W3Schools.com
W3Schools.com
W3Schools.com
W3Schools.com

Tehnica Pomodoro sau cum să lucrezi eficient

Tehnica Pomodoro sau cum să lucrezi eficient

Posted in Cum sa... and tagged , ,

O seară în oraş cu prietenii, un film bun, o plimbare pe role sau pur şi simplu relaxare la soare, fără să faci nimic…

Atâtea experienţe frumoase de savurat şi aşa puţin timp la dispoziţie! “Nu am timp” a devenit un fel de moto al prezentului, un refren pe care toată lumea îl repetă de parcă ar fi o bandă blocată. În goana asta după a face cât mai multe şi cât mai repede îndesăm o grămadă de activităţi în cele 24 de ore ale unei zile, dar fără să lucrăm şi la eficienţă. Dacă vrei să te organizezi mai bine ca să-ţi rămână timp şi pentru activităţile plăcute sau hobby-uri,  încearcă… o roşie!

Nu, nu trebuie să dai fuga la frigider sau în piaţă, ci aşează-te comod şi hai să descoperim o metodă simplă (cel puţin în teorie) prin care putem să ne împrietenim cu timpul.

tehnica pomodoro1

Foto: resolutiontweet.com

E vorba de tehnica Pomodoro, un sistem de time management care îţi propune să iei lucrurile pe rând şi să împarţi activităţile pe care le ai de îndepinit în “felii” de lucru de 25 de minute, între care să intercalezi pauze de 5 minute. Pe scurt:

  • Alege un task pe care vrei să-l rezolvi. UNUL singur.
  • Setează un timer să sune după 25 de minute. Poţi folosi telefonul mobil.
  • Timp de 25 de minute, lucrează la task-ul tău, fără să faci nimic altceva. Da, da, fără Facebook, chat cu prietenii sau discuţii la telefon. Nu te lăsa întrerupt. Dacă îţi aminteşti că ai ceva important de făcut şi nu vrei să uiţi, notează pe o foaie de hârtie, dar păstrează-ţi focusul pe task.
  • Când sună alarma, ia o pauză de 5 minute în care să te relaxezi. Poţi să citeşti un articol scurt, să bei ceva bun sau doar să te întinzi. Important e să te deconectezi de la lucru.
  • După patru secvenţe de 25 + 5, ia o pauză mai mare de 20-30 de minute.

Cam asta e tehnica Pomodoro. Te ajută să te detaşezi şi să te concentrezi mai bine pe ceea ce ai de făcut, aşa că devii mai implicat şi mai conştient de activitatea desfăşurată. Chiar dacă nu funcţionează pentru toată lumea şi e mai greu să-ţi intri în ritm din prima, poate fi de folos la organizare şi, exersând, s-ar putea să descoperi că e mai bine să iei lucrurile pe rând decât să faci multitasking.

Ai încercat vreodată această metodă? A funcţionat?

Dă mai departe!

Fă o investiţie de viitor și sprijină financiar tinerii ambițioși. Donează pentru educație!


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *