Parcours for the future - an innovative approach to vocational orientation on future jobs in diverging European regions

ȚĂRI PARTICIPANTE:

LIFE e.V. (Germany) Goethe-institut ev (Germany) Instituto Istruzione Superiore Statale „Marini-Gioia”(Italy) Agenzia regionale per il lavoro, la formazione e l’accreditamento (Italy) Organization for Social Innovation „ARNO” (The Republic of North Macedonia) Asociația Școala De Valori (Romania) Goethe-Institut Innovation Lab (Italy)

CONTEXTUL PROIECTULUI:

Tinerii europeni sunt categoria cea mai afectată de șomaj. Această realitate arată că tinerii întâmpină dificultăți în găsirea unui loc de muncă, ceea ce evidențiază necesitatea unei orientări profesionale îmbunătățite. Motivele nivelului ridicat de șomaj includ competențe nepotrivite și convingeri eronate despre cum arată de fapt piața muncii.

OBIECTIVELE PROIECTULUI:

Obiectivul principal al proiectului este de a îmbunătăți înțelegerea modului în care tendințele actuale, în special schimbările climatice și progresul digital, vor avea un impact asupra pieței muncii, în ceea ce privește calificările necesare, domeniile de activitate și adaptabilitatea tinerilor la aceste modificări.

Prin colaborarea noastră cu organizațiile partenere am decis abordarea a trei direcții prin care sperăm să aducem o viziune mai clară în alegerea unei cariere potrivite în funcție de potențialul și valorile tinerilor.

Un curs de e-learning privind impactul schimbărilor preconizate de pe piața muncii pentru consilierii de orientare în carieră. Videoclipuri suplimentare, prezentări și un webinar, împreună cu evenimente de diseminare vor oferi perspective noi asupra evoluției pieței muncii.

„Parcursul pentru viitor” este o metodă inovatoare de învățare interactivă și practică, care îi sprijină pe tineri să exploreze importanța sustenabilității și progresului digital în alegerea carierei. Povești de succes ale start-up-urilor și exemple de inovații sociale vor motiva tinerii să includă aceste aspecte în viața lor profesională.

Sprijinirea învățământului profesional și al sectorului de orientare în carieră prin consiliere, cercetare și schimb de experiență cu sectorul public și privat, cu privire la tendințele care vor modela piața muncii, cu accent pe schimbările digitale și de mediu.

REZULTATELE PROIECTULUI:

Proiectul susține dezvoltarea creativității și gândirea critică a tinerilor, aceștia vor obține o perspectivă mai clară asupra viitorului loc de muncă, vor însuși competențe noi și vor fi motivați să facă pași suplimentari pentru a-și explora opțiunile de carieră. De asemenea, această inițiativă oferă celor din învățământul profesional și celor din domeniul consilierii în carieră șansa de a dezvolta o mai bună abordare a schimbărilor de pe piața forței de muncă.

Manager de proiect: Ioana Ciuca
Email: ioana.ciuca@scoaladevalori.ro