După două luni de citit, povestit și discutat, răsfoim ultimele pagini ale proiectului Jurnal de Scriitor.

Programul a fost despre lectură, dar în aceeași măsură despre cei care își pun amprenta în lumea cărților, prin talentul lor. N-am dorit să conectăm scriitorii cu tinerii, pentru a-i impulsiona pe aceștia din urmă să descopere magia din paginile cărților, dincolo de lecturile obligatorii de la școală.

101 elevi din patru orașe au acceptat provocarea de a fi prezenți săptămânal la cluburile de lectură create special pentru ei și de a se implica în discuțiile animate de scriitori români contemporani. Și din ce ne-au spus, le-a plăcut mult.

“Jurnal de Scriitor” – o experiență de neuitat. Mă bucur că am luat parte la acest proiect şi am avut ocazia de a petrece un timp frumos discutând, dezbătând, interpretând literatura și tot ce ține de aceasta. Am învățat lucruri noi despre cărți, despre tainele care se pot ascunde între pagini, în cuvinte; despre cum un text poate să fie bine scris în orice gen de carte; despre ce ar trebui să aibă o carte în ea ca să-l atragă pe cititor sau contrariul – ce nu ar trebui să aibă, astfel încât să nu-l plictisească. Această activitate desfăşurată timp de câteva săptămâni mi-a dat încredere să scriu, să citesc mai mult, să descopăr şi să trăiesc prin literatură şi cărți. A fost un minunat şi mi-aş dori să se repete cândva!

Ștefan Mihai, participant de la Liceul Teoretic “Ion Ghica” din Răcari

În Săcele, la prima întâlnire de la Liceul Tehnologic “Victor Jinga” au participat 85 elevi, apoi la cluburile de lectură s-a coagulat un grup de 20 elevi pasionați de proiect, care s-au implicat în întreg ciclul de 4 cluburi de lectură, acceptând provocarea scriitorului Bogdan Coșa de a intra în jocul literar și de a se lăsa în voia lecturilor recomandate de către acesta.

La prima întâlnire cu Elena Vlădăreanu au fost prezenți 90 de elevi de la Liceul Teoretic “Ion Ghica” – Răcari, după care clubul de lectură a fost locul de întâlnire pentru 17 elevi care au citit, discutat și interpretat literatură în cadrul a 4 ateliere inedite.

La Colegiul Național “Nicolae Grigorescu” din Câmpina, după o primă întâlnire cu Mihai Duțescu, dintre cei peste 100 elevi prezenți, la atelierele clubului de lectură se întruneau, de fiecare dată, 32 de elevi dornici să ducă fiecare discuție mai departe, să aprofundeze subiectele abordate.

90 de elevi au dat curs invitației de a participa la prima întâlnire cu scriitoarea Cristina Ispas la Școala Gimnazială “Alexandru Vlahuță” din Focșani. 32 dintre ei s-au revăzut pe parcursul întâlnirilor din cluburile de lectură, unde s-au implicat cu toată dedicarea în activități.

Chiar dacă structura proiectului a presupus doar 4 întâlniri de tip club de lectură, scriitorii și participanții s-au implicat în acest proiect cu o pasiune care a întrecut așteptările noastre și au creat și activități extra. De exemplu, vizionarea filmului de scurt metraj despre adolescenți “O zi bună de plajă” (2008), care a câștigat premiul Ursul de Aur la Festivalul de Film de la Berlin, vizionare care a avut loc în prezența regizorului Bogdan Musteață, cu care elevii au avut ocazia să povestească despre arta cinematografică.

De asemenea, poeta Cosmina Moroșan a însoțit-o pe Cristina Ispas la Focșani, pentru a le citi adolescenților din poeziile sale și ale exponenților generației sale.

Și profesorii de la școlile cu care am colaborat au fost plăcut impresionați de proiect și de cum au decurs întâlnirile de lectură.

“Proiectul <<Jurnal de Scriitor>> m-a făcut să retrăiesc atmosfera seminariilor din facultate. Textele propuse de doamna Vlădăreanu au fost interesante și provocatoare, elevii s-au arătat a fi foarte pasionați în a-si sustine punctele de vedere. Discuțiile au fost instructive si plăcute.”

Prof. Valentina Mușat, Liceul Teoretic “Ion Ghica” – Răcari

Cum au trăit cei patru scriitori întâlnirile cu micii cititori? Vom afla dintr-un articol viitor, deci stați pe-aproape! 😉


*Jurnal de Scriitor este un proiect implementat de Școala de Valori, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național și implementat cu susținerea partenerilor Avis, Forbes, Goethe Institut și Radio România Cultural.