La ce te gândești prima dată atunci când auzi cuvântul ”test”? Dacă le-am pune elevilor această întrebare, cu siguranță răspunsurile ar varia foarte mult. Nu este un lucru nou că nu tuturor elevilor le plac testele și mai mult decât atât, ele vin la pachet cu o oarecare teamă, fie că elevul este pregătit sau nu. 

Însă testele pot avea mai multe scopuri, de la verificarea cunoștințelor până la aprofundarea acestora la finalul unei lecții și solicitarea feedback-ului după încheierea unui semestru școlar. 

Este posibil ca testele online să schimbe percepția generală despre ele, făcându-le mai distractive?

În continuare vom explora 7 platforme pe care pot fi date teste online și dacă tot suntem la acest capitol, vom trece în revistă și 8 platforme pentru verificarea plagiatului

  1. Google Forms

Google Forms este o componentă a Suitei Google și prin intermediul acesteia se pot da teste tip formular. Prin acest instrument se pot adresa întrebări alegând tipul acestora (întrebări închise: alegere multiplă, casete de selectare etc., dar și întrebări deschise) în funcție de preferințe și prezintă o serie ofertantă de opțiuni de formatare și personalizare a testului. Rezultatele sunt afișate fie individual, fie într-o bază de date tip excel unde se ține evidența clară a nivelului fiecărui elev. Un alt avantaj este faptul că testul poate fi dat atât de pe PC, cât și de pe telefon. 

Orice utilizator cu o adresă de e-mail Google poate crea un test în Google Forms, însă noi recomandăm pentru testele la școală utilizarea unui cont instituționalizat. 

Pentru a veni în sprijinul dumneavoastră, Școala de Valori împreună cu Eduapps oferă gratuit tuturor instituțiilor educaționale pachetul de licențe Clasa viitorului care include Google Suite for Education și Microsoft Office 365 A1. Tot ce trebuie să faceți este să completați acest formular și în cel mai scurt timp posibil veți fi contactat de o echipă tehnică pentru a găsi soluția optimă pentru nevoile dumneavoastră.

  1. Facebook tests

Deși pare surprinzător, și pe Facebook pot fi date teste elevilor dacă aveți un grup împreună cu clasa. Astfel, există opțiunea de a face o postare tip test cu întrebări și variante de răspuns și poate fi setat încă de la început un scor necesar pentru a promova, măsurat în procente.

Posibilitatea de a da teste pe Facebook este nou implementată și este încă o versiune incipientă. Însă chiar dacă la momentul actual nu este tocmai varianta preferată pentru a da un test de verificarea cunoștințelor care să se apropie de cele standard cu care suntem obișnuiți, poate fi folosit cu siguranță pentru a spori interactivitatea la clasă.

  1. Kahoot

Kahoot este o platformă de învățare bazată pe joc și este un mod distractiv de a învăța pentru orice subiect, în orice limbă, de pe orice dispozitiv. Poate fi folosit atât pentru predarea lecțiilor interacționând cu elevii la clasă, cât și pentru testarea cunoștințelor sau solicitarea opiniilor și feedback-ului. Testele pot fi cronometrate.

Pentru utilizarea aplicației, este necesară crearea unui cont de utilizator pentru profesor sau elev. Facilitățile puse la dispoziție de Kahoot diferă pentru fiecare tip de utilizator în funcție de scopul pentru care este folosit. Contul poate fi gratuit, dar în cazul în care doriți să utilizați platforma pe termen lung, recomandăm alegerea unui pachet plătit ce oferă mult mai multe beneficii și opțiuni. Elevii accesează testul prin link, introducând un cod de identificare a testului.

  1. Mentimeter

Asemenea lui Kahoot, Mentimeter poate fi utilizat în principal pentru creșterea interactivității cu elevii în timpul unui curs online, pentru aprofundarea cunoștințelor la final de lecție, recapitularea materiei la începutul unui curs, solicitarea feedback-ului și testare.

Ca și Kahoot, Mentimeter există în variantă gratuită, însă oferă bineînțeles mai puține beneficii. Și totuși, la testele create poate răspunde un număr nelimitat de utilizatori prin accesarea link-ului și introducerea codului de identificare a testului. În situația în care accesați platforma recurent, recomandăm optarea pentru una dintre variantele plătite.

  1.  Triventy 

Triventy pune la dispoziție teste în timp real și este asemănător cu Kahoot și Mentimeter. Profesorul poate selecta răspunsurile corecte sau greșite, iar la final apare procentul de elevi care au ales fiecare răspuns. Elevii accesează de pe telefon printr-un link. Există o bază mare de teste publice realizate, dar numai în limba engleză.         

Recomandăm utilizarea lui Triventy pentru verificarea cunoștințelor la final de lecție împreună cu elevii, pentru a vedea câți dintre aceștia au reușit să înțeleagă materia și conceptele parcurse. De asemenea, poate fi un bun instrument pentru recapitularea materiei sau înaintea unui test.

  1. Formative

Prin Formative se pot realiza teste de la zero sau pot fi alese teste deja făcute dintr-o librărie publică. La întrebări și răspunsuri se pot adăuga imagini, text, audio, video sau formule matematice. Varianta gratis presupune integrare de bază în Google Classrooms, se pot vedea răspunsurile elevilor în timp real, se pot nota răspunsurile la teste, iar profesorul poate da feedback elevului. Profesorul și elevul au interfețe diferite, e mai mult o platformă unde fiecare are contul său.

Recomandăm platforma Formative pentru testele de evaluare a cunoștințelor, unde fiecare elev este notat în baza răspunsurilor oferite.

  1. Socrative

Socrative este o platformă ce propune teste cu rezultate în timp real. Prin varianta gratuită se poate forma o clasă de maximum 50 de persoane și fiecare elev se conectează în baza unui ID pentru completarea unui test. Profesorul poate vedea răspunsurile elevilor și poate selecta și opțiunea de test competitiv, unde există un singur câștigător – elevul care termină testul primul.

Această aplicație poate fi utilizată pentru a aduce un plus de interactivitate în timpul unui curs online, dar își îndeplinește și scopul educațional, astfel că poate fi folosită pentru asimilarea cunoștințelor, recapitulare, teste prin care se poate cere opinia elevilor cu privire la un subiect dintr-o lecție ulterioară. Variantele sunt multiple, lăsăm la libera voastră creativitate cum doriți să o folosiți.

Pe lângă aplicațiile web ce pot fi utilizate pentru testarea online a elevilor, ne-am gândit că ar fi putea fi utile și două platforme unde puteți verifica originalitatea unui eseu sau a unei lucrări scrise. Nu de alta, dar știm că și acestea pot fi notate și reprezintă o componentă importantă în procesul educațional.

8. CourseForMe

Astăzi, plagiatul poate exista în diverse sectoare educaționale și profesionale și, ca atare, există mai multe instrumente necesare efectuării verificărilor plagiatului online. Colegii de la CourseForMe au realizat o analiză comprehensivă a celor mai relevante și de încredere instrumente de verificare online a plagiatului. 

În acest sens, vă invităm să explorați cele 8 software-uri gratuite de verificare a plagiatului, aici: CourseForMe.

Așadar, mai multe tutoriale referitoare la instrumentele și resursele digitale existente, pe care le veți putea accesa și folosi cu scopul de a vă îmbunătăți/dezvolta competențele digitale, găsiți aici: Modulul Digital.