Caravana dezvoltării personale și profesionale pornește în căutarea unui nou traseu care să aducă mai aproape elevii din ciclul gimnazial de atingerea potențialului lor maxim.

 

 

Ce este Career Bus?

Career Bus este un„autobuz educațional interactiv” care oferă tinerilor, din mediul rural și urban mic, ateliere de orientare și consiliere în carieră. Prin intermediul unui board-game și a experiențelor multimedia, tinerii din gimnaziu descoperă cum ar putea să-și transfere pasiunile în realitate. Ei află ce meserie li se potrivește și care sunt abilitățile de care au nevoie pentru a deveni candidați atractivi pentru piața muncii. În plus, conștientizează care sunt locurile de muncă existente și oportunitățile reale pe care companiile le oferă în localitatea sau zonele în care ei trăiesc și se dezvoltă.

 

Scopul Career Bus

Să contribuim la creșterea incluziunii școlare, scăderea abandonului școlar și alfabetizarea elevilor din gimnaziu prin livrarea unor activități moderne de învățare, centrate pe orientarea și consiliere profesională, direct în școală.

 

 

De ce Career Bus?

Lumea este în continuă schimbare. Știința care studiază viitorul, arată că datorită progreselor în medicină și a modului mai sănătos de viață, avem o speranță de viață în creștere. Pentru că vom trăi mai mult, avem nevoie de mai multe resurse pe o perioadă mai îndelungată de timp. Cu alte cuvinte, vom fi activi o perioadă mai mare de timp și este predictibil ca vârsta de pensionare să crească, de asemenea. În plus, vom fi nevoiți să învățăm pe întregul parcurs al vieții și este posibil să ne schimbăm mai des domeniul de activitate, ceea ce conduce la probabilitatea de a avea mai multe job-uri într-o viață.

Noile tehnologii (animaţiile digitale, jocurile tot mai intuitive, realitatea augmentată, inteligența artificială, proiectoarele holografice etc) au creat noi limbaje de comunicare şi un univers aparte. Va fi necesar să regândim conținutul muncii noastre și să ne creăm premize pentru a ne rezerva mai mult timp să facem ceea ce ne place. Vom avea nevoie de abilități de interacțiune cu datele, să putem vedea tiparele și să luăm decizii bazate pe informații brute.

O nouă generație de concepte și abilități de lucru au luat naștere din medii precum game design, neuroștiințe, psihologia fericirii etc. Aceste domenii deja au început să creeze noi paradigme și instrumente de educație diferite de tot ceea ce știam.

 

 

Ce facem în Career Bus?

 

Testul Self Directed Search (SDS) este un test Gold Standard, iar accesul la acest test este asigurat prin intermediul platformei PeMeserie – administrată de TEST CENTRAL – editorul de teste care a făcut adaptarea acestora în România. Test Central este unic distribuitor SDS în țara noastră și totodată, sponsor al proiectului Adoptă un liceu – Career Bus – pentru care a fost creată pagina specială de acces: http://pemeserie.ro/adoptaunliceu/.

 

Rezultate obținute în intervalul Dec 2018 – Dec 2019

 

  • Am ajuns la 1192 de elevi, parcurgând aproximativ 1.500 de km.
  • Am interacționat cu copii și profesori din 11 școli și licee aflate în Jud. Argeș (Poiana Lacului, Ilfoveanu, Pitești, Ștefănești, Câmpulung Muscel, Valea Mare Pravăț, Boteni), Jud. Prahova (Aricești, Răhtivani și Stoenești) și Jud. Ilfov (Buftea)

 

 

Partenerii care ne-au susținut și acompaniat în 2019:

 

 

 

Unde am ajuns sau urmează să mergem în 2020?

 

  • Jud. Bihor (Aleșd, Țețchea, Aștileu, Măgești), București, Buzău, Jud. Hunedoara (Brad), Jud. Vrancea (Focșani)

 

Parteneri care ne susțin în continuare, în 2020:

 

 

 

Mai multe detalii despre proiect pot fi obținute la adresa de e-mail: oana.matasel@scoaladevalori.ro