Viața de asociație: cum te poți implica și de ce să o faci

Te-ai întrebat vreodată ce este sau cu ce se ocupă o organizație nonguvernamentală? Un ONG activează independent față de activitatea guvernului în mai multe domenii: sănătate, cultură, artă, sport, învățământ, cercetare, protecția mediului și alte zone care oferă oamenilor dintr-o societate echilibru și un context în care să trăiască bine și să se dezvolte frumos.
În general, ONG-urile au scopul de a crește generații care ajută la dezvoltarea țării. Fiecare persoană își poate aduce contribuția în aventura schimbării. Dacă și tu vrei să-ți folosești puterea pentru a face bine, implică-te într-un ONG. Beneficiile sunt numeroase și te vei putea bucura de ele toată viața.
De exemplu, în 2007, cercetătorii americani au demonstrat că activitatea de voluntariat este puternic legată de starea de bine personală, de sentimentul de integrare socială și de sănătate. Persoanele care se implică în ONG-uri și sunt voluntari ajung adulți cu valori și principii sănătoase, care se integrează mai ușor și care prezintă o stare de bine generală mult mai bună. (conform acestui studiu din Journal of Health and Social Behavior, 2007 și acestui studiu din Oxford Academic din 2000).
Școala de Valori este o organizație non-guvernamentală modernă, non-profit, a cărei viziune este transformarea României într-o societate care generează încredere, echilibru și curaj. Școala de Valori îi îndrumă pe tineri să-și descopere valorile și să-și antreneze potențialul. Prin programele noastre am ajuns în cei 11 ani de activitate la peste 65422 elevi și studenți din peste 60 de localități dn țară.

Află în rândurile de mai jos cum poți contribui și tu la educația tinerilor din România.

De ce să susții Școala de Valori?

Credem într-o societate bazată pe valori sănătoase. Misiunea noastră este să ghidăm și să încurajăm tinerii să învețe să devină creatorii propriilor lor vieți. Activăm în domeniul educației și dezvoltăm programe pentru elevi, din primii ani de școală până la terminarea studiilor. Pentru că știm că fără profesori și fără îndumarea lor, efortul nostru nu este la capacități maxime, am creat de-a lungul activității proiecte și pentru dezvoltarea profesorilor, ajutându-i să devină adevărați mentori în comunitatea lor.

Prin proiectele noastre, tinerii învață să își descopere potențialul, primesc orientare în carieră și află de la specialiști ce joburi și ce oportunități îi așteaptă după școală, învață cum să-și clădească încrederea în sine și cum să își pună în valoare calitățile. Profesorii descoperă cum se pot auto-depăși, cum pot fi în pas cu vremea și tehnologia, învață să colaboreze cu generațiile actuale și primesc uneltele prin care pot contribui la transformarea umanității prin educație.
Dacă vrei să afli mai multe despre programele și proiectele noastre, poți afla mai multe de aici.
Dacă îți place comunitatea noastră și te regăsești în misiunea Școlii de Valori, află mai departe cum ne poți susține. Dacă nu noi, îți recomandăm să găsești un alt ONG în care te regăsești ca și valori interne, important e să știi posibilitățile prin care poți să te implici.

1. Fii voluntar

Să fii voluntar înseamnă să oferi timpul, energia și abilitățile tale unei asociații non profit fără a avea așteptări financiare, doar din dorința de a ajuta alți oameni. Este o modalitate prin care te poți dezvolta atât pe plan personal, cât și pe plan profesional. Ca voluntar vei cunoaște o mulțime de oameni faini cu care vei lucra cot la cot și îți vei crea amintiri frumoase demne de povestit mai departe. Te întrebi cum arată agenda unui voluntar în Școala de Valori? Voluntarii noștri oferă suport tehnic în atelierele online, țin legătura cu asociația și participanții, pot fi traineri și pot ajuta la promovarea atelierelor de educație. Aici vei găsi mai multe informații despre experiența de voluntariat în cadrul Școlii de Valori.

2. Donează

Asociațiile non-profit se bazează pe donații și fundraising din partea persoanelor care vor să se implice și care împărtășesc aceeași viziune cu ONG-urile, fie că sunt pe segment social, educațional, de cercetare etc. Te întrebi oare de ce să donezi? În acest mod ne poți susține activitatea, iar prin implicarea ta, tinerii pot avea un viitor mai strălucitor. Este foarte ușor și sunt multe modalități prin care poți dona:
  • Poți face o donație unică sau recurentă în contul ONG-ului.
  • Dacă ești persoană fizică, poți redirecționa cei 3,5% din impozitul pe venitul personal datorat statului. Dacă tu ești scutit de taxe și impozite, anunță un prieten sau un membru al familiei care știi că poate.
  • Dacă ești IMM, redirecționează cu o frecvență trimestrială 20% din impozitul pe venit datorat statului
  • Dacă ești corporație, ne poți sponsoriza cu 20% din impozitul pe profit datorat statului.
  • Donează-ți ziua de naștere, spune-le celor dragi că-ți dorești de ziua ta să susții educația prin valori. Aici găsești mai multe detalii despre cum îți poți dona ziua pentru o cauză în care tu crezi.

3. Creștem comunități împreună

Și o vorbă bună ne poate ajuta foarte mult. Împărtășește cu prietenii și familia experiența ta ca voluntar și povestește-le cât de bine te simți să ajuți și alți oameni. Ajută-ne să creștem comunitatea celor pasionați de educație dând like și share la postările noastre în social media pentru a ajunge la cât mai mulți oameni. Astfel poți încuraja dialogul pe oricare dintre canalele noastre de social media.

4. Fundraising

Fii un super erou al educației și ajută-ne să strângem bani pentru a da o șansă la educație copiilor și tinerilor defavorizați. Dacă vrei să faci parte din echipa noastră și să ne ajuți în misiunea noastră, află cum putem face asta aici.

Școala de Valori este, pentru zeci de mii de tineri, organizația care i-a ajutat să spună „Știu cine vreau să fiu când voi fi mare!”. De 10 ani, prin programele noastre, călăuzim tinerii și îi ajutăm să își exprime potențialul astfel încât să formeze generația celor care vor transforma România într-o societate bazată pe valori. Acum că ai aflat mai multe despre ce este un ONG și cum te poți implica în acțiunea de voluntariat, te poți alătura familiei noastre. Te așteptăm să iei parte alături de noi la drumul spre educația bazată pe valori! Hai să ne cunoaștem! Scrie-ne aici.