fac parte din alte proiecte ale Școlii de Valori.”

Adrian Mihai Mănoiu își dorea să își facă mulți prieteni, să creeze un sistem „al prieteniei” dezinteresate. Și credem că a reușit pentru că știe cum să se facă înțeles, să vorbească pe limba interlocutorului și să nu uite de mesajul pe care vrea să-l transmită: „Mi-a îmbunătățit abilitatea de comunicare, aveam mici defecte, dar încep să îmbunătățesc, am făcut un pas important cu ajutorul taberei. M-a ajutat pe plan social, mă blocam, nu îmi veneau ideile, am început să devin mai dezinvolt, să devin mult mai bun pe partea aceasta  de comunicare. Când sunt relaxat pot să asimilez mai repede informații.” 

Cu toții au avut un atelier preferat, dar Career Bus le-a dat de gândit, unii au renunțat la visul de a face o anumită meserie și acum sunt gata să se dezvolte, să muncească pentru jobul care li se potrivește. În cazul lui Adrian lucrurile au stat invers, vrea să fie în continuare antreprenor, pentru că proiectul l-a ajutat să-și confirme valorile, să adune informații despre leadership, adaptare și gândire critică. 

Le urăm succes tuturor participanților, pentru a-și duce mai departe visul, pentru a face din curaj o oportunitate și de a schimba lumea bucată cu bucată pentru a fi asemeni lor – plină de empatie. 

ACT by PEPCO nu este singurul proiect care oferă participanților experiența unei tabere, dacă vrei să vezi ce proiect ți se potrivește intră pe Școala de Valori și alege pentru viitorul tău.