Tinerii aplică la cele mai multe pentru joburi, sunt într-o continuă căutare pentru a găsi ce li se potrivește, deoarece într-o lume digitalizată, viteză cu care luăm decizii și căutăm oportunități pune în dezechilibru competențele, așteptările și un plan de carieră fezabil.

În primul webinar Mindcraft Academy: „Cum arată startul pentru un tânăr în era digitală?”, i-am avut alături de noi pe Dragoș Stanca, fondator Upgrade 100 și co-fondator Thinkdigital, Raluca Dumitra, Head of Marketing eJobs Group, și Silvia Luican, fondatoare IZI data. Webinarul face parte din programul Mindcraft Academy desfășurat de Școala de Valori ca partener educațional și de BRD ca partener fondator.

Împreună cu tinerii interesați de proiect am dus discuția către competențele care sunt necesare la angajare, care sunt așteptările angajat-angajator, dar și principalele calități pe care trebuie să și le cultive.

În studenție, găsirea primului job poate fi o provocare, dacă vrei să fie în domeniul studiat sau să câștigi mai bine. Există șanse să găsești acel job, dacă pui accent în CV-ul tău pe voluntariat sau pe competențele dobândite în cadrul programelor extra-curriculare. Raluca Dumitra a explicat cum trebuie să arate CV-ul unui tânăr fără experiență, pentru că acesta va fi „scanat” de angajator în 5 secunde: „În momentul în care CV-ul e gol și nu au ce să treacă în el în afară de studii, să puncteze competențele pe care le dobândesc în cadrul acelor programe, acum evident că nici nu ar trebui să pice în capcana asta de a face un CV stufos. (…) Pe de o parte, pentru tineri e puțin șocant când ajung la job dacă nu au astfel de programe în spate, nu știu exact ce presupune un job și, de cealaltă parte, angajatorii au niște așteptări de la ei pe care tinerii nu pot să le livreze decât dacă ajung să se pregătească. Dar și tinerii ca tine se pot trezi că ajung la primul locul de muncă și să nu găsească exact ceea ce căutau, pentru că își imaginau într-un fel că se va desfășura activitatea sau poate pentru că nu au experiența unui asemenea job.

Principala calitate a tinerilor când vine vorba despre a porni la start de carieră în era digitală  în opinia lui Dragoș Stanca este adaptabilitatea, iar singura constantă – schimbarea:  „Tinerii trebuie să înțeleagă, din punct de vedere al fenomenelor, încotro se îndreaptă lumea și să fie foarte flexibili și să se adapteze foarte repede schimbării”. De asemenea, Dragoș Stanca punctează faptul că multe companii caută la noii angajați fără experiență spiritul antreprenorial: „Spiritul antreprenorial va fi ceea ce vor căuta foarte multe companii în continuare și asta nu înseamnă neapărat că trebuie să vă faceți toți firmele voastre, pentru că mai trebuie să existe și companii care angajează. Și nu toată lumea e construită să fie antreprenor. Dar spiritul de antreprenor, adică să te manifești în relație cu angajatorul tău ca și cum ai fi un antreprenor, este un lucru foarte, foarte important, mai ales că și din punct de vedere al mecanismelor economice, capitalismul începe să-și arate și punctele slabe și începe să apară din ce în ce mai mult modelul acesta de capitalism etic.”

Tot de la cei speakeri am aflat că pentru a putea fi pregătit de startul în carieră este nevoie să lucrezi cu Inteligența Artificială, să îți iei informații din cărți și să, îndrăznești, să cauți mentori.

