Când înveți la un liceul tehnologic, viitorul poate părea incert. Majoritatea elevilor, ba se tem că nu au destule oportunități, ba că jobul pentru care ar fi pregătiți nu este pentru ei. În cadrul proiectul Academia de Cariere Tehnice, desfășurat de Școala de Valori și PEPCO România, am adus alături 120 de elevi care vor beneficia de 10 ateliere de dezvoltare personală pentru a putea alege conștient viitorul profesional sau educațional. Cele 10 ateliere vor începe cu descoperirea Valorilor Personale, urmează atelierul de Comunicare asertivă și lucru în echipă, apoi, cel de Eficiență personală & time management. Luarea deciziilor și rezolvarea problemelor, Antreprenoriat social și implicare comunitară, Voluntariat și schimbarea socială, Orientare în carieră, Antreprenor de viitor, Schimbarea la față a comunității și Management de proiect sunt alte ateliere pregătite pentru participanții noștri de la liceele tehnologice.

Am vorbit cu Denisa, Ioana, Ciprian și Alexia despre motivul pentru care s-au înscris în proiect și ce vor să facă mai departe. Este momentul de început al proiectului educațional, când tinerii se descoperă și își canalizează determinarea pentru atingerea scopului pe care l-au avut atunci când s-au înscris.

Denisa Elena Ștefan are 17 ani și este elevă la Liceul „Constantin Brâncoveanu” – Horezu. Ne spune că a ales să se înscrie în proiect, pentru că vrea să afle „cum ar putea începe o carieră de la zero și cum ar putea să-şi îmbunătățescă această carieră ca să le placă clienților, dar și cum să se comporte cu ei în anumite situații. Jobul la care visează este de designer interior și exterior. Crede că își va îmbunătăți, după participarea în proiect, abilitatea de a-și alege un job/o carieră în care se va simți în largul ei, va învăța cum să se comporte cu persoanele din jur și cum să-şi păstreze calmul în diferite situații.”

Dar, motivele variază de la un participant la altul, mulți dintre ei își doresc să iasă din zona de confort. Așa cum ne-a spus și Ioana-Ramona Șerban, care are 16 ani și este elevă Liceului „Vasile Conta” din Târgu Neamț: „îmi doresc  să încerc lucruri noi, iar cu această oportunitate aș putea și să învăț să comunic mai ușor în fața mai multor persoane. Pe viitor îmi doresc să îmi deschid propria cafenea, iar în paralel să fac prăjituri și torturi pentru evenimente. Abilitatea pe care mă bazez va fi comunicarea. Cred că voi reuși să vorbesc mai ușor cu cei din jur și voi avea și o gândire mai dezvoltată și creativă”.

 

Prin atelierele de dezvoltare personală, tinerii participanți au asigurate mijloacele necesare pentru a fi pregătiți pentru accesarea joburilor de pe piața muncii, care este într-o continuă schimbare, ceea ce înseamnă că viitorul va fi al celor se perfecționează continuu și sunt flexibili. Pe mulți dintre participanți îi atrage antreprenoriatul. Unul dintre ei este și Ciprian Andrei Coca. Are 17 ani și studiază la Colegiul Tehnic ,,Alexandru Ioan Cuza” din Suceava. Ciprian și-a propus să-și deschidă o afacere, dar pune accent și pe jobul de start.  „Jobul la care visez este să ajung un contabil de succes, iar după un timp să reușesc să îmi deschid propria firmă de contabilitate. Mă bazez pe abilitățile de comunicare, atenție și socializare. Cred că îmi voi îmbunătății comunicarea, socializarea, dar și cum pot duce o discuție eficientă. Mai cred că îmi voi îmbunătăți și abilitatea de a lucra în echipă.”

Proiectele noastre sunt aproape în egală măsură despre a te dezvolta, a învăța și a evolua, dar și despre  a avea curaj – curajul de a te autodepăși. Alexia-Ioana Aldea, elevă la Colegiul Tehnic „Simion Mehedinți”, din Codlea ne-a arătat că se poate. Ea a spus așa: „Am văzut acest proiect ca pe o oportunitate și o provocare nouă, iar motivul pentru care am ales să mă înscriu a fost curiozitatea și faptul că nu am mai participat până acum la alte proiecte. După ce am trimis înscrierea, am așteptat cu nerăbdare și nu a fost în zadar, pentru că m-am bucurat foarte tare când am primit mesajul că am fost acceptată. ”

Și noi ne bucurăm foarte tare că ne-ai ales și vă mulțumim tuturor care investiți în viitorul vostru, prin atelierele și proiectele noastre. Vezi și tu dacă experiența proiectului Academia de Cariere Tehnice este pentru tine. Este foarte simplu, întră pe scoaladevalori.ro și  vezi cum îți faci planurile, pentru ca la anul să fii şi tu unul dintre participanți.