Career Bus
proiect de orientare școlară și consiliere în carieră pentru liceeni

1. Ce este Career Bus?

Career Bus este un proiect desfășurat de Școala de Valori, coordonat de Asociația pentru Valori în Educație și sprijinit de Apa Nova București. Orientarea școlară și consilierea în carieră sunt decisive în procesul de alegere a  unei meserii de către elevii de la liceele tehnologice conform abilităților personale. Proiectul le oferă elevilor de la 2 licee tehnologice oportunitatea de a-și extinde autocunoașterea, să descopere care le sunt punctele tari, potențialul neexplorat, precum și alternativele școlare și de carieră pe care le pot lua în considerare de timpuriu. Proiectul va crește gradul de conștientizare și interesul pentru calificările profesionale tehnologice în rândul elevilor din licee tehnologice selectate din București și județul Ilfov, prin intermediul a 6 module de orientare în carieră  care se vor desfășura în perioada octombrie 2023 – mai 2024.  

2. Cui ne adresăm?

Proiectul Career Bus vizează peste 100 de elevi care au +15 ani din 2 licee tehnologice, din București și județul Ilfov.

3. Ce oportunități ai prin participarea în proiectul „Career Bus”?

  • Vei identifica interesele ocupaționale care te vor ajuta să alegi traseul educațional și profesional, completând chestionarul Check4Skills.
  • Vei avea claritate asupra posibilitățile de dezvoltare personală, educațională și de carieră.
  • Vei conștientiza propriile aptitudini de bază și le vei identifica cu ușurință.
  • Vei învăța că interesele, preferințele și competențele unui individ creează o dispoziție personală specifică, de a percepe lucrurile și evenimentele, de a gândi și simți în mod propriu și, implicit, la un mod specific de a acționa și reacționa la rezultatele pe care le obține.
  • Vei deține o perspectivă amplă asupra viitorului, astfel vei înțelege tendințele continue din piața muncii într-o continuă schimbare și cu accent pe tehnologie.
  • Vei primi îndrumare în legătură cu parcursul tău profesional și sprijin pentru construirea unei cariere pe măsura așteptărilor tale, astfel încât meseria aleasă să îți asigure o viață mai bună.
  • Vei interacționa și dialoga cu profesioniștii din cadrul companiei Apa Nova București și vei afla cum este să fii un meseriaș bun chiar în țara ta.
  • Vei afla propriile obiective de dezvoltare personală, academice și de carieră prin dezvoltarea unui plan personal de inițiativă.
  • Vei înțelege importanța parcursului educațional pentru alegerea carierei.

4. Cum se desfășoară activitățile Career Bus?

Proiectul oferă elevilor o experiență de învățare unică prin intermediul modulelor de dezvoltare personală și orientare în carieră, dar și posibilitatea a interacționa cu profesioniști care ocupă joburi pe care le poți avea în calcul pentru viitoarea ta carieră. Proiectul Career Bus constă în 6 module educaționale centrate pe orientare școlară și consiliere în carieră și va fi livrat în perioada Octombrie 2023 – Mai 2024.  

5. Care sunt temele atelierelor?

Modul 1

 
Check4Skills
Se bazează pe chestionarul cu același nume. Pe măsură ce tinerii completează răspunsurile în acest instrument, vor regăsi întrebări referitoare la aspirațiile, activitățile, interesele și alte estimări de sine ale propriei persoane. Rezultatul acestei auto-testări le arată codul ocupațional.  

Modul 2

 Check4TechnicalSkills Play4TechnicalSkills

Play4TechnicalSkills este o simulare, prin intermediul căreia tinerii află că în afară de aptitudini, îndeplinirea cu succes a unei activităţi e condiţionată de cunoştinţe şi deprinderi, interese şi atitudini. Cunoştinţele şi deprinderile, în lipsa aptitudinilor, asigură îndeplinirea activităţilor profesionale numai la un nivel mediu. Dacă, pe lângă cunoştinţe şi deprinderi, mai există şi aptitudini, atunci poți obţine rezultate superioare în activitatea respectivă.

Modul 3

Career Bus

Modulul Career Bus se bazează pe board games, prin intermediul căruia provocăm tinerii să-și identifice dorințele și aspirațiile de afirmare, să-și aprofundeze ideile cu privire la statutul social viitor pe care și-l doresc, să definească ce rol ar vrea să joace cariera în viața fiecăruia și să găsească căile potrivite pentru auto-împlinire.

Modulul cuprinde:
Modul 3.1 | Career Bus Nu te supăra frate

Modul 3.2 | Career Bus Interese de Carieră

Modul 3.3 | Career Bus Ocupații Locale și Regionale

Modul 4

Play4FutureJobs

Tânărul participant va avea o perspectivă mai amplă asupra viitorului care îi va oferi posibilitatea să înțeleagă și să răspundă tendințelor într-o continuă schimbare de pe piața muncii. Astfel, acesta va descoperi un set complex de competențe surprinzătoare, necesare și recompensate în viitoarea piață a muncii.

Modul 5

Interactions4Skill

Prin intermediul acestui modul, participanții vor interacționa cu oameni care profesează ocupațiile de care sunt interesați. Elevii vor sta de vorbă cu meseriași, specialiști și manageri din companie, pentru a afla cum este să lucrezi în domeniu tehnic: de la parcursul profesional la succes.

Modul 6

Orientation4Career

În cadrul acestui context de învățare, tinerii își vor identifica dorințele și aspirațiile de afirmare, vor aprofunda ideile cu privire la statutul social viitor pe care și-l doresc, vor defini ce rol are educația și cariera în viața lor și vor găsi căi potrivite pentru auto-împlinire. Vom identifica împreună traseul de dezvoltare vocațională.

Cum a fost experiența în proiect a elevilor de la Colegiul Tehnic Anghel Saligny din București

Cum va influența proiectul deciziile privind cariera ale participanților din proiect?

7. Despre parteneri

AVE (Asociația pentru Valori în Educație) este o organizație non-profit, al cărei principal obiectiv este acela de a aduce sistemul educațional din România în top 10 din Europa, până în 2035. AVE dorește să transforme sistemul educațional din România într-unul care să promoveze respectul, onestitatea, spiritul de echipă și responsabilitatea. Puteți fi la curent cu acțiunile AVE urmărind paginile de LinkedIn, Facebook și Instagram.
Din 2000, Apa Nova București, o companie Veolia, și-a asumat responsabilitatea gestionării resurselor de apă, tratarea și distribuția apei către consumatori, evacuarea apelor uzate și a apelor meteorice din Municipiul București. În cei peste 23 de ani, sistemul de alimentare cu apă și de canalizare a fost reabilitat, modernizat și dezvoltat conform celor mai bune practici industriale în domeniu, realizări care se traduc prin investiții de peste 750 de milioane de euro până în prezent.