W3Schools.com
W3Schools.com
W3Schools.com
W3Schools.com

Găina care a născut pui vii

Șoc! Click AICI să vezi câte persoane cred tot ce citesc pe Facebook!

Ne petrecem mare parte din timp în social media, comentând și distribuind informații de tot felul. Însă câte din știrile, clipurile și imaginile cu care intrăm zilnic în contact sunt reale și câte doar o găină… costumată în senzațional?

Ne bucurăm să fim parte dintr-un program inedit, creat special pentru a-i încuraja pe tineri să analizeze cu spirit critic mesajele din mass-media! „Găina care a născut pui vii” este un proiect de educare a elevilor despre fake news, inițiat de Ana-Maria Diceanu, specialist în comunicarea de criză şi jurnalistul Tudor Mușat și susținut de Lidl România prin programul său de grant-uri „Împreună cu Lidl pentru un viitor mai bun”.

Titlul proiectului nu este ales întâmplător. Știrea “Găina care a născut pui vii” a creat dezbateri aprinse în presa românească în anul 1993, fiind un exemplu de fake news, reprezentativ pentru modul în care un titlu senzațional poate distorsiona percepția cititorilor despre realitate.

Ce vor învăța participanții?

Principala abilitate pe care o vor deprinde elevii este una extrem de utilă în prezentul supra-saturat de informații: media literacy. Aceasta se referă la descifrarea corectă a știrilor și mesajelor din (social) media, făcând distincția între adevăr și fake news.

Alături de cei doi traineri, tinerii vor afla cum să citească știrile și să le depisteze pe cele false, cum să dea share unei informații în mod responsabil și cum să creeze content în social media fără să lezeze pe nimeni. Ne dorim să contribuim la dezvoltarea unei gândiri critice în rândul adolescenților, care să îi ajute în consumul de media, mai ales că în prezent adevărul poate fi alterat cu ușurință. Oricine poate filma și scrie despre orice, modelând informațiile/ imaginile astfel încât să pară altfel decât sunt în realitate.

În plus, cu ajutorul Lidl România, am lansat un ghid pentru profesori și am organizat câteva ateliere despre fenomenul fake news pentru aceștia, astfel încât să poată continua discuțiile pe subiect la clasă și să încurajeze spiritul critic al elevilor.

Când și unde are loc?

Proiectul de desfășoară în liceele partenere Școala de Valori, iar anul acesta vrem să ajungem la 1000 de elevi din toată țara, care vor beneficia gratuit de workshopuri.

În fiecare liceu vor fi 2-6 ateliere, centrate pe educație experiențială și livrate într-o manieră atractivă, practică și inspirațională. Tinerii vor pune în practică informațiile dobândite redactând revista/ ziarul liceului, un antrenament de gândire critică, dar și creativitate.

Mai multe detalii despre proiect găsești pe pagina de Facebook www.facebook.com/fakenewsedu