 Dragoș Stanca îți recomandă să vorbești cu oamenii, dar și să știi să utilizezi tot ce ține de digital:  „Învățați să vorbiți cu oameni, dar învățați să vorbiți și cu mașinile, pentru că modul în care vorbim cu ceilalți, ei sunt făcuți din carne și oase, fie din tranzistori și microcipuri. Este crucial în modul în care vă veți desena viața, și personală, și profesională. (01.43.41) Abilitatea de a lucra cu inteligența artificială va deveni un diferențiator imens, pentru că nu inteligența artificială ne lasă fără job-uri. Adică oameni care folosesc bine inteligența artificială vor lăsa alți oameni care nu folosesc bine inteligența artificială fără job-uri? Dar există, de exemplu, posibilitatea de a obține acum informații foarte valoroase pe care le poți extrage cerând corect inteligențe artificiale”.

Mentorul poate să aibă un rol important în procesul de alegere și de structurare a unui plan de carieră. Silvia Luican și Dragoș Stanca îți recomandă să cauți acel mentor care te poate inspira. Poți face asta prin intermediul podcasturilor, pe youtube, pe linkedin sau pe website-uri. Silvia Luican susține că „este un avantaj astăzi că acești oameni vocali, care au ceva de dat mai departe și simt nevoia să dea mai departe, sunt accesibili la un click distanță, la podcast-uri. Căutați-vă acești mentori și urmăriții, și vedeți ce au făcut ei bine și cum, cu ce vă inspiră, oameni cu care rezonați, care vă motivează să ajungeți și să faceți lucrurile respective.”

Să presupunem că deja ai ales jobul care crezi că este potrivit pentru tine, ai aplicat, ai fost selectat și acum urmează interviul. Raluca Dumitra îți recomandă să pui întrebări la interviuri, numai să fii atent la ce curiozități ai, ele trebuie să arate interesul tău pentru job și companiei: „Cred că ar trebui să întrebe care este structura departamentului din care urmează să facă parte, care sunt așteptările mai departe, de ce ar trebui să facă, cum, cum? Ce se așteaptă angajatorul? Ce înseamnă pentru un angajator ca el să-și facă jobul bine? Cu cine? Cu cine ar urma să lucreze direct? Cu cine ar interacționa cel mai mult? Poate care are media de vârstă, care sunt provocările pe care le întâmpină colegii de departament? Acestea pot să fie niște întrebări care să te ajute și pe tine să îți dai seama dacă vrei să să lucrezi la angajatorul respectiv.”

 După interviu și angajare să iei în calcul și așteptările tale, dar și ale companiei s-ar putea să fie diferite față de momentul interviului. Dragoș Stanca a vorbit despre ce oameni își dorește în echipa sa, în domeniul digital:

„Așteptarea angajatorilor este ca inclusiv la primul job oamenii să vină pregătiți din punct de vedere digital, adică să aibă cunoștințe digitale de bază cel puțin și să aibă abilitatea de a lucra în platforme, în sisteme cu munca la distanță. (…) E o problemă cu asta, dar da, deschiderea la tehnologie și dorința de a nu avea doar un job, ci de a urma o carieră care să fie mai degrabă pe ideea unui parteneriat. Aici cred că e o zonă interesantă iarăși. Eu cred destul de mult că lumea și societatea se îndreaptă din ce în ce mai mult către un set-up în care fiecare individ va deveni într-un fel sau altul un brand personal.”

Însă viitorul va arăta altfel!  Silvia Luican susține că se va schimba modul de a lucra: „Piața muncii cred că va arăta foarte diferit chiar și în rândul celor mai maturi. (…) Spre exemplu, unde lucrăm, cât timp lucrăm pe zi, cum ne facem task-urile și cât de monitorizați suntem, cât concediu ne luăm? Cred că oamenii vor lucra la un moment dat cu multe concedii, poate chiar o fragmentare a anului pe perioade de lucru.”

Poți asculta și tu webinarul Mindcraft Academy, îl găsești integral pe Youtube Școala de Valori. Programul continuă cu 3 evenimente Community Meetings în luna mai, în Constanța, Cluj-Napoca și Iași. Programul Mindcraft Academy se adresează studenților din aceste 3 orașe, care doresc să-și dezvolte și să exploreze oportunități de carieră, adaptate cerințelor joburilor viitorului.