Proiect derulat de:

Proiectul este derulat de Asociația Școala de Valori în parteneriat cu Asociația Balkan Development Support, Liceul Tehnologic Fierbinți Târg, Asociația de Sprijin Comunitar ”ACS” și beneficiază de o finanțare în valoare de 74.960 euro, prin programul Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org. Informații despre Active Citizens Fund România sunt disponibilela www.activecitizensfund.ro.

Prin perspectivele lor unice tinerii pot contribui la dezvoltarea și coagularea comunităților lor! TechBintzi este un proiect care promovează educația civică și implicarea activă a tinerilor în inițiativele locale de dezvoltare comunitară. Ne propunem să îi pregătim pe tinerii din cadrul Fierbinți Târg din județul Ialomița să devină inițiatorii proiectelor civice locale care să susțină drepturile cetățenilor și care să creeze noi contexte de interacțiune cu întreaga comunitate.

Proiectul este derulat de Școala de Valori în parteneriat cu Asociația pentru Sprijin în Dezvoltare Balcani din Fierbinți, Liceul Tehnologic Fierbinți-Târg și Asociația de Sprijin Comunitar „ACS”, din Piatra Neamț, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.

Care sunt activitățile principale din cadrul proiectului?

200 elevi de la Liceul Tehnologic Fierbinți Târg, care manifestă în prezent un nivel scăzut de participare civică vor beneficia de informare, educare și conștientizare civică.

30 de elevi cu motivație pentru implicare comunitară vor face parte dintr-un grup informal ce va beneficia de instruire cu privire la drepturile civice și drepturile omului și exercitarea acestora. Tinerii din cadrul acestui grup vor crea și pune în practică un plan de acțiune comunitară la nivelul orașului Fierbinți Târg.

20 de elevi care vor fi aleși de colegii lor pentru a face parte din Consiliul Local al Tinerilor (CLT) Fierbinți, structură cu legitimitate în fața autorităților locale.

4 tineri, membri CLT Piatra - Neamț, se vor implica într-un schimb de bune practici cu structura CLT Fierbinți.

Elevii de la Liceul Tehnologic Fierbinți Târg vor crea un vlog de prezentare a realității actuale din comunitatea orașului Fierbinți Târg

Ne propunem ca prin pregătirea tinerilor și prin implementarea unui plan de acțiune comunitară să reușim să le oferim elevilor șansa de a înțelege mai bine cum anume se pot implica concret la nivel de comunitate, dar și cum pot ei să devină cei care iau inițiativă și conturează activitățile de interes pentru ceilalți cetățeni. De asemenea, vlogul este o oportunitate pentru publicul larg de a se familiariza cu perspectivele și realitatea tinerilor din Fierbinți Târg. Credem că prin ochii elevilor putem prezenta comunitatea într-un mod proaspăt și interesant, iar prin activitățile lor îi putem inspira și pe alți tineri din țară să se implice mai activ în comunitatea lor.

În cadrul proiectului tinerii vor avea acces la o serie de ateliere gândite special pentru a-i pregăti pe aceștia pentru implementarea propriu-zisă a proiectului în comunitate. Am pregătit o serie de 8 ateliere și 2 activități de tip Biblioteca Vie, care se vor desfășura pe o perioadă de 5 luni și vor fi susținute de trainerii Asociației Școala de Valori. Iată temele atelierelor la care elevii vor participa:

  • Valori personale și valori universale
  • Drepturile omului, democrație
  • Branding personal
  • Comunicare publică și comunicare politică
  • Fake news și media literacy
  • Gândire critică și luarea deciziilor
  • Fundraising
  • Project management și implicare civică utilizând metode nonformale

Vă invităm să fiți alături de noi în acest proces de pregătire și de împuternicire a tinerilor din Fierbinți Târg! Proiectul se va desfășura până în ianuarie 2024, iar prin intermediul paginii de facebook și a vlogului tinerilor vă vom lua cu noi în proces!