W3Schools.com
W3Schools.com
W3Schools.com

Adopta un liceu

adopta un liceu header

Cum ar fi dacă…

 • elevii dintr-un liceu, profesorii, părinţii şi profesionişti din companii locale ar forma o echipă pentru ca procesul de învăţare să fie mai plăcut şi folositor?
 • liceul unde înveţi s-ar transforma în “Liceul meu”, adică un loc de care eşti mândru, unde mergi cu plăcere şi ai parte de experienţe speciale de educaţie şi socializare?
 • tinerii şi-ar descoperi potenţialul în timpul liceului, s-ar responsabiliza, ar dobândi încredere în abilităţile lor şi ar fi mai pregătiţi să se integreze pe piaţa muncii?

adopta un liceuNu doar că ne-am imaginat această situaţie, dar am şi creat un cadru în care ea să devină realitate. Alături de alţi parteneri de încredere, implementăm proiectul Adoptă un liceu, care îşi propune să aducă o schimbare în educaţie prin implicarea comunităţii şi transformarea modului în care se desfăşoară activităţile la şcoală.

O schimbare durabilă, din interior, care să modifice percepţia despre liceele “slabe” şi adolescenţii “fără viitor”, înlăturând eticheta neputinţei. O schimbare de perspectivă, prin care elevii, profesorii şi părinţii construiesc relaţii deschise, autentice şi vin cu propuneri pentru a face procesul educativ mai eficient şi plăcut.

Concret, proiectul presupune intervenţia integrată, pe termen mediu, în mai multe licee tehnologice din ţară. După 3 ani, aceste şcoli vor deveni centre de excelenţă şi formare pentru alte unităţi de învăţământ care doresc să obţină performanţe mai bune din regiune. Printr-un proces continuu de coaching, liceele vor realiza mai multe schimbări în modul de organizare al activităţii, beneficiind de suport prin:

 • programe de construire de echipe, de educație non-formală pentru elevi, profesori și părinți;
 • burse de merit și de stagii de practică acordate de companiile partenere;
 • implicarea constantă în consiliul de administrație al unui membru din comunitatea locală de afaceri.

craiova adopta un liceu“Adoptă un liceu” a debutat la Craiova, cu intenţia de a se extinde în alte şcoli ambiţioase, determinate să ia iniţiativa şi să facă o schimbare. Astfel, Liceul Tehnologic Auto Craiova a fost adoptat în 2013 de un grup de companii cu activitate în judeţul Dolj, care sprijină şcoala cu un program de intervenţie şi pregătire tehnică prin practică şi dotarea atelierelor instituţiei. În plus, echipa noastră, alături de alte ONG-uri, desfăşoară o serie de programe de educaţie non-formală pentru elevi, astfel încât aceştia să-şi exerseze abilităţile de vorbit în public şi lucru în echipă, să-şi cunoască şi să-şi folosească punctele forte şi să aibă încredere în ei.

Ediţia “Adoptă un liceu” Craiova din perioada 2014 – 2015 a constat în două etape:

 • O săptamână de ateliere interactive susţinute cu elevi ai Liceului Tehnologic Auto Craiova.
 • Stagii de practică pentru 56 de liceeni în cadrul celor 4 companii partenere de la nivel local, cu activităţi în industria grea: Cummins, Sitco, KIRCHHOFF Automotive Romania şi Popeci.

În 2016, am adăugat o componentă valoroasă programului “Adoptă un liceu” – Craiova. Pe lângă exerciții de autocunoaștere, antreprenoriat și dezvoltare personală, elevii participă și la ateliere de matematică distractivă, pentru a se împrieteni cu această materie considerată de ei dificilă. În plus, tinerii au avut ocazia să participe la sesiuni de “Bibliotecă Vie” cu reprezentanți din comunitatea locală de business implicată în proiect, dar și cu antreprenori din Craiova.

afis-AUL-express 2016 auchanAnul acesta, “Adoptă un liceu” se desfăşoară şi în Bucureşti, cu sprijinul United Way Romania și al Auchan, la Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară “Dumitru Moțoc” din cartierul Rahova, unde îşi propune să aibă un impact în rândul elevilor de clasele a 10-a și a 11-a.

Programul AUL București are mai multe componente, pentru a asigura un impact cât mai bun asupra tinerilor participanți:

 • 21-24 iunie 2016 – Atelierele Express – ateliere de educație nonformală, pentru orientare în viață și în carieră
 • 24 iunie 2016 – Sesiuni cu mentori din cadrul Auchan
 • 27 iunie – 8 iulie 2016 – Stagii de practică în 6 magazine Auchan din București

Află mai multe despre cum funcţionează proiectul pe site-ul www.adoptaunliceu.ro

Vezi mai jos raportul proiectului pentru ediţia 2014-2015, desfăşurată la Craiova.

Parteneri

 cummins kirchhoff popeci

sitco     logo nou Auchan       united way

Dă mai departe!