W3Schools.com
W3Schools.com
W3Schools.com

Adopta un liceu

adopta un liceu header

Cum ar fi dacă…

  • elevii dintr-un liceu, profesorii, părinţii şi profesionişti din companii locale ar forma o echipă pentru ca procesul de învăţare să fie mai plăcut şi folositor?
  • liceul unde înveţi s-ar transforma în “Liceul meu”, adică un loc de care eşti mândru, unde mergi cu plăcere şi ai parte de experienţe speciale de educaţie şi socializare?
  • tinerii şi-ar descoperi potenţialul în timpul liceului, s-ar responsabiliza, ar dobândi încredere în abilităţile lor şi ar fi mai pregătiţi să se integreze pe piaţa muncii?

adopta un liceuNu doar că ne-am imaginat această situaţie, dar am şi creat un cadru în care ea să devină realitate. Alături de alţi parteneri de încredere, implementăm proiectul Adoptă un liceu, care îşi propune să aducă o schimbare în educaţie prin implicarea comunităţii şi transformarea modului în care se desfăşoară activităţile la şcoală.

O schimbare durabilă, din interior, care să modifice percepţia despre liceele “slabe” şi adolescenţii “fără viitor”, înlăturând eticheta neputinţei. O schimbare de perspectivă, prin care elevii, profesorii şi părinţii construiesc relaţii deschise, autentice şi vin cu propuneri pentru a face procesul educativ mai eficient şi plăcut.

Concret, proiectul presupune intervenţia integrată, pe termen mediu, în mai multe licee tehnologice din ţară. După 3 ani, aceste şcoli vor deveni centre de excelenţă şi formare pentru alte unităţi de învăţământ care doresc să obţină performanţe mai bune din regiune. Printr-un proces continuu de coaching, liceele vor realiza mai multe schimbări în modul de organizare al activităţii, beneficiind de suport prin:

  • programe de construire de echipe, de educație non-formală pentru elevi, profesori și părinți;
  • burse de merit și de stagii de practică acordate de companiile partenere;
  • implicarea constantă în consiliul de administrație al unui membru din comunitatea locală de afaceri.

craiova adopta un liceu“Adoptă un liceu” a debutat la Craiova, cu intenţia de a se extinde în alte şcoli ambiţioase, determinate să ia iniţiativa şi să facă o schimbare. Astfel, Liceul Tehnologic Auto Craiova a fost adoptat în 2013 de un grup de companii cu activitate în judeţul Dolj, care sprijină şcoala cu un program de intervenţie şi pregătire tehnică prin practică şi dotarea atelierelor instituţiei. În plus, echipa noastră, alături de alte ONG-uri, desfăşoară o serie de programe de educaţie non-formală pentru elevi, astfel încât aceştia să-şi exerseze abilităţile de vorbit în public şi lucru în echipă, să-şi cunoască şi să-şi folosească punctele forte şi să aibă încredere în ei.

Ediţia “Adoptă un liceu” Craiova din perioada 2014 – 2015 a constat în două etape:

  • O săptamână de ateliere interactive susţinute cu elevi ai Liceului Tehnologic Auto Craiova.
  • Stagii de practică pentru 56 de liceeni în cadrul celor 4 companii partenere de la nivel local, cu activităţi în industria grea: Cummins, Sitco, KIRCHHOFF Automotive Romania şi Popeci.

În anul 2016, în cadrul proiectului am organizat în paralel 2 tipuri de ateliere:

Atelierele Express de educație non-formală

S-au desfășurat timp de 4 zile (31 octombrie – 3 noiembrie 2016) și au implicat 55 de elevi de clasa a 9a, de la profilul teoretic și de la cel profesional.

Elevii au căpătat încredere în ei, au învățat ce înseamnă stima de sine și cum să comunice persuasiv, au înțeles cum să-și dezvolte talentul și pasiunile, ce înseamnă autenticitate, feedback și ascultare activă. În plus, tinerii au reușit să vorbească despre ei, să se exprime liber și să își recunoască valorile și temerile. Doi dintre profesorii liceului au participat la exerciții, au oferit feedback și suport și i-au încurajat pe adolescenți.

Atelierele Plus de matematică aplicată, bazată pe descoperirea fenomenelor

În perioada 31 octombrie – 1 noiembrie 2016, pe durata a 2 zile, 25 elevi de clasa a 10a de la profil tehnologic au învățat matematică în stil nonformal. Aceștia au participat la atelierele de matematică aplicată (de clasa a 9a) și în ediția din luna mai 2016. Acum au recapitulat cunoștințele de matematică acumulate anterior și au făcut exerciții care le-au stimulat interesul, gândirea și creativitatea. Tinerii au înțeles cum ar putea folosi matematica pentru a identifica probleme tehnice la utilajele dintr-o fabrică și, de asemenea, cum i-ar putea ajuta matematica să rezolve unele defecțiuni tehnice în anumite arii operaționale.

Elevii au prins drag de orele de matematică aplicată, implicându-se în toate exercițiile propuse, indiferent cât de grele li se păreau la început. Ei au fost încântați să beneficieze de experiența trainerilor, lăsându-se inspirați de poveștile și sfaturile lor. Modul de relaționare deschis i-a ajutat pe elevi să devină deschiși la nou, să aibă încredere în sine și să conștientizeze talentul și abilitățile personale pe care le pot folosi pentru a fi mai buni la școală și mai târziu, la job.

Răsfoiește rapoartele proiectului și vezi ce impact au avut ediţiile anterioare.

Parteneri

 cummins kirchhoff popeci

sitco     logo nou Auchan       united way

Dă mai departe!