Implicarea civică poate duce la transformarea societății, dar este nevoie de educație și de informare corectă, pentru ca tinerii să ia decizia de a trece la participare activă. Ne-am lovit de multe ori de comportamentul lipsit de reacție la ceea ce se întâmplă în jur, fie că ne gândim la cunoștințe, prieteni, colegi sau familie. Mulți dintre ei alegând să stea pe margine și să critice. Există instrumente de implicare comunitară pentru ca tinerii să poată aduce soluțiile necesare în societate. E despre rolul în comunitate. Însă mulți tineri nu știu să răspundă la întrebările despre ce este implicarea civică, ce este dreptul la vot și ce schimbări poate să producă votul lor, cât de multe știu despre inițiative pe care le pot avea cetățenii, despre cum pot rezolva chiar ei problemele care le dau bătăi de cap zi de zi?

Tinerii din proiectul Excepționalii Sector 2 au participat în cele 10 ateliere și la unul de „Implicare comunitară”. Au înțeles că se pot implica în organizații sau în acțiuni de voluntariat, pentru a ajuta astfel comunitatea în care sunt. Chiar dacă activitatea este benevolă și-au dat seama ca acest drept trebuie exercitat pentru a fi consultați, pentru a se face auziți, în procesul de luarea deciziilor în comunitatea lor. Prin implicarea în acțiuni civice vor câștiga abilitatea de a se exprima, deoarece vor avea contexte. Tot în cadrul atelierului prin activități interactive au identificat barierele implicării civice și au căutat soluțiile pentru ca tinerii să beneficieze activism.

Tinerii pot lucra împreună pentru rezolvarea unei probleme din societate, pentru protejarea drepturilor, pentru a aduce schimbarea în comunitate, totodată pot promova calitatea comunității lor, cu scopul de a fi un exemplu. Cei 40 de participanți din proiect știu acum că pot lua decizii colective, pentru a rezolva o problemă comună, iar puterea lor vine din primul pas – sesizarea problemelor. 

Elena Sandru este HP Supply Chain și a fost alături de tinerii din proiectul Excepțională în cadrul evenimentului de tipul „Biblioteca Vie”, fiind una dintre „cărțile vii” care și-a spus povestea pentru a-i motiva pe participanți. Elena ne-a explicat de ce este nevoie ca tinerii să se implice civic: „Schimbarea se întâmplă doar atunci când fiecare dintre noi semnalează, se implică și contribuie. Dacă tinerii nu vor avea curajul să semnaleze și să adreseze o neregulă, cu siguranță nu se va schimba nimic în societatea lor. Atunci când se implică, însă, șansele cresc cu 50% să fie motorul unei schimbări. Haideți să recunoaștem, noi, cetățenii, avem o responsabilitate la fel de mare precum autoritățile. E nevoie să fim implicați civic pentru ca noi toți să căpătăm curajul să semnăm petiții, să ieșim în stradă, să semnalăm probleme, să construim acea societate de care să fim mândri și la care visam. E nevoie să fim implicați civic pentru a trezi această conștiință civică la cât mai mulți în jurul nostru. Unde mai pui că implicarea de acest fel te ajută și să te dezvolți, să îți formezi personalitatea și adâncește valorile, să îți crești încrederea în tine și în puterile tale.”

Dar tinerii se lovesc de piedici de multe ori când semnalează o problemă, pentru că nu sunt auziți. Atunci, cei mai mulți se descurajează și ajung la concluzia că nu sunt în măsură să intervină, că sunt lipsiți de putere pentru a face o schimbare. Elena recunoaște că vor fi multe astfel de momente, în care se vor simți singuri împotriva morilor de vânt. „E normal. Unii munți sunt mai ușor de mutat decât alții. În astfel de situații le recomand să își unească puterile cu prieteni care cred în aceleași valori. Să ceară ajutorul unor ONG-uri care au mai multă experiență și au mai adresat în trecut probleme similare. Și știu la ce geamuri să bată, când ușile sunt închise. Și să nu piardă speranța. Picătură cu picătură, vor reuși să umple găletușe.”

Participanții din proiect au aflat în ateliere și de drepturile pe care le au, dar și de ce poate să însemne votul lor, alegerile lor, implicarea lor civică. Și-au dat seama că împreună pot găsi soluții la care nici nu s-au gândit, iar orice problemă are o rezolvare reală. Mulți dintre cei 40 de tineri sunt implicați civic. Fac acele acțiuni comunitare pentru că sunt partea a unui idei despre cum ar trebui să fie societatea în care își doresc să trăiască și să își ducă viața la care visează. 

Sofia este unul dintre participanții care îndrăgește natura, de aceea participă la acțiuni de voluntariat pentru curățarea Deltei Dunării. Ne-a vorbit despre această experiență și despre ce înseamnă pentru ea implicarea civică în Sectorul 2. „Implicarea civică are un rol foarte important în comunitate. Dacă fiecare dintre noi este dispus să facă câte puțin pentru comunitatea, în care trăiește,  putem forma împreună orașul, în care ne-am dori să trăim. Cred că este necesar să ne îndreptăm atenția către imaginea orașului, care influențează și bunăstarea locuitorilor, către suprafețele abandonate, clădirile, care stau să se prăbușească, unele chiar monumente istorice,  sau pur și simplu nefolosite,  deoarece se află în litigiu.”

Participanții din proiectul Excepționalii Sector 2 au parcurs 10 ateliere despre: Comunicare și vorbire în public, Fundraising, Lucru în echipă, Cum funcționează orașul, Valori personale și valori comunitare, Leadership, ABC-ul implicării comunitare, Management de proiect, Media & Design, Cetățenie activă. 

Proiectul Excepționalii Sector 2 este dedicat dezvoltării abilităților tinerilor liceeni și este realizat în parteneriat cu Primăria Sector 2. Deoarece este un proiect cofinanțat de Primăria Sectorului 2, accesul este gratuit pentru cei dornici.