EduFin4Life

 

Câștigă bani cu inteligență,
economisește-i cu consecvență
și cheltuie-i cu înțelepciune!

Este esențial ca fiecare dintre noi să ne dorim să fim fericiți și să devenim decidenți experimentați ai propriei vieți, încă de timpuriu. 

În cadrul programului EduFin4Life, soluțiile noastre educaționale menite să contribuie la creșterea coeficientului de educație financiară, sunt:

Dacă dorim să luăm decizii mai bune cu privire la banii și resursele noastre, este limpede că avem nevoie de educație financiară. A devenit esențial să înțelegem cum se îmbină economia mondială, regională și națională, finanțele personale, conceptele financiare și planificarea pentru bunăstare și obținerea stabilității pe termen lung. Ne poate fi foarte greu să luăm decizii corecte cu privire la viitor dacă nu știm care ne sunt opțiunile. Există multe componente ale bogăției, iar banii sunt doar o parte din această imagine. Educația financiară ne ajută să vedem întreaga lume a finanțelor și economiei într-o lumină mai clară, astfel încât să putem face cele mai inspirate alegeri cu privire la obiectivele noastre viitoare. Un studiu al S&P Ratings, desfășurat la începutul anului 2022, arată că nivelul de educație financiară al românilor este de 21% din total, nivelul mediu al UE situându-se la 52%. Din păcate și la nivel mondial, România este clasată pe locul 123 din 143 de țări. Domeniile la care înregistrăm deficiențe sunt: rata de bancarizare, nivelul de intermediere financiară, nivelul educației financiare și, cu mici excepții, cota de bunăstare economică. Conform studiului realizat de GFK Research în 2021, pentru Asociatia Română a Bancilor, produsele bancare cele mai utilizate și/ sau dorite de români sunt cardurile de debit, creditele, conturile curente și formele de economisire. Însă doar 30% dintre utilizatorii acestor instrumente, declară că le cunosc, cardul de debit fiind cel mai utilizat.

Totodată, un studiu derulat de Aegon România, relevă o concluzie îngrijorătoare cu privire la grija familiilor contemporane pentru siguranța financiară, care nu se numără printre priorități, deși majoritatea românilor (cu vârste între 30 și 44 de ani) știu exact ce venituri generează și chiar și-au făcut o rutină în a-și plăti întotdeauna facturile la timp. Îngrijorătoare sunt și statisticile care arată că 1 din 3 români este expus riscului de sărăcie sau de excluziune socială, iar fenomenul emigrației a determinat 15% din populația țării să plece. Cei mai mulți români își administrează cu responsabilitate veniturile pe termen scurt, însă 60% nu au un plan financiar de rezervă, iar 70% dintre aceștia nu conștientizează consecințele financiare ale unui eveniment neprevăzut ce ar putea interveni în familie. Românii preferă să meargă des la cumpărături, cheltuind exagerat de mult. Conform INS, pentru 2021, cheltuielile totale ale unei gospodării medii în România, au reprezentat 86,6% din nivelul veniturilor totale obținute de familie. Interesant este că 61,7% din totalul cheltuielilor lunare, reprezintă cheltuielile de consum.

Cheltuielile de consum ale unei familii obișnuite, în România. Sursa: Conform INS, comunicat de presă Nr. 138 / 7 iunie 2022

Doar 20% din populația totală, pare că se informează activ cu privire la bănci si produsele financiare. Emisiunile TV si materialele informative sunt cele mai utilizate canale de informare formale, iar 40% din populatie declară că se informează și de la persoane pe care le cunosc. După cum putem observa cu ușurință, cei mai puțini bani, îi alocăm educației și investițiilor pe termen lung. Cheltuim exagerat de mult și nu investim în instrumente investiționale care să ne sporească avuția financiară, pe termen lung. În concluzie, asistăm la o lipsă a culturii financiare și a înțelegerii mecanismelor economice de bază.

De ce avem nevoie de educație financiară?

