Ce este FLiP - Școala de Bani pe Roți?

primul program de educație financiară interactivă desfășurat la nivel național de către
Asociația Școala de Valori
în parteneriat cu Banca Comercială Română.

   

Ce își propune?

Demarat în iulie 2017, programul și-a propus să crească gradul de educație financiară a românilor și să îi ajute să își înțeleagă mai bine finanțele personale, devenind mai conștienți de modul în care iau deciziile financiare, în contextul în care doar 22 % din cetățenii României sunt considerați educați financiar, iar România ocupă ultimul loc din Europa în ceea ce privește educația financiară.

Cui ne adresăm?

Programul Flip - Școala de bani pe roți este adresat copiilor din România cu vârste între 7 - 14 ani, ajutându-i să înțeleagă cum funcționează banii în economie și cum își pot gestiona mai bine banii, înțelegând de ce e important să aibă un comportament financiar responsabil. Pentru a oferi un nivel adecvat de înțelegere a informațiilor de educație financiară, conținutul educațional a fost adaptat lingvistic și cultural, pentru nivelul copiilor din ciclul primar, precum și pentru cei din ciclul gimnazial.

Cum se desfășoară?

Începând cu iulie 2017, programul Flip - Școala de bani pe roți s-a derulat până la finalul anului 2019 sub forma unei expoziții interactive itinerante, care poposea în orașele României și găzduia în spațiul multifuncțional al camionului FLiP ateliere de educație financiară pentru copiii între 7 - 14 ani, elevi în școlile primare și gimnaziale. În contextul pandemiei COVID-19 declanșate în martie 2020, programul Flip și-a mutat atelierele în mediul online, reușind să ajungă astfel la tot mai mulți participanți din toate colțurile țării.

Cum mă înscriu?

Părinții sau cadrele didactice pot înscrie copii/ elevi prin acesarea platformei online www.scoaladebani.ro/pe-roti.
Participarea la atelierele online este gratuită.

În ce constau atelierele de educație financiară ?

Atelierele se desfășoară sub forma unei ”călătorii” interactive în lumea banilor, bazată pe cinci etape ale informării și conștientizării:

Explorarea

copiii intră în Configurator, unde încep să înțeleagă importanța planificării bugetului personal

games
Joaca

Odată ce au investigat categoriile de cheltuieli și bugetul personal, participanții verifică, practic, dacă ce au descoperit este corect.

SEIF-ul

În această etapă, copiii discută despre valoarea unui obiect și conștientizarea faptului că fiecare are o înțelegere diferită asupra valorii.

forum
Forumul

După discuții și dezbateri despre buget, valoarea banilor și a obiectelor, copiii sunt pregătiți să intre în Forumul Opiniilor.

Globalizarea

Etapa în care participanții înțeleg că aproape toate procesele economice și politice sunt conectate pe plan global.

Mai multe detalii privind FLiPiada aici.

Rezultate

2017 - 2020

Perioadă implementare

An livrare

nr. luni livrare

nr. Ateliere

nr. participanți


locații

21-Iul/14-Dec 2017

2017

5

507

6,155

13.78%

cu camionul: București, Constanța, Mamaia, Tulcea, Mioveni, Galați, Focșani, Bacău, Vaslui, Piatra Neamț (10 localități)

15-Ian/28-Dec 2018

2018

12

343

8,185

18.33%

cu camionul: Iași, Botoșani, Suceava, Baia Mare, Bistrița, Cluj, București, Brașov, Mioveni, Straja, Timișoara, Oradea, Deva, Sebeș, Alba Iulia, Sibiu (16 localități)

17-Feb/22-Nov 2019

2019

12

416

9,581

21.46%

cu camionul: Pitești, Craiova, Drobeta TS, Târgu Jiu, Râmnicu Vâlcea, Brașov, București, Eforie Sud, Bacău, Călărași, Giurgiu, Ploiești, Alexandria (14 localități)

3-Apr/18-Dec 2020

2020

9

649

20,729

46.43%

online // Zoom nivel național

Total 2017-2020

4

38

1,915

44,650

100.00%


Ce spun participanții ?

  • Atât conținutul, cât și utilitatea cursului a fost binevenită pentru copilul meu, deoarece are 9 ani și acum tot ce își dorește este să își cheltuiască pușculița pe tot felul de jucării. A înțeles că trebuie să își păstreze bănuții pentru a-și putea lua și o bicicletă sau o trotinetă electrică, pe care oricum ar fi trebuit să i le iau eu😁...așa am scăpat eu de cheltuieli, iar ea a învățat că trebuie să își păstreze bănuții pentru lucruri utile. Sunt convinsă că un singur curs nu va face minuni, dar este un început destul de promițător. Mulțumesc frumos!
  • Atât eu, cât și elevii mei am fost captivați de conținuturile transmise, dar mai ales de modul de prezentare al acestora. Știm cu toții că educația financiară cuprinde noțiuni mai dificile pe care elevii nu le înțeleg cu foarte multă ușurință, însă în cadrul atelierului, s-au folosit metode active de implicare a tuturor elevilor, respectând particularitățile individuale și de vârstă ale acestora: joc, chestionare, dezbateri, explicații foarte utile în activitatea cotidiană.
  • Copiii știu despre bani, dar foarte puțini știu despre bugetul familiei, despre valori, economii. Această activitate cred că le-a explicat tot ce înseamnă un buget al familiei, le-a completat informațiile cu termeni ca dobândă, valoare, cont personal și au aflat și la ce vârstă îți pot deschide un cont. Eu zic că informațiile au fost foarte potrivite pentru vârsta lor și îi va ajuta în viitor.

FLiPiada

După 5 ani de educație financiară pentru copii, am trecut la următorul nivel și am creat Flipiada, primul treasure hunt financiar pentru copii, un joc interactiv la care câștigătorii ajung dacă știu să răspundă corect la provocări despre bani, economisire și buget.

Competiția se desfășoară în perioada martie – iunie 2021, pe două grupe de vârstă: Detectivii (7-10 ani) și Exploratorii (11-14 ani).

Pe parcursul competiției, participanții, organizați în echipe de câte patru membri, parcurg mai multe etape ce presupun rezolvarea unor provocări și jocuri, folosindu-se de cunoștințele dobândite în atelierele de educație financiară.