„Domeniul IT este destul de accesibil, mai ales dacă depui munca necesară”, este opinia unui participant din proiectul WiZeGen. A învățat despre testarea manuală și cea automată și și-a dat seama că nu este nevoie să știe foarte multă matematică, pentru a deveni Analist Testare Software. 

Pentru tinerii care nu au cunoștințe de IT sau cred că matematica poate să fie o piedică, atelierele tehnice desfășurate cu ajutorul partenerului Academia Testării demonstrează că tinerii care urmează sau au absolvit un liceu tehnic sau o altă formă de învățământ pot să capete cunoștințe care să-i ajute la angajarea pentru acest job. 

Componenta practică a proiectului i-a făcut pe tineri să prindă încredere și să exerseze constant pentru a avea o carieră în domeniul IT. Echipa de traineri pentru ateliere tehnice și cele soft și activitatea de tipul „Biblioteca Vie” au fost apreciate de către participanți. 

Unul dintre tineri ne-a mărturisit că interesul echipei de traineri a făcut ca  proiectul să fie interactiv și dinamic. Recunoaște că proiectul înseamnă și multă muncă din partea participantului, însă implicarea echipei îl face să creadă că efortul depus va avea rezultat, îi va fi ușor să se angajeze ca Analist Testare Software, pentru că a deprins abilitățile tehnice necesare, dar și cele soft pentru a putea lucra eficient în echipă. 

A învățat noțiuni esențiale de programare în Java și de utilizarea Selenium. De asemenea, recunoaște că dezvoltarea personală oferită de WiZeGen l-a ajutat să capete limbajul și seria de „best practices” necesare pentru a avea rezultate bune în domeniu. 

O altă participantă ne-a explicat că va folosi informațiile acumulate în testarea manuală și automatizată în viitor, vrea să aplice pentru a ocupa un job de Analist Testare Software și crede că abilitățile soft precum comunicarea, munca în echipă și gândirea critică o vor ajuta să fie candidatul ideal. 

Cel mai mult i-a plăcut momentul când a învățat să scrie manual cerințele și să le ruleze, dar și când prin intermediul programului Java, a reușit să înțeleagă cum funcționează și testarea automată. Așa că acum știe să programeze și să ruleze diferite coduri. Așadar, datorită teoriei, cât și a acestor exerciții, a reușit să-și dezvolte cunoștințele în domeniul testării, al programării, dar și abilitățile personale.

Atmosfera prietenoasă de la ateliere, i-a făcut pe tineri să fie deschiși, să pună întrebări și să-și dorească depășirea limitelor, așa au ajuns să capete explicații care le-au fost de folos, să pună în practică cele învățate și să înțeleagă că nimic nu este greu de învățat dacă îți dorești cu adevărat. Iar participanții ne-au confirmat asta.

Un alt moment care le-a rămas în minte și i-a pus în situația de a-și regândi traseul educațional și profesional, dar și să capete încredere în ei a fost atelierul de tipul „Biblioteca Vie” când partenerii noștri de la Academia Testării: Florin Manolescu, Elena Rădulescu și George Stan, dar și Cătălin Grigoriu de la CETELEM și-au spus poveștile de viață. Unul dintre participant susține că l-au inspirat „cărțile vii” pentru că s-a regăsit în poveștile lor, așa a înțeles că dacă îți dorești cu adevărat vei reuși, indiferent de obstacolele pe care le întâmpini. Ba mai mult, le recomandă tinerilor care nu cred că li se potrivește domeniul IT, dar și-ar dori să lucreze în domeniu, să intre în proiectul WiZeGen, așa vor reuși să-și dea seama dacă sunt făcuți pentru o viitoare carieră. 

Școala de Valori alături de partenerul Academia Testării își dorește să îi susțină în demersul de reconversie profesională pe tinerii din mediile defavorizate, care urmează sau au absolvit deja un liceu tehnic sau o altă formă de învățământ prin programul WiZeGen. Tinerii din program vor avea abilități pentru profesia de Analist Testare Software, adică abilitățile tehnice necesare, dar și cele soft, pentru a le fi mai ușor să se integreze la angajare.