Pe Andreea am revăzut-o cu mare plăcere în cadrul evenimentului Grow Sequel, ce a marcat reactivarea proiectului, redenumirea acestuia în GrowEdu și a avut loc pe 29 iulie 2020. Ne-am bucurat tare să stăm de vorbă cu vechi prieteni precum foști alumni și foști project, să ne reamintim de momentele haioase pe care le-am petrecut împreună, dar și ce a însemnat GROW pentru fiecare dintre noi.

Spune-ne te rugăm istoria ta cu GROW. (când ai auzit de GROW, cum ai ajuns să lucrezi în acest proiect)

Andreea: Eram voluntar în AIESEC Pitești pe vreme aceea, descoperisem lumea training-ului și a organizării de proiecte de vreo doi ani, și tocmai auzisem că niște alumni ai organizației vor să pornească un program național educațional pentru elevi.

Așadar, o serie de proiecte mici locale s-au unit sub umbrela unui singur brand, care a fost pilotul GROW. A avut succes, și în vara lui 2010 am participat la International Train the Trainers , urmând sa fiu trainer alături de voluntari internaționali în GROW Pitești.

Nu am mai apucat să fac acest lucru, pentru că Dragoș, un drag coleg și prieten, m-a invitat să intru în echipa GROW și așa am ajuns să coordonez programul la nivel național, fiind parte din Echipa Școala de Valori.

Ce a însemnat GROW pentru tine?

Andreea: Wow, GROW fost o viață în sine. Îmi amintesc și acum cât de speriată eram făcând tranziția de la organizarea de proiecte mici, locale, pentru 50-100 de elevi, la implementarea unui program mare, cu mii de elevii și sute de traineri din toată lumea, cu voluntari din corporații și cu multe echipe de organizare în toata țara (care erau parte din AIESEC România, partenerul fără de care GROW nu ar fi fost posibil.)

GROW  fost și este cea mai de impact experiență pe care am avut-o, în  care am învățat în șase-șapte ani cât într-o viață, atât profesional cât și personal.

M-a transformat enorm în  bine și îmi place să cred că făcut asta într-un fel sau altul pentru toate zecile de mii de oameni care au fost implicați.

Cum te-ai simțit ca după atâta timp să participi la Grow Sequel și să revezi atâtea fețe cunoscute?

Andreea: A fost o bucurie imensă, mi-a reamintit ce înseamnă puterea unei comunități și ce înseamnă să fii suficient de nebun și curajos să îți doresti să schimbi ceva (în bine ) în lumea asta.

De fiecare dată când mi se pare că lucrurile merg într-o direcție nepotrivită la noi în țară, îmi spun: „nu uita că aici, chiar în România, exista un proiect educațional care a devenit un exemplu de bună practică pentru oameni din lumea întreagă”  (o organizație din Mexic a implementat GROW și alte organizații din  Polonia, Indonezia, India au fost interesate să facă același lucru )

Grow  Sequel mi-a reconfirmat că GROW e  mai mult decât un proiect, e o familie, un organism viu, un spirit, o experiență care poate crește și poate avea impact în moduri în care nici nu ne imaginăm.

Ce beneficii pot aduce taberele GROW unui adolescent?

Andreea: Taberele au fost deliciul proiectului, fiind organizate de draga noastră Cristina Cojocaru.

Din ce am observat eu, pentru participanții de până acum, taberele au fost un spațiu sigur de exprimare, învățare și dezvoltare. Conexiunea cu alți tineri care au aceleași dileme și vise, inspirație de la trainerii de toate națiile aduc beneficii precum:

  • O mai bună definire a ceea ce vreau să fac în viață (cine sunt eu) și cum pot sa îmi ating potențialul, cât mai aplicat la viața reală
  • O mai bună înțelegere a ceea ce se întâmplă in jurul meu la nivel local, național si global, pentru a ști cum să mă pregatesc pentru viitor( abilități, trenduri, contexte socio-politice,demografice șamd)
  • Moduri practice de a face proiecte sau a porni inițiative în echipă, cu oameni dragi cu care împărtășim aceleași valori
  • Eu ca participant ajung să îmi pun niște întrebări pe care altfel nu mi le-aș pune și comunitatea mă ajută să găsesc răspuns la acele întrebări: cum fac să rezolv x lucru, de ce se întâmplă y situație, cum pot să contribui la z chestie. Toate acestea accelerează creșterea personală a participantului și îi dă multe idei și inspirație pentru ce vrea să facă în viață.
  • Prieteni din toată țara și din afara țării – vorbim de prietenii autentice, care durează și aduc valoare și energie
  • Efect de domino – dacă eu cresc ca om, îi impactez și pe cei din jurul meu care la rândul lor își schimbă viața lor și pe a celor din jurul lor.