Dobândirea cunoștințelor necesare pentru a ne asigura bunăstarea financiară este unul dintre cei mai importanți pași din viața noastră. Este nevoie să învățăm noțiuni de bază, să ne stabilim o strategie personală, să alcătuim un plan și să ne ținem de el. Nu contează așa mult cât de puțini sau cât de mulți bani avem în cont, ci contează cât de bine ne informăm asupra oportunităților pe care le avem și care este comportamentul financiar pe care ni-l asumăm. Dacă știm cum să ne asigurăm protecție financiară, cum să economisim, cum să investim, dar și cum să ne ținem de un plan inteligent pus în practică, care include un buget bine gestionat, vom putea să ne asigurăm, peste ani, o siguranță financiară și să ne bucurăm de beneficiile managementului inteligent al banilor noștri. Persoanele care au un anumit nivel de succes financiar au început cândva prin a învăța conceptele de bază. La fel, este recomandat ca oricine, indiferent de vârsta pe care o are, să înceapă să-și completeze cunoștințele și să-și actualizeze informațiile contemporane. Modelarea comportamentelor sănătoase pentru a ne asigura bunăstarea financiară poate fi unul dintre cei mai importanți pași din viața noastră. Primul pas important pe care ni-l pot propune este să ne identificăm maniera în care lucrăm cu banii noștri dar și cum operăm cu paradigmele personale din punct de vedere financiar. Încurajăm românii să câștige bani cu inteligență, să-i economisească și să-i investească cu consecvență, dar și să-i cheltuie cu înțelepciune! La Școala de Valori, experiențele educaționale vor purta românii într-o călătorie plină de suspans și de informații financiare folositoare, aflate într-un mod inedit.

Experiența noastră ne arată că o educație financiară relevantă trebuie să înceapă din timp pentru a-i permite tânărului, care va deveni adolescent și apoi, adult, să aibă acces la experiențe semnificative și pentru a-i oferi șanse egale și context favorabil pentru a face alegeri financiare inspirate pentru întreaga sa viață. În demersurile noastre educaționale Demonstrăm că experiența nu este ceea ce ni se întâmplă, ci ce înveți să faci cu ceea ce lași să se întâmple. Prin intermediul dialogului și interactivității, participanții experimentează situații relevante referitoare la ceea ce și-ar putea dori pentru sine, pe termen lung. Creăm context înțelegerii propriei persoane, a necesităților viitoare, precum și a alegerilor financiare asumate bazate pe un proces de raționament real, dezvoltat de timpuriu. Cu cât este mai bombardat cu informații și mai puțin înzestrat cu competențe, românului îi este greu să conștientizeze nevoia de bunăstare pe întreaga perioadă a vieții și, astfel, în multe cazuri alegerile sale financiare sunt deficitare pentru că obiceiurile sănătoase nu sunt dezvoltate de timpuriu. Caută să-ți actualizezi educația la tendințele contemporane, care privesc bunăstarea personală și prosperitatea întregii comunități!

În cadrul programului EduFin4Life, soluțiile noastre educaționale menite să contribuie la creșterea coeficientului de educație financiară, sunt:

Check4FinancialSkills > chestionar auto-reflecție pentru diagnosticarea nivelului de cunoștințe.

Play4FinancialSkills > ateliere educaționale, pe grupe de vârstă: P4FS Cercetași (4-7 ani), P4FS Juniori (8 – 10 ani), P4FS Detectivii Curioși (11-14 ani) și P4FS Exploratori (18+ ani); P4FS Experți (18+ ani > adulți) experiență educațională prin board games.


Learn4FinancialSkills
> ateliere educaționale de dezvoltare a profesorilor, trainerilor și lucrătorilor de tineret în domeniul educației financiare. 


Teach4FinancialSkills
> ateliere educaționale de formare a profesorilor din pre-universitar, a trainerilor și lucrătorilor de tineret pentru predarea educației financiare în contexte formale, informale și non-formale.


Coach4FinancialSkills
> ateliere educaționale de dezvoltare pentru părinții interesați să-și secondeze copiii în procesul de învățare pe teme de educație financiară.


EduFin Skills Challenge
> suita de provocări pe teme de educație financiară pentru tinerii atrași de ideea creșterii competenței de literație financiară.

EduFin Skills Challenge

Ateliere
Play4FinancialSkill

livrate pe grupe de vârstă*,
în Global Money Week,
20-26 Mar 2023

Eveniment educațional
pentru copii

în 1/2-Iun 2023

Ateliere
Play4FinancialSkills

livrate pe grupe de vârstă*, în luna Oct 2023 – luna Educației Financiare.

Experiența eLearning PendoLandia

pe grupe de vârstă*, în luna Dec 2023 – luna Generozității. *grupe de vârstă: 4-5 ani, 5-6 ani, 7-10 ani, 11-14 ani și 15-18 ani

Vă mulțumim că alegeți să sprijiniți educația!