Am dat startul unei noi ediții a programului PepinTEEN, realizat de Școala de Valori cu sprijinul ING Hubs România. Am reușit până acum să pregătim sute de elevi din România să-și descopere pasiunile și abilitățile, în cadrul celor patru Hub-uri PepinTEEN din Brașov, București, Cluj și Iași. De data aceasta, elevii beneficiază de ateliere soft și hard cu scopul de a se pregăti pentru adaptarea pe piața muncii. De asemenea, adolescenții din cele 4 orașe, care s-au înscris în program, vor afla și ce înseamnă antreprenoriatul social, pentru a avea ca opțiune de viitor – eduprenoriatul.

Am vorbit și noi cu tinerii din program, sunt dornici să acumuleze cât mai multe cunoștințe pentru a face alegeri care să-i pună în valoare. Unii dintre ei știu deja ce vor să facă mai departe și astfel programul îi ajută să-și sedimenteze cunoștințele. 

Mulți dintre participanții actuali au ales programul în urma recomandărilor venite de la participanții din ediția trecută. Dala David Carol este din Brașov, unde avem Myndself Hub PepinTEEN, iar după ce una dintre colegele sale a prezentat proiectul nostru pe grupul clasei a decis că atelierele sunt fix ceea ce căuta: „Tematică proiectului m-a atras, fiind subiecte pe care vreau să le aprofundez mai mult.”  Însă, asta e doar o modalitate prin care tinerii din România au aflat de proiectele PepinTEEN. Din Brașov este și Andreea-Isabela Uloi din cadrul Myndself Hub PepinTEEN, dar ea s-au implicat în urma altor activități la care au participat desfășurate tot  Școala de Valori: „După participarea la atelierele proiectului Community Self, am hotărât să mă înscriu și la PepinTEEN pentru că mi-a plăcut atitudinea eduprenurilor și dinamica activității.”

Elevii de liceu care s-au înscris în această ediție a programului PepinTEEN sunt siguri că experiența pe care o vor dobândi îi va ajuta în alegerile privind facultatea și jobul. Adrian Comăniţă, tot de la Myndself Hub PepinTEEN Braşov,  ne-a spus că „această experiență în cadrul programului PepinTEEN va fi una esențială în pregătirea mea pentru viitor, oferindu-mi nu doar cunoștințe tehnice și abilități practice, ci și o experiență frumoasă alături de oameni primitori”.  

Adolescenții intră în program cu așteptări clare, iar eduprenorii din Hub-urile PepinTEEN încercă să le fie un suport real. Antonia de la Hub-ul de Cărămidă PepinTEEN-BUCUREȘTI, este elevă la un liceu din capitală și speră ca la finalul atelierelor noastre să fie mai aproape de o cariera în domeniul IT: „Aș mai vrea ca după ce se termină, să pot spune încrezătoare, că am acumulat un bagaj mare de cunoștințe în IT și educație socială.” PepinTEEN înseamnă 6 ateliere de soft skills și 6 de hard skills, tocmai pentru a înțelege cât de necesară este îmbinarea lor în viitorul ca angajați al participanților.  Este și motivul pentru care Bianca, tot de la Hub-ul de Cărămidă PepinTEEN-BUCUREȘTI, a decis să se înscrie în program:„Mă aștept de la acest proiect în primul rand să-și dezvolte partea socială cât să mă și treacă prin diferitele cunoștințe de soft skills și hard skills.”

Nu trebuie să fii la liceul, la profil real, pentru a participa la PepinTEEN. Trebuie doar să ai curaj, cum a avut Ștefania Cristina Pletea, de la MyndSelf Hub Brașov, care, deși este la o clasă de profil uman, a trecut peste aceasta barieră și a decis că vrea să dobândească mai multe cunoștințe de IT: „Mă aștept să învăț mai multe informații din sfera de IT, deoarece profilul meu nu studiază prea mult lucrul asta și mi-aș dori să-mi îmbunătățesc cât de mult se poate abilitățile mele de comunicare și de exprimarea opiniilor, precum și să-mi fac prieteni noi.”  Isabela ..Brașov vine la noi cu aceeași așteptare: „Vreau să dezvolt o înțelegere a limbajelor de programare, a mecanismelor din spatele lor și să aflu mai multe despre cybersecurity și cum să fiu în siguranță online”.

Iar pentru că ne aflăm în era tehnologizării și a inteligenței artificiale, am pregătit și ateliere în care profesioniștii vor explica cele mai importante aspecte pentru a le face viața mai ușoară participanților. Dragoș-Matei Chirilă, participant Think Hub PepinTEEN – Iași, speră că va înțelege cum să facă din digitalizare atuul său: „Așteptările mele de la acest proiect sunt de a cumula tot mai multe informații despre AI, informatica și un ajutor în prezentarea unor proiecte,materiale ,eventuale afaceri,iar în cele din urma și abilitățile de comunicare vreau sa mi le dezvolt.”

Și în această ediție a programului PepinTEEN, punem accent pe dezvoltarea abilităților personale ale elevilor, a competențelor și pe integrarea lor în piața muncii. Activitățile noastre se desfășoară într-un mod interactiv, pentru că învățarea pune accent pe socializare, dinamism și feedback. Așa că, îmbinând utilul cu plăcutul, îi ghidăm pe viitorii eduprenori să își dezvolte un know-how în domeniu IT. Ioana Diana Drândă, de la Hub PepinTEEN Cluj știe ce facultatea vrea să urmeze și este sigură ca noi o putem ajuta cu informații utile: „această experiență va avea o mare importanță în vederea alegerii carierei mele. Atât workshopurile IT, cât și cele de Soft Skills mă vor influența și mă vor ajuta să iau decizia potrivită în privința facultății pe care o voi urma.”. Si, deși locuiesc la câteva sute de kilometri distanță, Ioana și Elisei împărtășesc aceleaşi opinii când vine vorba de utilitatea atelierelor noastre.  Elisa Dănişă din cadrul Think Hub PepinTEEN Iași : „ceea ce voi face în acest proiect îmi va fi de folos pentru că voi putea sa fac mai multe lucruri,având în vedere că îmi va mult mai ușor să înțeleg unele lucruri.”

Competențele pe care le dobândesc participanții noștri ocupă locul întâi în lista de priorități ale eduprenorilor din cele 4 Hub-uri PepinTEEN. Așadar, la final de program, tinerii vor avea cunoștințe despre comunicare eficientă, rezolvarea problemelor, își vor cunoaște inteligențele multiple și vor avea pus la punct un plan de carieră pe baza abilităților personale. De asemenea, participanții vor beneficia de ateliere hard skills precum: Introducere în informatică, HTML + AI, CSS + AI, JavaScript & AI, Mobile Computing & AI, Security in IT & AI.

Intră pe pagina de proiect și vezi ce activități sunt în fiecare Hub PepinTEEN sau ne poți urmării pe Facebook Școala de Valori sau Instagram Asociația Școala de Valori. Acolo, te vom ține la curent cu cele mai noi activități ale eduprenorilor, dar și cu ce au mai făcut elevii din proiectul nostru.