Andreia din Portugalia este trainer GROW și voluntar implicat în cadrul proiectului tip Serviciul European de Voluntariat “Practice. Learn. Step up!” implementat de Asociatia Școala de Valori și finanțat prin intermediul programului Erasmus Plus. Am întrebat-o despre motivația ei de a veni în România și iată ce ne-a răspuns:

“Am decis să fiu trainer GROW deoarece mi-am dorit o experiență internațională, iar GROW a apărut deopotrivă ca o provocare și ca o oportunitate. O provocare, deoarece trebuie să livrez ateliere pentru adolescenți – cel mai dificil public, credeam. O oportunitate, pentru că vreau să-mi îmbunătățesc limba engleză și abilitățile de vorbit în public. Nu știam însă că se va dovedi a fi una dintre cele mai bune experiențe din viața mea. 

Nu sunt genul de persoană care să aibă multe așteptări, însă bineînțeles că am avut în minte un rezultat pozitiv, altfel n-aș fi aplicat. Per total, mi-am dorit ca sesiunile mele să fie autentice și distractive – un spațiu sigur de exprimare a ideilor și sentimentelor fără a fi judecat de ceilalți.

Prima mea zi în România, mai exact în București, a fost despre diferențe. La o primă plimbare, îmi amintesc cât de ocupată eram să compar totul din jur cu Portugalia.

3 lucruri mai puțin cunoscute despre țara mea:

  • Portugalia este cel mai vechi stat-națiune din Europa;
  • Portugalia are cea mai veche librărie din lume. Se numește Bertrand și se află în Chiado, chiar în centrul Lisabonei;
  • Cuvântul “saudade” nu are traducere în nicio altă limbă și înseamnă o amintire plină de recunoștință a unei persoane, a unui moment sau a unui alt lucru de care ești lipsit.”