Cum arată contribuția prin lentilele unui fotograf - fotoreportaj de la firul ierbii

Printre proiectele anului 2021, vrem să vă povestim de o altă activitate în care ne-am adus contribuția. E vorba de oferirea unor ateliere de digitalizare pentru voluntarii și asistenții sociali care se îngrijesc de persoane din medii defavorizate, oameni care trăiesc în comunități marginalizate economic.

RISDEM este proiectul care înglobează 14 asociații care se luptă cu sărăcia din România și cu toate efectele care iau naștere în acest context nefericit. Contribuind la proiectul STEA, de educare și digitalizare a asistenților sociali, coordonatoarea noastră și fotografă de profesie, Crina Bonea, a descoperit o lume demnă de apreciere pe care a vrut s-o cunoască îndeaproape.

Așa a luat naștere această expediție a Crinei, care s-a concretizat într-un fotoreportaj pe care urmează să vi-l prezinte chiar Crina, mai jos.

#contribuție #valoripebune #fotoreportajȘdV

Trei zile integrale am petrecut alături de echipa Stea. Am fost martoră la activitățile pe care le defășoară cu copiii din Sătmărel la centrul de zi, apoi la Grădina Stea, pe terenul de fotbal și în ultima zi am putut merge în comunitate.

Pentru început, Asociația Stea este o organizație neguvernamentală creată în anul 2004 a cărei misiune este aceea de a contribui și de a milita pentru respectarea drepturilor fiecărui copil și tânăr, pentru ca acesta să se dezvolte ca parte a unei societăți responsabile.

Prima mea zi a coincis cu încheierea programului de digitalizare oferit de Școala de Valori prin proiectul RISDEM. De data aceasta eram în spatele laptopului, dar în sediul unei asociații, ai cărei membri îi vedeam în afara Zoom-ului.

Menționez că acest proiect a unit 14 asociații din N-V țării care se luptă cu grupurile vulnerabile din România în cadrul unui program de formare digitală. Tot în prima zi, am cunoscut aproape întreaga echipă.

Cristina Bala – directoare Asociatia Stea. Cristina a început lucrul cu copiii încă de când avea 17 ani și participa, alături de un călugăr catolic, la organizarea unor activități non-formale pentru cei mici. Viața copiilor de care se ocupau era una dificilă. Voluntarii, prin activitățile lor, reușeau să creeze o altă realitate în care copiii puteau evada.

Odată cu intrarea în Uniunea Europeană, România era nevoită să își schimbe conduita privind serviciile sociale. Centrele de plasament nu aveau condițiile necesare pentru îngrijirea copiilor. În tot acest proces de dezinstituționalizare ce a durat câțiva ani, o parte dintre copii nu s-au putut adapta și au fugit din casele repartizate, ajungând pe străzi. Cristina, alături de voluntarii francezi, au fost martorii acestui fenomen.

Voluntarii francezi găsesc o organizație din Franța care să sprijine misiunea lor din Satu Mare. Așa ia naștere Asociația Stea, al cărei director este Cristina, de la înființare.

Cristina are o ambiție de fier și caută în permanență soluții pentru ca asociația să integreze într-un mod sănătos persoanele vulnerabile în societate.

Diana Bretan – se ocupă de comunicare, de fundraising și de mobilizarea tuturor resurselor ca asociația Stea să funcționeze.

Carina Petric - se ocupă de programul remedial, ce cuprinde lecții suplimentare de română și de matematică, ce se desfășoară într-un cadru protejat în care copiii sunt încurajați să își exprime neclaritățile cu privire la cele două materii. De asemenea, se ocupă și de programul de șah, cât și de grădinărit. Copiii sunt încântați de toate aceste activități și mai ales de modul de predare care se face prin activități non-formale.

Diana Savianu a început ca voluntară Stea încă din primul an de liceu și a descoperit că poate ajuta famiile aflate în dificultate. În prezent, se ocupă de lucrul cu copiii de peste 14 ani și îi antrenează constant pe aceștia în activități non-formale si de dezvoltare personală.

Katalin Gabriș - se ocupă de programul remedial, ce cuprinde lecții suplimentare de română și de matematică, ce se desfășoară într-un cadru protejat în care copiii sunt încurajați să își exprime neclaritățile cu privire la cele două materii. De asemenea, se ocupă și de programul de șah, cât și de grădinărit. Copiii sunt încântați de toate aceste activități și mai ales de modul de predare care se face prin activități non-formale.

Mirela Molnar - se ocupă de lucrul cu adulții, ea merge pe teren și ia legătura cu ei în permanență pentru probleme medicale sau ajutor pentru acte sau formalități juridice. Asociația Stea oferă intermediere medicală și juridică.
Mirela a câștigat premiul cel mare pentru asistentul social în domeniul incluziunii sociale - economie socială în cadrul Galei Naționale în Asistență socială.

Lou-Anne și Lucy sunt cele 2 voluntare simpatice din Franța care sunt un real suport pentru echipa STEA. Ele se ocupă de suplinirea activităților, de observarea nevoilor copiilor, de logistică și de comunicare. După aproape 1 an de voluntariat, vorbesc limba română, iar copiii apreciază acest efort.

A doua zi a fost intensă deoarece am participat la majoritatea activităților pe care asociația le desfășoară. Am pornit către Grădina Stea alături de Mirela și de cele 4 tinere zâmbitoare din comunitate care participă în cadrul acestui program de mai mult timp. Pentru ele este un spațiu deschis în care se simt foarte bine.

“Gradina Stea” este o activitate de economie sociala avand ca scop principal sustinerea incluziunii in munca a persoanele aflate in dificultate, oferindu-le un cadru protejat in care sa isi dezvolte abilitatile de munca.

De la Grădina Stea, am pornit din nou către un alt teren, însă unul cu destinație spotivă. I-am cunoscut pe cei 11 puști energici ai echipei de fotbal care sunt îndrumați de antrenorul Zoli. Copiii sunt motivați să participe la antrenamente, sunt competitivi și își doresc foarte mult să stăpânească tot felul de scheme la fotbal.

Ultima oprire a fost la Centrul de Zi, unde am participat la orele de mate, română, șah și grădinărit predate de Katalin și Carina.

Pentru română și matematică folosesc „joaca” ca stimulent în învățare și funcționează excelent. Spre exemplu am asistat la un joc de Uno, prin care copiii își verifică cunoștințele despre tabla înmulțirii.

În cea de-a treia zi am fost alături de Mirela și de Diana în cartierul Sătmărel unde i-am cunoscut pe părinții copiilor de la centru. Pentru Mirela, aceasta comunitate reprezintă o a doua casă, ea fiind liantul între familii și asociație. Toate femeile din Sătmărel vin la ea să o salute sau să-i ceară ajutorul. De data aceasta le-a înmânat niste invitații pentru o viitoare activitate pentru copii.

În aceste 3 zile intense am descoperit oameni ale căror valori puternice reușesc să schimbe destine dincolo de provocările pe care le întâlnesc zilnic. Hrănesc, îmbracă și educă copiii mai puțin privilegiați.