Sunt tineri la început de drum, nu au experiență în muncă, dar au pasiuni, au tehnologia la degetul mic și speră că vor munci în domeniul pe care îl studiază. Este concluzia poll-urilor desfășurate împreună cu Viață de Student, unul dintre partenerii media din cadrul programului Mindcraft Academy. Mindcraft Academy vizează dezvoltarea competențelor secolului XXI în rândul studenților din Cluj-Napoca, Constanța și Iași prin intermediul activităților educaționale: webinarii live, workshop-uri, cursuri eLearning, evenimente cu profesioniști și programe de internship.

Poll-urile făcute de Viață de Student au fost realizate pe rețelele de socializare, unde au participat în medie 1.000 de tineri. Din informațiile obținute, rezultă că 72% dintre tinerii din comunitate nu lucrează acum, ci au focus pe studiu. 55% dintre cei care au răspuns își doresc să se angajeze abia la finalul anilor de facultate, iar 59% speră că nu angajatorul nu se va uita la lipsa lor de experiență. Totodată, 65% dintre tineri susțin că vor aplica pentru jobul care le pune în valoare pasiunea și competențele, iar 66% cred că jobul pe care îl vor avea nu va fi înlocui de AI, pentru că vor ține pasul cu tehnologia, au răspuns  79% dintre tinerii din comunitate.

La evenimentul Meet & Greet Constanța din cadrul programului, l-am cunoscut pe Alexandru Ștefan Tufan. După eveniment a împărtășit cu noi care sunt nevoile și temerile tinerilor în legătură cu primul job, astfel ne-a ajutat să înțelegem că tehnologia poate fi un aliat în dezvoltarea profesională și personală.

Alex are 21 de ani și studiază dreptul la Universitatea ,,Ovidius” din Constanța. A venit la evenimentul Mindcraft Academy pentru că își dorește să aibă cât mai multe experiențe educaționale care să contrabalanseze cu lipsa sa de experiență profesională: „Pot fi angajat fără experiență anterioară, însă salariul este scăzut. Chiar dacă nu aș avea experiență de muncă, aș include proiectele Erasmus, practica Erasmus+ din Madrid, concursurile universitare și alte conferințe la care am participat. De asemenea, includ și campaniile de promovare la care am participat, parteneriatele pe care le am și voluntariatul.”

Alex este optimist și organizat, știe că este nevoie de pregătire pentru primul interviu care să-i permită să ocupe jobul care îl interesează: „Pentru mine, pregătirea pentru primul job include, mai întâi, actualizarea CV-ului, printarea lui și depunerea fizică, sau transmiterea lui online în funcție de preferințele angajatorului.  Următorul pas este participarea la interviu, iar pasul final este așteptarea verdictului. În ziua interviului mă îmbrac casual, ori elegant, în funcție de domeniul de lucru”.

Și cum CV-urile se transmit doar pe email sau din aplicație, iar interviurile sunt și ele tot online, Alex este unul dintre tinerii care simte că tehnologia îi va aduce un plus în privința dezvoltării sale. Așa că a făcut din tehnologie o pasiune, simte că așa își va crește oportunitățile, iar munca va deveni ușoară și accesibilă de oriunde: „Sunt pasionat de avansurile tehnologice și îmi place să învăț despre inovații cu mult înaintea lumii. Tehnologia îți poate ușura viața de cel puțin 10 ori dacă știi cum să o folosești. Eu am învățat cum să folosesc platforme cu inteligență artificială, cum să folosesc tehnologia NFT, blockchain și DeFi din zona criptomonedelor, cum să creez și analizez tabele, grafice, si multe altele.”

Olivia Fiodorciuc s-a înscris deja în programul Mindcraft Academy,  are 19 ani și este la Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor, specializarea Management, la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Olivia se pregătește pentru primul job, este atentă la cum arată CV-ul ei și de ce competente are nevoie: „Cercetarea și informarea cu privire la jobul X sau Y sunt aspecte cruciale, astfel te asiguri că atât în cadrul interviului, cât și pe parcursul timpului petrecut la acel job, vei avea claritate și înțelegere a cerințelor, valorilor specifice și a așteptărilor. O altă modalitate de pregătire pentru primul job constă în dezvoltarea abilităților de comunicare și a capacităților de lucru în echipă prin participarea la diverse evenimente de networking, training-uri sau voluntariat, oferindu-ți oportunitatea de a câștiga experiență practică și de a-ți îmbunătăți setul de competențe.”

Olivia înțelege valoare pe care o aduce experiență în procesul de recrutare, însă crede că există șanse să fie angajată chiar de pe băncile facultății. În lipsa experienței, pune accent pe abilitățile personale, de aceea crede că „adoptarea unei atitudini pozitive, a motivației și a dorinței de a învăța din experiențe noi este esențială. Aceste calități contribuie la  evoluția ta în carieră.”

Alex și Olivia sunt nativi digital și țin pasul cu tehnologia, însă este nevoie de adaptabilitate și o dezvoltare continuă: „Aceasta reprezintă o provocare, însă resursele online, cursurile și trainingurile facilitează învățarea continuă, majoritatea încurajând dezvoltarea competențelor tehnologice necesare pentru a rămâne actualizat. Importanța utilizării adecvate a acestor resurse nu poate fi neglijată, deoarece ele pot deveni fie un obstacol, fie o oportunitate în parcursul nostru de dezvoltare continuă.”

Viață de student este partener media în cadrul programului Mindcraft Academy, este comunitatea studenților care îmbină distracția și umorul cu proiecte educaționale, campaniile de informare online și activitățile din campusuri studențești din întreaga țară. În tumultul vieții de student este perfect normal să vă gândiți la viitorul vostru profesional.

 

Pentru studenții care sunt în căutare de oportunități de dezvoltare, Mindcraft Academy, un program educațional Școala de Valori și BRD, oferă contexte de învățare și resurse care vă pot ajuta să vă pregătiți pentru viitorul profesional. Dacă nu v-ați înscris puteți să faceți acest lucru chiar acum, prin completarea formularului de înscriere: https://www.brd.ro/despre-brd/responsabilitate/mindcraft-academy

Fiți curajoși și perseverenți atunci când este vorba despre traseul profesional și educațional. Ambele vă pot da sens vieții, dar voi știți cel mai bine cum puteți face din orice experiență una productivă pentru viitorul vostru: pentru că #NoWrongAnswer.